Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zm_osv-_studenti.doc
Скачиваний:
143
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
137.22 Кб
Скачать

6. Види та рівні освіти

ЗАГАЛЬНА ОСВІТА – сукупність систематизованих наукових знань про основні закономірності розвитку природи, суспільства й людського мислення, систему умінь і навичок, поглядів, переконань, які сприяють загальному розвитку учня, служать основою для його професійної підготовки (початкова, неповна середня, повна загальна середня освіта).

Рівні загальної освіти

Початкова – забезпечує загальний розвиток – уміння читати, писати, основи арифметики, первинні навички користування книжкою, формування загальних уявлень про навколишній світ, засвоєння норм моралі, первинні трудові навички.

Основна середня – передбачає досконале оволодіння українською та рідною мовами, засвоєння знань з базових дисциплін, формування високих громадянських якостей, готовність до трудової діяльності або набуття кваліфікації.

Повна середня – поглиблене оволодіння базовими дисциплінами, формування цілісних уявлень про природу, суспільство,людину, орієнтація на професійну спеціалізацію, можливість здобуття вищого рівня освіти.

У процесі загальної освіти учні оволодівають основами наукових знань та елементами загальної культури, які повинна мати сучасна освічена людина, незалежно від її спеціальності. На основі оволодіння системою наукових знань перед учнями розкривається наукова картина світу, у них формується науковий світогляд, здійснюється підготовка до свідомої високопродуктивної праці.

Значна увага приділяється виробленню в учнів необхідних умінь і навичок самостійного пізнання дійсності, систематичного поповнення знань, практичного їх застосування, розвитку пізнавального інтересу і здібностей.

ПОЛІТЕХНІЧНА ОСВІТА – дає знання основ виробництва і навички оволодіння найпростішими знаряддями виробництва.

Сучасна школа здійснює її у нерозривній єдності із загальною освітою.

Суть політехнічної освіти, шляхи її реалізації не один раз були предметом гострих діскусій у педогогічній науці. Вважалось, що це навчання багатьом ремеслам, певним трудовим операціям, замінювали її трудовим вихованням чи намагались розв’язувати проблеми політехнічної освіти шляхом введення в навчальний план школи спеціального політехнічного предмета (машинознавства, електротехніка та ін.). Ці помилки пояснювались нерозумінням того, що політехнізм визначає усю багатогранну навчальну та виховну роботу школи, а не є якимось доповненням до загальної освіти.

У сучасних умовах суть політехнічної освіти полягає в ознайомленні учнів з науковими основами сучасного виробництва та перспективами його розвитку, основними принципами роботи сучасних машин і механізмів, найважливішими технологічними процесами, озброєння загальнотехнічними навичками та уміннями, необхідними для участі у продуктивній праці. Технічна освіта покликана забезпечити тісний зв’язок з життям, із суспільно- корисною працею.

Перетворення науки на безпосередню виробничу силу вимагає ознайомлення з науковими основами сучасного виробництва, насамперед у процесі вивчення загальноосвітніх предметів.

Наприклад, вивчення:

фізики озброює учнів з основ механіки, температури, тиску;

хімії – наукові уявлення про хімічні реакції на виробництві;

біологія – основи с/г виробництва, охорони природи;

географія – застосування у промисловості корисних копалин, природних ресурсів;

історія – ознайомлення із змінами в економічному житті суспільства.

На основі загальної та політехнічної освіти здійснюється

ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА – знання і навички, необхідні для виконання робіт, передбачених даною професією, причому в такій мірі, яка необхідна для забезпечення належної продуктивності праці. Внаслідок професійного навчання набувають певної спеціальності та кваліфікації.

Між загальною, професійною, політехнічною освітою існує тісний взаємозв’язок. Загальна освіта є науковою основою політичної та професійної. Від рівня та якості загальної освіти залежать успіхи молоді в оволодінні професією, яку вони набувають в середніх і вищих навчальних закладах. У процесі політехнічної освіти учні засвоюють не лише основи сучасного виробництва, а й дістають певну професійну підготовку. У професійному навчанні політехнічні знання не лише використовуються, а поповнюються, дістають загальний розвиток.

Рівні освіти

Процес отримання освітньої підготовки має кілька рівнів. Відповідно до закону України "Про освіту" (1996 р.) встановлено такі освітні рівні:

  1. початкова загальна освіта;

  2. базова загальна середня освіта;

  3. повна загальна середня освіта;

  4. професійно-технічна освіта;

  5. базова вища освіта;

  6. повна вища освіта;

Всі вони пов'язані між собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]