Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

shteinbuk_f_m_metodika_vikladannya_zarubizhnoi_literaturi_v / Позакласна робота із зарубіжної літератури

.pdf
Скачиваний:
170
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
91.02 Кб
Скачать

Штейнбук Ф. М.Методикавикладаннязарубіжноїлітературившколі

ної діяльності. А щодо учнів, то на такий заклик вони відгукува"

лися і будуть відгукуватися завжди11.

Як одну із позакласних форм роботи, більшість методистів роз" глядають підготовку, проведення та участь у олімпіадах, починаючи зі шкільного та закінчуючи міжнародним рівнем. Але через те, що пред" мет „Зарубіжна література” з’явився в школах України нещодавно, олімпіади з цього предмету до останнього часу не проводилися. Ви" няток становили окремі школи та регіони (наприклад, м. Київ та

Київська обл.). Що чекає школу в цьому плані в зв’язку зі скорочен"

11 Про організацію позакласної роботи див. також: Бандуков Р.В. Из опыта вне" классной работы по литературе: Развитие навыков анализа поэтических произведе" ний у старшеклассников.– М., 1985;

Гуревич С.А. Организация чтения учащихся старших классов.– М., 1984; Быкова Е.А. Литературные праздники в школе.– К., 1986; Бушина Е.И. Воспитание интереса к литературе на внеклассных занятиях //

Поиск новых путей. Из опыта работы / Сост. С.Н. Громцева.– М., 1990; Качурина М.Г.,Мотольская Д.К. Методика факультатива по литературе в 8 клас"

се.– М., 1980; Доманский В.А. Факультативные занятия по русской литературе в 11 классе.–

К., 1990; Глєбова Л. Про літературну газету в школі // Укр. мова і літ. в шк.– 1990.– № 3.–

С. 65"67; Білоцерківець Г., Сивак Л., Соя Б. Шкільний літературний гурток // Укр. мова і

літ. в шк.– 1983.– № 6.– С. 55"57; Дьоміна О.,Шаповалов В. Літературний тиждень у школі // Укр. мова і літ. в шк.–

1983.– № 11.– С. 55"59; Глазова О. Гурткова робота: думати, шукати, експериментувати // Укр. мова і

літ. в шк.– 1988.– № 1.– С. 54"55; Мізюк І. Літературно"творчий гурток // Укр. мова і літ. в шк.– 1985.– № 9.– С.

27"30;

Позакласна робота з літератури.– К., 1986; Логінов А.Чарівниця з Богданівни: Катерина Василівна Білокур // Всесвітня літе"

ратура та культура в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 3.– С. 40"42; Хроменко И.А.Левитан и русская литература: Литературно"художественный ве"

чер // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 3.– С. 42"47;

Дидковская В.Б. Дорога к Пушкину: Литературно"музыкальная композиция для старшеклассников // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 3.– С. 47"49;

Хлюстина Н. Литературный брейн"ринг. 6"7 классы // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 3.– С. 49"50;

Мазур О. Гімн жінці: Літературно"мистецький вечір до свята 8 Березня // Все" світня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 3.– С. 51"55;

Сіптарова С.В. У країні дитинства: Сценарій літературного свята // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 2.– С. 57"59.

306

Розділ 10. Позакласна робота із зарубіжної літератури

нямгодиннавивченнязарубіжноїлітературизаКонцепцією12"річної загальноосвітньої школи, сказати важко, а передбачити неможливо,

однак, на нашу думку, навіть якщо олімпіади знову підуть у небуття,

то, маючи вже досвід відсутності в минулому „олімпійського руху” з

предмету, можна дійти висновку, що навряд чи це в суттєвий спосіб

зашкодить якісному рівню літературної освіти школярів. Натомість з цього погляду як ніколи набуває актуальності така

форма поглиблення літературної освіти учнів, як факультатив. Од"

нак проблема полягає у тому, що місце факультативних занять у школі

розглядається методистами по"різному. Одні вважають, що факуль"

татив – це окрема ланка роботи з предмету (З.Я. Рез, М.Г. Качурін, Є.А. Пасічник та ін.). А інші (наприклад, О.Ю. Богданова) розгляда"

ють факультатив як різновид позакласної роботи. Безумовно, існу"

ють об’єктивні причини такої неод"нозначності, оскільки, на відміну

від програми літературного гурт"ка, яку самостійно, на свій власний

розсуд і відповідно до своїх уподобань та зацікавлень учнів, складає учитель, програми факультативів повинні складатися та затверджу"

ватися як обов’язкові Міністерством освіти та науки України.

У зв’язку з цим, якщо організація роботи гуртка передбачає ба"

гато свободи, то робота факультативу є у більшому ступеню регла"

ментованою. Простіше кажучи, зміст роботи гуртка є обмеженим

лише віком учнів та рівнем їхньої підготовки, а зв’язок з навчальною програмою може бути досить опосередкованим. А от щодо факуль"

тативнихзанять,тоїхньоюметоюєрозширеннятапоглибленнязнань учнів з найбільш визначних явищ історико"літературного процесу, які (явища) вивчаються за програмами з предмету в рамках уроків.

Внаслідок цього, факультативний курс будується та реалізовується майже у тих самих формах, що і уроки: зокрема, методикою органі" зації факультативних занять передбачено вивчення монографічних, оглядових та підсумкових тем, але разом з тим більше уваги, ніж під час уроків, приділяється вивченню літературознавчих, критичних та інших додаткових джерел.

Проте участь у роботі факультативу так само, як і участь у роботі того ж гуртка, передбачає добровільність – це по"перше. По"друге,

результати роботи учнів у рамках факультативу оцінюється не бала"

ми, а визнанням з боку учителя та товаришів. По"третє, в роботі фа" культативузавждиприймає участь порівняноневеликакількістьучнів (8"20), що створює додаткові сприятливі умови для індивідуального

та диференційованого підходів до учасників факультативних занять.

По"четверте,рівеньпідготовкитих,хтовирішиввідвідуватифакульта"

307

Штейнбук Ф. М.Методикавикладаннязарубіжноїлітературившколі

тивні заняття, як правило, є приблизно однаковим. І, нарешті, по" п’яте, факультативні заняття проводяться в позаурочний час, зде"

більшого один раз на тиждень.

Отже, факультатив є такою синкретичною навчально"вихов"

ною формою, яка поєднує у собі як елементи класно"урочної сис"

теми, так і переваги позакласної роботи з предмету. Так, наприк" лад, основним предметом вивчення на факультативних заняттях

так само, як і під час уроків, є текст художнього твору і так само, як

і під час уроків, учитель на факультативних заняттях використо"

вує ті ж самі види самостійної діяльності учнів. Але на факульта"

тивних заняттях відпадає необхідність постійно зацікавлювати учнів, оскільки участь у роботі факультативів приймають ті учні,

які вже зацікавилися літературою, і тому учителю залишається

лише поглиблювати цю зацікавленість. А для того, аби досягти цієї

мети, виникає необхідність змінювати акценти, надаючи перева"

гу творчим та дослідницьким видам самостійної діяльності учнів. Слід також вказати і на обов’язковість зв’язку між роботою фа"

культативу та формами навчальної та власне позакласної роботи.

Зокрема йдеться про те, що, наприклад, результати учнівських до"

слідницьких студій чи доповіді, які підготовлено учнями в рамках

роботи факультативу, можуть бути використані під час вивчення

певної теми (чи тем) на уроці. Або ці ж результати можуть бути ре" презентовані під час проведення окремих позакласних заходів.

Таким чином, можна зробити висновок, що систему літератур" ної освіти в школі формально складають три різновиди навчально" виховної діяльності: урок – факультатив – позакласна робота. А ефек"

тивність даної системи, безумовно, визначається змістовим напов" ненням даних трьох елементів та органічним (а не штучним!) зв’язком між ними, їхнім виваженим взаємовпливом та взаємодоповненням щодо одне одного.

Особливе місце по відношенню до цієї тріади займає такий специфічний феномен, притаманний для навчально"виховної діяльності в школі, як кабінет літератури.

Передусімзазначимо,щоспецифічністьданогофеномену,тобто

кабінету літератури, пояснюється його амбівалентним характером.

Так, на думку Б. І. Степанишина, кабінет літератури є осередком діяльності методичних об’єднання учителів даної школи12. Натомість

12 Див.: СтепанишинБ.І.Викладання української літератури в школі: Методич" ний посібник для вчителя.– К.: РВЦ „Проза”, 1995.– С. 247"248.

308

Розділ 10. Позакласна робота із зарубіжної літератури

більшість вчених"методистів (О. Гуревич, О. Саєтова, О. Хлєбніко" ва, Є. Пасічник та ін.) вважає, що „кабінет літератури – це спеціаль"

но обладнаний навчально"методичний центр, який повинен забез" печувати найвищі рівні викладання літератури – науковий, естетич" ний, навчальний, методичний, виховний”13. Л. П. Прессман також писав про те, що „у кабінеті літератури учень потрапляє до світу кни" ги, до світу мистецтва слова. Любов до книги, до читання не народ" жується сама собою. Виховання любові до книги – складне, важке, але надзвичайно благородне завдання словесника. У кабінеті літера" тури все підпорядковано цій меті”14.

А відтак, на наш погляд, найбільш об’єктивною та прийнят" ною точкою зору щодо місця, ролі та призначення кабінету літе" ратури є позиція Ж. В. Клименка, який вважає, що для того, „аби звичайний клас перетворився на літературний кабінет, він має містити насамперед систему методичного забезпечення, яка да" ватиме змогу вчителеві здійснювати навчально"виховний процес, а учням – засвоїти необхідні знання, оволодіти уміннями та на" вичками”15. Інакше кажучи, кабінет не буде виконувати своїх без" посередніх функцій, якщо перетвориться на сакральну раку учи" телів"жерців, до якої вхід учням буде заборонено, або на виключ" но учнівську територію, біля якої без права на вступ до неї будуть поневірятися бідолашні учителі в пошуках методичного притул" ку для себе.

У відповідності до завдань кабінету літератури, методисти про" понують наступні рубрики щодо його змістового наповнення:

документальні матеріали;

словесно"образна наочність;

критичні та літературознавчі матеріали;

періодичні видання;

методична література;

довідкова література;

наочність і ТЗН;

13Мірошниченко Л.Ф. Основні принципи організації кабінету зарубіжної літера" тури // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2002.– № 5.– С. 2.

14Прессман Л.П. Кабинет литературы: Пособие для учителей.– 2"е изд., доп.– М.: Просвещение, 1983.– С. 4.

15Див про це докл.: Клименко Ж.В.Кожній школі – спеціально обладнаний літе" ратурний навчально"методичний центр літератури // Всесвітня література в се" редніх навчальних закладах України.– 2000.– № 4.– С. 2"5.

309

Штейнбук Ф. М.Методикавикладаннязарубіжноїлітературившколі

матеріали досвіду школи;

картотека16.

Однак ми цілком поділяємо думку О. О. Ісаєвої, яка вважає, що обладнання кабінету в значній мірі залежить також і від загаль" ної концепції кабінету. Принаймні, ця методист виділяє такі типи ка"бінетів зарубіжної літератури:

кабінет"літературний клуб (інтер’єр і характер роботи такого кабінету, вочевидь, не передбачають проведення в ньому уроків,

ашкода);

кабінет"музей (на думку дослідниці, такий музей все ж таки є можливим (див. нашу точку зору з цього приводу вище), і вона навіть пропонує організацію музеїв не тільки знаних і традиційних у дано" му контексті прізвищ – Булгакова, Шолом"Алейхема, Ахматової, а й музей окремої національної літератури (англійської, наприклад), або окремого літературного персонажу (Шерлока Холмса, скажімо), або певного літературного періоду, або якогось літературного жанру чи напрямку);

об’єднаний кабінет (це такий кабінет, який є спільним для учителів української та зарубіжної літератури або учителів зарубіж" ної літератури та іноземної мови);

кабінет"методичний центр (а це такий кабінет, про який пи" сав Б. І. Степанишин, – кабінет для вчителів)17.

Запропонована типологія кабінетів не є досконалою, особ" ливо з погляду на необхідність інтегрованого характеру кабінету літератури, але ця типологія дає змогу і справді особисто визна" читися кожному учителю щодо того, який кабінет він буде ство" рювати чи у створенні якого кабінету він братиме участь разом зі своїми колегами та учнями18.

16Мірошниченко Л.Ф. Основні принципи організації кабінету зарубіжної літера" тури // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2002.– № 5.– С. 2.

17Див. про це докл.: Ісаєва О.О. Сучасний кабінет літератури: яким йому бути? (Типи кабінетів зарубіжної літератури) // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2002.– № 5.– С. 5"8.

18Див. про це також: Сорокіна Е. Кабінет – моя творча майстерня (З досвіду ро" боти учителя"методиста) // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2002.– № 5.– С. 8"12;

Логінов А. Матеріали для кабінету зарубіжної літератури // Всесвітня література та культура в середніх навчальних закладах України.– 2002.– № 5.– С. 13"17;

Панова Л.М. Схеми"конспекти до вивчення творчості письменника (зразки) // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України.– 2001.– № 7.– С. 60"61.

310

Розділ 10. Позакласна робота із зарубіжної літератури

При цьому також треба добре розуміти, що створення будь" якого – відповідно до обраної концепції – кабінету вимагає чи"

малих зусиль як організаційного, так і матеріального характеру. Але можна бути цілком певним того, що ці зусилля не будуть мар" ними. Принаймні, якщо кабінет не стане подібним до скарбниці Національного банку, доступ до якої дозволяється лише кілька разів на рік і лише особливо почесним гостям.

Висновки до розділу

1.Позакласна робота і факультативи є неодмінними елемента" ми системи навчально"виховної роботи із зарубіжної літератури.

2.За допомогою позакласних та факультативних занять поглиб" люються знання та удосконалюються навички учнів, а також забез" печується зацікавленість учнів літературою.

3.Лише за умови створення системи позакласної роботи та її відповідного змістового наповнення можна забезпечити ефек" тивність та високий результат такої діяльності.

4.Організація кабінету літератури вимагає чималих зусиль з боку усіх до цього причетних, але якщо такий кабінет стає дієвим осеред" ком і учнів, і учителів, то необхідність цих зусиль не викликатиме жодних сумнівів.

Питання та завдання для самостійної роботи

1.Чому організація позакласної роботи має таке величезне зна" чення для навчально"виховного процесу із зарубіжної літератури?

2.У чому полягає принципова відмінність факультативних за" нять від будь"яких інших форм позакласної роботи?

3.Розробіть власну програму роботи літературного гуртка.

4.Розробіть власний сценарій будь"якої з форм позакласної роботи.

5.Яке місце і чому саме займає кабінет літератури в системі навчально"виховної роботи в школі?

6.Розробіть власний проект шкільного кабінету літератури.

311

Штейнбук Ф. М.Методикавикладаннязарубіжноїлітературившколі

Список рекомендованої літератури

1.Вступ до літературознавства: Хрестоматія / Упоряд. Н.І. Бер" надська.– К., 1995.

2.Выготский Л.С. Психология искусства.– М., 1986.

3.ГагаевП.А.Художественный текст как культурно"историчес" кий феномен. Теория и практика прочтения: Учебное пособие.– М.: Флинта, Наука, 2002.

4.Гадамер Г.(Г.Герменевтика і поетика.– К.: Юніверс, 2001.

5.Галич О., Назарець В., Васильєв Є. Теорія літератури: Підруч" ник / За наук. ред О. Галича.– К.: Либідь, 2001.

6.Дановский А.В. Системно"функциональное формирование теоретико"литературных понятий в средних учебных заведениях. – М., 1988.

7.ЗинченкоВ.Г.,ЗусманВ.Г.,КирнозеЗ.И. Методы изучения ли" тературы: Системный подход: Учебное пособие.– М.: Флинта: Наука, 2002.

8.Кан(КаликВ.А.,ХазанВ.И. Психолого"педагогические осно" вы преподавания литературы в школе.– М.: Просвещение, 1988.

9.Концепція літературної освіти в 12"річній загальноосвітній школі. Інформаційний збірник Міністерством освіти і науки Украї" ни.– 2002.– № 2.

10.Методика преподавания литературы: Учеб пособие для сту" дентов пед. ин"тов по специальности № 2101 “Рус. яз. и литера" тура” / Под ред. З.Я. Рез. – М.: Просвещение, 1997.

11.Методика преподавания литературы: Учебник для пед. ву" зов / Под ред. Богдановой О.Ю., Маранцмана В.Г.– В 2 ч. Ч. 1.– М.: Владос, 1994.

12.Методика преподавания литературы: Учебник для пед. ву" зов / Под ред. Богдановой О.Ю., Маранцмана В.Г.– В 2 ч. Ч. 2.– М.: Владос, 1994.

13.Минералов Ю.И. Теория художественной словесности (Поэтика и индивидуальность): Учеб. для студ. филол. фак. высш. учеб. заведений.– М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1999.

14.МирошниченкоЛ.Ф.,НефёдоваТ.Ф. Методические рекомен" дации по взаимосвязанному изучению русской, украинской и зару" бежной литератур в средней школе.– К., 1987.

312

Розділ 10. Позакласна робота із зарубіжної літератури

15.Мірошниченко Л.Ф. Методика викладання світової літе" ратури в середніх навчальних закладах: Підручник для студентів"

філологів.– К., 2000.

16.Ніколенко О.М., Куцевол О.М. Сучасний урок зарубіжної літератури: Посібник. 5"11 класи.– К.: Академія, 2003.

17.ОлійникГ.А.Виразне читання: Основи теорії.– К.: Вища шк.,

1995.

18.Пасічник Є.А.Українська література в школі.– К.: Рад. шко" ла, 1983.

19.РыбниковаМ.А.Очерки по методике литературного чтения.– М., 1985.

20.СтепанишинБ.І. Викладання української літератури в школі: Методичний посібник для вчителя.– К.: РВЦ „Проза”, 1995.

21.ХализевВ.Е.Теория литературы: Учебик. 2"е изд.– М.: Высш. шк., 2000.

22.Штейнбук Ф.М.Вивчення зарубіжної літератури. 11 клас.– Харків: Веста: Видавництво „Ранок”, 2003.

313

Навчальне видання

ШТЕЙНБУК ФЕЛІКС МАРАТОВИЧ

Методика викладання зарубіжної літератури в школі

Навчальний посібник

Редактор: Білокурський Сергій Петрович Коректор: Наслєдова Тетяна Анатоліївна

Комп’ютерна верстка: Петриченко Валентин Володимирович Дизайн обкладинки: Сидоренко Марія Олексіївна

Підп. до друку 05.05.2006. Формат 84х108/32. Папір офс. Гарн. Newton С. Друк офсетний. Обл."вид. арк. 19,75 Ум.друк.арк. 16,59 Наклад 1000 пр.

Зам. №__________

Видавництво «Кондор» Свідоцтво ДК № 1157 від 17.12.2002 р.

03057, м.Київ, пров. Польовий, 6, тел./факс:(044) 456"60"82, 241"83"47