Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туроперейтинг 1-10 відповіді.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
39.74 Кб
Скачать

3.Основні відмінності міє туроператором та тур агентом: за приналежністю турпродукта?

Туроператор завжди має запас туристичного продукту для продажу, а турагент запитує певний продукт (послугу), якщо клієнт висловлює купівельний інтерес.

 

У повсякденній практиці буває важко визначити чітку відмінність між туроператором і турагентом, оскільки обидва види фірм можуть вирішувати подібні завдання. Звичайно, туристське підприємство може бути одночасно і турагентом, і туроператором. Наприклад, фірма розробляє маршрути як туроператор і продає їх туристам та іншим агентствам. Водночас ця ж фірма як турагент купує тури в інших фірм і продає їх туристам.

Туроператори виконують провідну роль в туризмі, оскільки саме вони (на відміну від турагентів) займаються формуванням основних і додаткових послуг в єдиний туристський продукт, який потім реалізують споживачеві через агентську мережу. Схема роботи туроператора представлена ​​на рис. 8.3.

Функції туроператора на ринку практично збігаються з діяльністю підприємств оптової торгівлі. Він закуповує в значних обсягах послуги підприємств туристської індустрії (готелів, ресторанів тощо. Д.), Комплектує з них власні програми турів і здійснює їх реалізацію через посередників (турагентів) або безпосередньо споживачам (рис. 8.4)

Інтенсивний розвиток індустрії туризму, виникнення і посилення конкуренції вплинули на структуру туроператорів й зумовили їх подальшу спеціалізацію.

По виду діяльності розрізняють:

¨ операторів масового ринку, що продають велике число турпакетів, в яких часто використовуються чартерні авіарейси в певні місця призначення (головним чином в місця призначення масового туризму);

¨ спеціалізованих операторів, які спеціалізуються на певному продукті або сегменті ринку (на певній країні, на певному виді туризму і т. Д.). В свою чергу, спеціалізовані оператори поділяються на туроператорів:

а) спеціального інтересу (наприклад, спортивно-пригодницький туризм, організація сафарі в Африці та ін.);

б) спеціального місця призначення (наприклад, Англія, Франція і т. д.);

в) певної клієнтури (молодіжні, бізнес-тури, сімейні тури і т. д.);

г) спеціальних місць розміщення (наприклад, будинки відпочинку, турбази і т. д.);

д) використовують певний вид транспорту (авіаційний транспорт, теплоходи, поїзди, автобуси).

За місцем діяльності розрізняють:

¨ місцевих (внутрішніх) операторів, ориентирующих тур-пакети в межах країни походження;

¨ виїзних операторів, що орієнтують турпакети на зарубіжні країни;

¨ операторів на прийомі, що базуються в місці призначення (країні призначення) і обслуговуючих прибувають іноземних туристів на користь інших операторів і агентів.

Крім того, в більш загальному сенсі туроперейтинга прийнято розділяти туроператорів на ініціативних і рецептивних.

Ініціативні туроператори - це оператори, котрі відправляють туристів за кордон або в інші регіони за домовленістю з приймаючими (рецептивними) операторами або безпосередньо з туристичними підприємствами. Відмінністю їх від туристських агентств, що займаються виключно продажем чужих турів, є те, що вони займаються комплектацією туристського продукту, що складається (за нормами Всесвітньої туристської організації) з не менш ніж трьох послуг: розміщення, транспортування туристів і будь-яка інша послуга, не пов'язана з першими двома.

Класичний ініціативний туроператор формує складні маршрутні тури, комплектуючи їх з послуг местнух туроператорів в різних місцях відвідування (за маршрутом), забезпечує проїзд до місця початку подорожі і назад, організовує надання внутрімаршрутних транспорту. До таких туроператорам відносяться виїзні туроператори і внутрішні туроператори, що займаються відправкою внутрішніх туристів в інші регіони своєї країни.

На рис. 8.5 показана схема роботи ініціативного туроператора.

Рецептивні туроператори - це туроператори на прийомі, комплектуючі тури і програми обслуговування в місці прийому і обслуговування туристів, використовуючи прямі договори з постачальниками послуг (готелями, підприємствами харчуванню, до-сугово-розважальними установами і т. Д.). До такої форми туроперейтинга відносяться туроператори на прийомі і внутрішні туроператори, обслуговуючі своїх громадян також на прийомі.

Розглянемо склад основних функцій туроператора.

1. Вивчення потреб потенційних туристів на тури та туристські програми.

2. Складання перспективних програм обслуговування, турів та апробація їх на ринку з метою виявлення відповідності потребам туристів.

3. Взаємодія на договірній основі з:

¨ готелями - на надання туристам місць проживання;

¨ підприємствами харчування - з надання туристам харчування;

¨ транспортними підприємствами, фірмами і компаніями - на надання транспортного обслуговування туристів;

¨ екскурсійними фірмами, музеями, виставковими залами, парками та іншими закладами - з надання туристам

¨ фірмами, які надають різні побутові послуги, - на відповідне обслуговування туристів;

¨ адміністрацією спортивних споруд - на можливість для туристів користуватися спортивними спорудами;

¨ менеджерами шоу-, кіно-, відео-, театральних підприємств - на відвідування їх туристами;

¨ дирекціями заповідників, заказників, садово-паркових, мисливських і рибальських господарств - з метою забезпечення туристам відпочинку та обслуговування у зазначеній місцевості;

¨ місцевими муніципальними властями - на предмет паблік рилейшнз свого бізнесу, орієнтованого на споживача і навколишнє його середовище.

Взаємодія з постачальниками послуг на тури повинно носити як перспективний, так і поточний характер. Повинні здійснюватися постійна опрацювання нових і контроль діючих турів і туристських программ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]