Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Туроперейтинг 1-10 відповіді.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
39.74 Кб
Скачать

5.Поділ туроператорів: за місцем діяльності?

За місцем діяльності туроператори бувають [10, с. 111]: - внутрішні оператори - формують турпродукт для споживання громадянами своєї країни в межах країни; - виїзні оператори - формують турпродукт для споживання громадянами своєї країни за кордоном; - оператори на прийомі - базуються в місці призначення і обслуговують прибулих іноземних туристів. У загальнішому сенсі туроперейтингу туроператорів прийнято поділяти на ініціативних і рецептивних. Ініціативні - це туроператори, які відправляють туристів за кордон або інші регіони за домовленістю з приймаючими операторами або безпосередньо з туристичними підприємствами. Рецептивні - це туроператори на прийомі, тобто ті, які комплектують тури і програми обслуговування в місцях прийому і обслуговування туристів, використовуючи прямі угоди з постачальниками послуг. З точки зору спеціалізації, турагенти можуть бути багатопрофільними, тобто здійснювати комплексне обслуговування різних за запитами клієнтів, і спеціалізованими, які спеціалізуються на певних видах обслуговування (організація ділових, спортивних та інших поїздок) .

6.Ініціативні туроператори?

Ініціативні туроператори- це оператори, що відправляють туристів за кордон або в інші регіони за домовленістю з приймаючими (рецептивних) операторами або з туристськими підприємствами. Відмінністю їх від туристичних агентств, що займаються виключно продажем чужих турів, є те, що вони займаються комплектацією туристичного продукту, що складає (за нормами Всесвітнього туристичного об'єднання) з не менш ніж трьох послуг:

розміщення;

транспортування туристів;

будь-яка інша не пов'язана з вищеназваними послуга.

Класичний ініціативний туроператор формує складні маршрутні тури, комплектуючи їх з послуг місцевих туроператорів в різних місцях відвідування (за маршрутом), забезпечує проїзд до місця початку подорожі і назад та організовує надання внутрішньомаршрутних транспорту. До таких туроператорам відносяться виїзні туроператори і внутрішні туроператори, що займаються відправкою внутрішніх туристів в інші регіони країни.

7.Рецептивні туроператори?

Рецептивні - це туроператори на прийомі, тобто ті, які комплектують тури і програми обслуговування в місцях прийому і обслуговування туристів, використовуючи прямі угоди з постачальниками послуг. Туроператор виконує головну роль у туризмі, тому що саме він розробляє туристичні маршрути, наповнює їх послугами, забезпечує функціонування турів і надання послуг, готує рекламно-інформаційні видання по своїх турах, розраховує ціни, передає тури агентам для їх наступної реалізації.

 ДОГОВОРИ РЕЦЕПТИВНОГО ТУРОПЕРАТОРА З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ ПОСЛУГ

Договори з постачальниками послуг складаються на основі типового договору з включенням питань, що стосуються обслуговування туристів і взаємовідносин партнерів (постачальника послуг і туроператора).

Усі взаємовідносини з партнерами – постачальниками послуг щодо обслуговування туристів на маршруті туру оформляються письмовими договорами (контрактами). Вони можуть мати типову форму договору купівлі-продажу, або договору комісії, або договору обміну (при безвалютному обміні туристичними групами).

Основні положення договорів з постачальниками послуг аналогічні положенням типового договору: предмет договору, основні умови, права й обов'язки постачальника послуг, права й обов'язки туроператора, відповідальність сторін, форс-мажорні обставини, юридичні адреси і реквізити партнерів.

Договір вважається укладеним, коли між сторонами досягнуто згоди з усіх істотних його умов. Істотними ж визнаються умови про предмет договору, які визнані законодавством істотними  чи необхідними для договорів даного виду. Таким чином, сторони вправі встановлювати умови договору на свій розсуд, тому що в кожному випадку є своя специфіка, яка залежить від особливостей надання послуг туристам і взаємовідносин договірних сторін. Виключення складають тільки ті випадки, коли зміст відповідної умови запропонований (чи заборонений) законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]