Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування в туризмі.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
30.01 Кб
Скачать

Страхування в туризмі

1.Виникнення та етапи розвитку страхування?

Окремі елементи страхування були відомі ще за тисячі років до нашої ери. 

Результати аналізу історичних та літературних джерел свідчить, що у своєму розвитку страхування пройшло три етапи: · 1 етап – античне страхування, яке виникло за 2 тисячоліття до н.е. в Древній Греції, Єгипті, Древньому Римі, Індії; · II етап - середньовічне (гільдійсько-цехове) страхування ( Х - XIV ст.); · III етап - страхування в эпоху капіталізму ( XIV ст. - до нашого часу). Основними формами організації античного страхування були: взаємне страхування та страхування на основі регулярних платежів.

Середньовічне страхування порівняно з античним відрізнялось, широким страховим забезпеченням. Перелік страхових випадків, які сформувалися в результаті конкретизаціі страхової взаємодопомоги, охоплював майже всі їх види, які властиві сучасному майновому та особовому страхуванню.

Страхування в епоху капіталізму набувае комерційного характеру. Специфічною ознакого буржуазного страхування є його цілеспрямування на отримання прибутку. Страхування перетворюється в звичайне комерційне підприємство.

2.Сутність страхування?

Розкриваючи економічну сутність та зміст страхування, необхідно виходити з того, що страхування — це система специфічних відносин, яка включає сукупність форм i методів формування цільових грошових коштів, їx використання з метою відшкодування збитків у разі настання непередбачуваних подій, а також на надання допомоги громадянам.  Особливу увагу слід звернути на ознаки, які характеризують категорію страхування: · по-перше, в страхуванні завжди наявні дві сторони: страхувальник i страховик, зобов'язання i відповідальність яких регламентуються договором страхування; · по-друге, для страхування характерні замкнені пере розподільчі відносини, пов'язані з солідарним розподілом суми збитку одного або декількох учасників цих відносин на bcix учасників; · По-третє, страхові фонди, створювані методом страхування, використовуються виключно в цілях відшкодування збитків внаслідок настання страхових подій; · По-четверте, страхування забезпечує розподіл збитку від настання страхових подій як у простору, так i у часі.

3 огляду на ці ознаки, страхування можна визначити як економічні відносини, за яких страхувальник шляхом сплати грошового внеску забезпечує co6i або третій особі в разі настання страхової події, обумовленої договором або законом, суму виплати страховиком, який утримує певний обсяг відповідальності i для забезпечення поповнює та ефективно розміщує резерви, здійснює превентивні заходи щодо зменшення ризику, а у разі необхідності перестраховує частину останнього.

3.Функції страхування?

3 урахуванням наведених аргументів слід підходити і до визначення та характеристики функцій страхування, які в сукупності мають конкретизувати його зміст у сучасних умовах. 3 цих міркувань страхування виконує такі основні функції: · ризиковану; · створення i використання страхових резервів (фондів),; · заощадження коштів; · превентивну; · інвестиційну.

Ризикована функція страхування. Вона полягає в переданні за певну плату страховикові матеріальної відповідальності за наслідки ризику, зумовленого подіями, перел1к яких передбачено чинним законодавством або договором. Ризикована функція відбиває процес купівлі продажу страхової послуги.

Функція створення i використання страхових резервів (фондів). Страхування стає можливим лише за наявності у страховика певного капіталу, достатнього для забезпечення покриття збитків (у разі їх виникнення), заподіяних страхувальникові стихійним лихом, нещасним випадком чи іншою страховою подією. Власними коштами покрити таку потребу у грошових виплатах страховик, здебільшого, не в змозі. 

Функція заощадження коштів. У більшості країн світу першість за обсягами страхових премій посідає особисте страхування (на дожиття, пенсій, ренти тощо). Проте виплати, пов’язані з втратою життя i здоров'я внаслідок нещасного випадку, становлять менш як 10 %. Решта припадає на заощадження. Вони виплачуються з урахуванням інвестиційного доходу в разі дожиття застрахованого до певного віку або події.

Превентивна функція. Учасники страхування, i насамперед страховики та страхувальники, зацікавлені наслідки страхових подій. 3 ціею метою вдаються до правової та фінансової превенції..

Інвестицій функція. Інвестиційна функція передбачає вкладання тимчасово вільних коштів страховика в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку на умовах диверсифікації, безпечності, зворотності, прибутковості, ліквідності. Дана функція реалізується в межах чинного законодавства, підлягає регламентації та контролю з боку держави. Ця функція сприяє підвищенню фінансової стійкості страхової компанії, а в рамках держави – розвитку економіки країни в цілому за рахунок залучення значних додаткових фінансових ресурсів.