Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_62-68_документ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
36.35 Кб
Скачать

66.Епізоотичний процес і клінічний прояв міксоматозу кролів

Епізоотологія хвороби. До міксоматозу сприйнятливі дикі та свійські кролі незалежно від віку й статі. Дикі зайці хворіють рідко. Резервуаром збудника міксоматозу в природі є дикі кролі та зайці, серед яких інфекція проходить латентно і підтримується механічним перенесенням вірусу членистоногими. Значну роль у збереженні й передаванні збудника відіграють кровосисні комахи та ектопаразити.

Джерелом збудника хвороби є хворі та перехворілі кролі, які виділяють вірус з витіканнями з очей і носа. Зараження відбувається при безпосередньому контакті здорових кролів з хворими, а також

через корми, воду, предмети догляду, нори, вигульні дворики, забруднені виділеннями інфікованих тварин. Механічними переносниками збудника хвороби на великі відстані можуть стати люди, транспортні засоби, птахи. Епізоотичні спалахи міксоматозу мають сезонний характер.

Клінічні ознаки Інкубаційний період триває 3 – 11 діб. Перебіг хвороби надгострий і хронічний (латентний). Хвороба може протікати у трьох формах: а) класичної, що характеризується розвитком студенистих набряків невеликих розмірів на шкірі тіла; б) Нодулярний (або вузликової), при якій можливі навіть обмежені пухлини. При обох формах першими ознаками є почервоніння у вигляді плям, поява маленьких горбиків на шкірі, в основному в області століття, на вушних раковинах і інших місцях. При класичній формі надалі крім набряків з'являється кон'юнктивіт, що переходить у гнійний блефарокон'юнктивіт. З носової порожнини виділяється гнійний вміст, дихання стає важким.При вузликовій формі папули (вузлики величиною від просяного зерна до голубиного яйця) утворюються на різних ділянках тіла: на спині, вушних раковинах, повіках, носі, лапах, між пальцями і навколо кігтів лап. На 10 ... 14-й день на місці вузликових розростань формуються вогнища некрозу, які в разі видужання гояться протягом 2 ... 3 тижні.При безсимптомній формі прояву клінічних ознак хвороби не буває.

67.Діагностика, диференціальна діагностика міксоматозу кролів

Лабораторна діагностика включає гістологічне дослідження патматеріалу від загиблих кролів та проведення біопроби.У лаб для досл надсилають 2 – 3 клінічно хворих кролів або їхні трупи не пізніше ніж через 2 год з моменту загибелі.Для гістологічного дослідження відбирають шматочки уражених повік, ануса, різних ділянок шкіри, а також губи, вуха, які разом з драглеподібно зміненою клітковиною фіксують у 10 – 15 %-му розчині нейтрального формаліну.У разі негативних результатів гістологічного дослідження ставлять біопробу на 2 кролях масою по 1,5 – 2 кг. Патологічний матеріал вводять внутрішньошкірно в заздалегідь вистриженій ділянці боку в дозі 0,1 – 0,2 мл, а також по одній краплі в кон’юнктивальні мішки обох очей.

Диференціальна діагностика. Передбачає необхідність виключення інфекційного фіброматозу та стафілококозу. Інфекційний фіброматоз супроводжується утворенням у різних частинах тіла невеликих підшкірних пухлин, що безслідно зникають через кілька тижнів. У новонароджених кроленят хвороба має гострий перебіг з високою летальністю. При стафілококозі підшкірні абсцеси містять густу білу гнійну масу, якої не буває при міксоматозі. Ураження очей і драглиста інфільтрація підшкірної клітковини відсутні. Бактеріологічними дослідженнями встановлюють збудника хвороби.