Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ptakhivnitstvo_Voznyak_V_V.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
70.67 Кб
Скачать

1.4 Вирощування каченят

Доцільний і економічно вигідний термін для вирощування каченят - 60 днів. До цього часу при правильному змісті і годівлі вони досягають живої 2,2-2,6 кг і більше. Більший термін відгодівлі не рекомендується, так як у віці 65-70 днів у молодняку починається ювенальна линька. У цей період каченята худнуть, у них утворюються зачатки нових пір'я (пеньки), які важко видалити при обробці тушки. Крім того, розтягнутий термін відгодівлі збільшує витрати корму на одиницю продукції. Період відгодівлі каченят ділять на 2 фази. У першій з них вони потребують відносно високій температурі повітря. У другій фазі, коли встановлюються нормальні терморегуляцій функції організму каченят (приблизно в 2-3-тижневому віці), значного підігріву окружаюшіх повітря не потрібно. Добре розвинений молодняк в добовому віці важать 50-60 г, міцно стоїть на ногах, рухливий, пух жовтої кольору, блискучий, живіт підтягнутий, очі опуклі блискучі. Каченята дрібні, з великим животом для вирощування непридатні. Качка - турботлива квочка. Під нею можна вивести до 20 до 30 каченят.

У перші два дні після виведення молодняка качку з виводком містять в теплому приміщенні. При теплій погоді каченят з 3-4-го дня починають поступово привчати до вигулу, а з 10-денного віку випускають на воду. При вирощуванні каченят без квочки в перші п'ять днів у приміщенні підтримують температуру 20-22С; у джерела тепла - 28-30С. Починаючи з шостого дня життя знижують до 16-18С. При нормальній температурі каченята рухливі, бадьорі, переміщуються або сидять, не збиваючись у купи. У перші дні встановлюють цілодобове освітлення, щоб молодняк зорієнтувався в обстановці. З другого дня життя тривалість світлового дня скорочують на 45 хвилин і доводять до одинадцятого дня до 16 годин. Каченят вирощують на глибокій підстилці. Як підстилки використовують солому, стружки, пересипання вапном-пушенкой. Тирса в перші три-чотири дні краще не іспольеовагь, так як каченята їх скльовують, що може викликати захворювання органів травлення. При утриманні на сирий і брудною підстилці оперення птиці забруднюється й погано захищає від температурних впливів зовнішнього середовища. Добових каченят містять у клітках або на підлозі з щільністю посадки 20-25 голів на 1 м підлоги; після 20-денного віку щільність посадки знижують до 10-13 голів[1,4, 7].

Каченята швидко ростуть і досягають до двомісячного віку маси 1,8-2 кг. Кращою квочкою для каченят є качка, яка разом з виводком плаває по водоймі, шукає природний корм і захищає каченят. Однак можна виводити каченят і під куркою, яка також непогано виховає каченят. У цьому випадку випускати каченят на водойму недоцільно, тому що це хвилює курку-квочку, яку каченята не слухаються, забираючись у воду. Часто під час насиджування яйця під качкою псуються. Це відбувається тому, що білок качиних яєць не має бактерицидні властивості, на відміну від білка курячих яєць. Псування качиних яєць виникає через проникнення всередину яйця інфекції, зокрема цвілевих грибів. В результаті білок розкладається. Від таких яєць пахне сірководнем або гниллю. Їх прибирають з гнізд, щоб не заразити інші яйця. Мускусні качки погано виховують каченят, тому турботу про них треба брати на себе відразу після вилуплення[4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]