Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ptakhivnitstvo_Voznyak_V_V.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
70.67 Кб
Скачать

Іі. Розрахунок кормової бази

Клітинну батарею КБМ-2 використовують для утримання курчат в віці від 31 до 60 днів. Батарея чотирьохярусна, випускається в декількох варіантах, що розрізняються по довжині (від 11 до 25 м), ширина батареї -1.5м, висота – 2.5м. Батарея обладнана жолобковими напувалками і механізмами для роздачі корму і видалення посліду,працюючими від електродвигуна. Годівниці і поїлки розташовані з обох боків батареї; в кожному ярусі клітини розміщені в два ряди. Ширина клітини, розрахованої на 11 молодиць, 70 см, глибина 45,5, висота 28 см. Місткість батареї 1056 - 2640 курчат (в залежності від довжини батареї).

Виконання завдання

1.Визначається скільки в пташнику можна розмістити кліткових батарей:

а) визначаємо, яка площа пташника

84-4м-3м=77м

77*12=924 м², де 4м – довжина службового приміщення (тамбур), а 3м – ширина проходів зверху і знизу пташника (по 1.5м)

б) скільки в 1 ряді пташника розміститься кліткових батарей:

77 / 25 = 3 батареї, де 25м – довжина батареї

в) визначаємо скільки рядів кліткових батарей розміститься в пташнику, якщо його ширина буде 12м.

Пр б; Пр б; Пр б; Пр б;

= 12м (4 ряди)

1.5м 1.5м 1.5м 1.5м 1.5м 1.5м 1.5м 1.5м

г) визначаємо скільки всього батарей розміститься в пташнику:

3 * 4 = 12

д) визначаємо скільки кліток в одній батареї:

25 /0.7 = 36 кліток, де 25м – довжина батареї, 0.7м –довжина клітки,

в 2 рядах чотирьох ярусів: 72* 4 =288

ж) визначаємо скільки всього кліток всіх батареях пташника:

288 *12 = 3456

з) визначаємо скільки можна виростити курчат в одному обороті:

3456*12=41472

2. Визначаємо скільки можна зробити оборотів за рік в одному пташнику при вирощувані курчат:

365 – 30 =335 днів

а) визначаємо тривалість вирощування однієї партії курчат, враховуючи 14-денний перерив між партіями:

42+14= 56 днів, де 42днів – термін вирощування однієї партії курчат, 14днів – профілактичний період

б) визначаємо скільки оборотів можна зробити в пташнику за рік при вирощувані курчат, якщо тривалість вирощування однієї партії разом з профілактичним періодом становить 56 днів:

335/56 = 6 оборотів

в) визначаємо скільки становитиме профілактичний період за рік вирощування:

6*14=84 днів, де 6 – кількість оборотів за рік, 14днів – профілактичний період

г) визначаємо скільки становитиме період вирощування курчат за рік:

6*42=252, де 6 – кількість оборотів за рік, 42 днів – тривалість вирощування однієї партії курчат.

3.Визначаємо скільки курчат можна виростити за рік:

41472*6 = 248832

Висновки та пропозиції

У сучасному птахівництві існують три основні системи розведення і утримання птиці: інтенсивна, напівінтенсивна і екстенсивна. При інтенсивній системі розведення птахи утримуються в умовах, при яких весь їхній спосіб життя забезпечується фермером і його персоналом. За аналогією з тваринництвом цю систему можна порівняти зі стійловом утриманням великої рогатої худоби. Екстенсивна система розведення птиці припускає утримання її в умовах, максимально наближених до природних. Поєднання позитивних якостей перших двох систем використовує напівінтенсивна система. 

Молодняк домашньої птиці виводять двома способами: природним — під квочкою та штучним — у побутовому інкубаторі. Дуже важливо відібрати для інкубації біологічно повноцінні яйця, що забезпечує нормальний розвиток зародка та виведення кондиційних курчат. Оскільки пташині зародки розвиваються поза материнським організмом, умови навколишнього середовища мають важливе значення.

На даний час розведення та вирощування молодняку птиці є одним з основних кроків галузі сільського господарства. Оскільки, це найбільш «скоростигла галузь» та приріст рентабельності виробництва продукції птахівництва є досить високим. Наприклад, м’ясо в цесарки є одним з найбільш корисних серед всіх видів домашніх птахів. У своєму складі воно має всього лише 1% жиру і 26% білка і багате на вітаміни і мінерали. Саме тому м’ясо цесарок відноситься до ряду дієтичного м’яса.

Також, слід зазначити, що м'ясо індиків є одним із найбільш цінних білкових продуктів - джерелом повноцінних білків тваринного походження з високим рівнем незамінних амінокислот. М'ясо індиків містить мало жиру і вважається дієтичним: на 1 кг припадає близько 215 г протеїну та 70 г жиру. До того ж, у порівнянні з усіма іншими видами птахів, у м’ясі індиків найнижчий вміст холестерину та найбільший вміст вітамінів групи В. Співвідношення білків та жирів в індичатині близьке до оптимального, а самі ліпіди складаються здебільшого з ненасичених жирних кислот та особливо цінних поліненасичених жирних кислот (лінолевої, ліноленової та арахідонової).

Таким чином, наголос на розвиток птахівництва доводиться робити не тільки тому, що це найбільш «скоростигла» галузь, але й тому, що в умовах обмежених зернових ресурсів в ній досягається найбільша віддача в розрахунку на одиницю витраченого корму, праці та інших ресурсів. Витрати кормів та праці у птахівництві нижче в 2-3 рази, ніж у свинарстві та скотарстві. Дієтична продукція птахівництва істотно дешевше, ніж інші види продукції, що містять тваринний білок. Тому, з позиції інтересів населення і держави в частині вирішення продовольчої проблеми розвиток птахівництва повинно здійснюватися на пріоритетній основі. 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]