Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bioh_nervn_tkani_ukr.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
146.91 Кб
Скачать

4. Вуглеводи

Відносний вміст вуглеводів в мозку досить низький. Оновна частина з них представлена глюкозою, глікогеном та продуктами їх катаболізму (тріозофосфати, лактат, піруват).

6. Мінеральні речовини

Іони натрію, калію, кальцію, міді, заліза, магнію, марганцю приблизно однаково розподілені між білою і сірою речовинами мозку. Фосфору більше в білій.

Особливості метаболічних процесів у мозку

1. Кисневе та енергетичне забезпечення нервової тканини.

Нервова тканина, яка складає лише 2 % від маси тіла людини, поглинає 20 % кисню, що потрапляє в організм (у дітей до 4 років близько 30-40 %). Газообмін в сірій речовині інтенсивніший, ніж у білій. Дихальний коефіцієнт (СО22) дорівнює 1. Мозок винятково чутливий до кисневого голодування: відсутність кисню протягом 5 хв викликає незворотні зміни в мозку.

Основний шлях отримання енергії - аеробний розпад глюкози. Глюкоза є майже єдиним енергетичним субстратом, що поступає в нервову тканину. Проникнення глюкози в тканину мозку не залежить від дії інсуліну. Постійне і безперервне постачання глюкози з кровоносного русла є необхідною умовою енергетичного забезпечення нервових клітин, так як вміст глікогену в нервовій тканині невеликий (0,1 % від маси мозку) і не може забезпечити мозок енергією навіть на короткий час (лише до 10 хв). Альтернативним енергетичним паливом для мозку можуть бути кетонові тіла, так як в нервовій тканині є ферменти їх розпаду. Утилізація кетонових тіл починається лише на 3- 4 добу голодування.

2. Метаболізм вуглеводів

Крім енергії, глюкоза забезпечує субстратами процеси біосинтезу медіаторів, амінокислот, ліпідів, нуклеїнових кислот. Такими субстратами є проміжні продукти гліколізу, ацетил-КоА (продукт окисного декарбоксилування пірувату), α-кетокислоти циклу Кребса, метаболіти пентозофосфатного циклу (рибоза-5-фосфат і НАДФН2).

3. Метаболізм ліпідів

У нервовій тканині відбувається інтенсивний синтез жирних кислот, складних ліпідів (гліцерофосфоліпідів, сфінгомієліну, гліколіпідів), холестерину. Синтез цереброзидів і сульфатидів активніший в період мієлінації, а синтез гангліозидів – під час диференціації нейронів. Порушення процесів розпаду складних ліпідів призводить до їх накопичення в мозку та розвитку дегенеративних змін нервової тканини.

4. Метаболізм амінокислот і білків

В мозку інтенсивно проходить обмін амінокислот, концентрація їх в 5-10 разів вища ніж в крові. Зокрема досить високий вміст таких амінокислот як глутамату та глутаміну.

Функції глутамату в нервовій тканині

Енергетична.

Забезпечує тимчасове знешкодження аміаку, що інтенсивно утворюється в реакціях дезамінування.

Бере участь в синтезі нейромедіатору ГАМК та глутатіона - одного з

компонентів антиоксидантної системи організму.

Спино-мозкова рідина (СМР)

Загальний об’єм цереброспінальної рідини у дорослої людини складає 125-150 мл, кожні 3-4 години рідина оновлюється. Склад суттєво відрізняється від плазми крові, що пояснюється вибірковою проникністю гемато-лікворного бар’єру.

Особливості хімічного складу СМР

Вміст білка в СМР незначний (0,15-0,40 г/л), співвідношення А/Г = 4.

Порівняно з кров’ю у СМР ліпідів в сотні раз, а низькомолекулярних азотвмісних сполук в 2-3 рази менше, вільних амінокислот в декілька разів більше.

Рівень глюкози складає 2,5- 4,2 ммоль/л, але може змінюватись в залежності від рівня її в крові.

Концентрація іонів натрію і калію приблизно такаж як і в крові, кальцію вдвічі більше, хлору менше.

Зміна хімічного складу СМР при патологіях

При гострому гнійному менінгіті – різко підвищується рівень білка (до 20 г/л), знижується рівень глюкози (гіпоглікорахія) та хлору.

При енцефалітах та цукровому діабеті відмічається гіперглікорахія та зростання концентрації хлору

При інсультах, пухлинах, травмах мозку зростає активність ферментів АСТ, ЛДГ та ін.

Хімічні основи виникнення нервових імпульсів

1.Потенціал спокою. В нейронах у стані спокою на зовнішній і внутрішній поверхні плазматичної мембрани існує різниця зарядів, яка обумовлює розвиток потенціалу спокою (ПС=-80мВ).

Хімічні основи виникнення ПС.

В стані спокою внутрішня поверхня мембрани заряджена електронегативно відносно зовнішньої (заряджена позитивно). Пояснюється це роботою Na+- К+насосу, який викачує

зклітини іонів Na+, в кількості більшій ніж закачує в клітини іонів К+. Тобто в клітині виникає відносний дефіцит позитивних зарядів, а поза клітиною - їх надлишок.

2.Потенціал дії.

При збудженні в нейроні змінюється проникність плазматичної мембрани для іонів, що викликає розвиток потенціалу дії (ПД).

Хімічні основи виникнення ПД.

Фаза деполяризації – пов’язана переважно з входом іонів натрію в клітину через відповідні канали, що призводить до перезарядки мембрани.

Фаза реполяризації - обумовлена виходом іонів калію з клітини через відповідні канали і супроводжується зниженням потенціалу.

Фаза слідової деполяризації - відбувається подальший вхід натрію в клітину через натрієві канали.

Фаза слідової гіперполяризації - пов’язана з подальшим виходом калію з клітини через калієві канали. В кінці даної фази починає працювати Na+- К+ насос, який відновлює вихідні концентрації катіонів калію і натрію. Тепер клітина готова для отримання нового імпульсу збудження.

Хімічні основи проведення нервових імпульсів

1.В безмієлінових нервових волокнах

Іони натрію, що заходять в певній ділянці мембрани у клітину під час деполяризації, дифундують до сусідніх ділянок, де знижують ПС до порогового рівня. Це викликає відкриття в даних ділянках натрієвих каналів, вхід натрію і розвиток вже в цих ділянках деполяризації.

2.В безмієлінових нервових волокнах

ПД виникає лише в перетяжках Ранв’є, так як лише в цих місцях багато натрієвих каналів. Деполяризація однієї із перетяжки викликає зміну заряду в ній, у всіх інших перетяжках заряд залишається протилежним. Таким чином між даною перетяжкою та сусідньою виникає різниця зарядів, що сприяє виникненню іонних струмів, які направляються до сусідньої перетяжки і викликають розвиток в ній ПД.

Будова та функціонування синапсів

Синапс - це функціональний контакт спеціалізованих ділянок плазматичних мембран двох збудливих клітин.

Синапс складається з:

пресинаптичної мембрани (містить синаптичні пухирці з медіатором);

синаптичної щілини;

постинаптичної мембрани (містить рецептори для медіатора).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]