Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
71.68 Кб
Скачать

10

Лекція №4 особливості рухової активності студентів (3 курс) План

1. Характеристика вікових фізіологічних та психологічних особливостей студентів

2. Рухова активність студентської молоді. Норми рухової активності

3. Форми фізкультурно-оздоровчих занять.

4. Засоби проведення фізкультурно-оздоровчих занять студентів

5. Методи, які застосовуються на фізкультурно-оздоровчих заняттях .

Література:

  1. Дехтяр В.Д., Сущенко Л.П. Фізичне виховання студентів вищих навчальних закладів. – К.: ПП “Екмо”, 2005. – 214 с.

  2. Канішевський С.М. Науково-методичні та організаційні основи фізичного самовдосконалення студентства: 2-ге вид. –К.: ІЗМН, 1999.-270с.

4. Массовая физическая культура в вузе: Учеб. пособие /И.Г.Бердников, А.В.Маглеваный, В.Н.Максимова и др.; Под ред В.А.Масленникова, В.С.Матяжова. – М.: Высшая школа, 1991. - 240с.

5. Психологические тесты/ Под ред. А.А.Карелина: В 2 т.- М.: Гуманит. изд. Центр ВЛАДОС, 1999.- Т.1.- 312 с.

Вступ

У попередніх лекціях йшлося про законодавчі, програмно-нормативні документи, а також про документи організаційного регламентування діяльності різноманітних організацій, які проводять фізкультурно - оздоровчу роботу зі студентами. У якості завдань, що потребують вирішення та містяться у більшості з них, називається необхідність активізації рухової активності. Сьогодні ви почуєте про особливості фізіологічних та психологічних характеристик студенів, які слід враховувати про оптимізації їх рухової активності, визначені форм, засобів та методів проведення фізкультурно-оздоровчих занять з названою соціально- віковою групою населення.

1. Хар-ка вікових фізіолог. Та психологічних особливостей студентів

Студентська молодь – це особлива соціальна група, об’єднана певними віковими межами, специфічними умовами навчання, праці і життя.

Вікові фізіологічні особливості студ. віку полягають у тому, що заверш. фіз. дозрівання організму. Цей період хар-зується “піками” розвитку фізіолог. потенціалів (макс. реактивність організму, ЖЕЛ, оптим. рівні АТ, постачання крові киснем, ін.). До 17-18 р. процес всебічного удосконалення рухової функції наближується до завершення. Енергетич. витрати на одиницю маси тіла скл. 22-24 ккал/кг за добу, як у дорослої людини. Упорядковується співвіднош. сили різних м’язових груп.

У цей час заверш. формування того співвідношення топографії сили м’язових груп, яке типове для дорослих людей. Формування показників швидкості та сили м’язових скорочень відбув. неодночасно. Якщо відносна величина сили різних м’язових груп формується до 17 р., то швидкість м’язових скорочень значно раніше.

До 18-20 р. заверш. формування вегетатив. функцій і досягається високий рівень їх взаємодії. До цього часу витривалість як важлива рух. якість становить 85% від величини цього показника у дорослих. У 20-29 р. її розвиток досягає найвищого рівня. Тому у студ. віці слід більше уваги приділяти розвитку різновидів витривалості. Зберігає відносно високий рівень працездатності, загальний високий рівень функціональної активності.

Таким чином, студ. вік можна назвати заключним етапом поступового вікового розвитку фізіологічних і рухових можливостей організму.

Психологічніособливості студентів формуються у тісній залежності від способу їх життя і представляють собою єдність психіч. процесів, станів і рис особистості.

Найбільш важливими рисами студентського віку є:

Самопізнання. Самозатвердження. Самостійність. Самовизначення Максималізм. Колективізм. Самовиховання.

Охарактеризовані вище вікові фізіологічні та психологічні особливості учнів і студентів обов’язково повинні врах. при формування їх мотивації до систематичної РА, безпосередньо під час організації та проведення СОР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]