Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
71.68 Кб
Скачать

3. Ра студ. Молоді. Норми рухової активності.

Про визначення поняття “РА” мова йшла на 1-ій лекції. У сьогоднішній лекції воно буде доповнено поняттями “руховий режим” і “норма РА”.

Особливості суч. умов життя, швидкі темпи розвитку техніки, модернізація учбових процесів, ріст обсягів інформації - усі ці фактори висувають високі вимоги до організму студентів.

Встановлено, що однією з причин різноманітних відхилень у фіз. розвитку і стані здоров'я є недостатня РА, обсяг якої з кожним роком зменшується. Зниження РА обумовлено такими причинами:

  • збільш. часу на сприйняття інформації, кількість якої невпинно зростає;

  • необхідністю засвоєння великого обсягу сучасних знань;

  • сучасними умовами життя, на які негативно впливає НТР та ін.

У зв'язку з цим відбувається зменш. вільного часу для занять ФК. РА є важливою формою життєдіяльності. Науковцями встановлено тісний зв'язок між рівнем фіз. розвитку, фіз. підготовленістю учнів і студентів та їх РА. Під впливом рухів формується скелет і м'язова система. Від режиму рухової діяльності залежить розвиток фіз. якостей, стан здоров'я, працездатність організму, успішність засвоєння навч. матеріалу.

Руховий режим - вкл. всі види орг. та самостійної діяльності, у яких основою виступають локомоторні (пов'язані з пересуванням у просторі) дії.

Постійна, інтенсивна інформатизація навч. процесу у ВНЗ, його ускладнення значно підвищують вимоги до фізичної підготовленості студентів. Систематичні спорт.-озд. заняття є важливим засобом зміцн. здоров’я студентів, актив. відпочинку і збереження працездатності .

Спортивно-озд. заняття і досягнення в результаті їх міцного здоровя та доброї фізичної форми дають змогу студенту:

  • справлятися, без надмірної втоми, із фізіологічними навантаженнями студентського життя;

  • активно відпочивати, отримуючи максимум задоволення;

  • долати великі фізичні навантаження, контролювати вагу;

  • швидко відновлювати сили.

Після отримання студ. статусу зниж. РА, частота і обсяг трен. навантажень, регулярність занять спортом; збільш. відсоток студентів, котрі поєднують навчання з роботою; зниж. орієнтованість на ЗСЖ, з’являється “мода” на куріння і вживання алкоголю. Якщо до групи “хворі” під час мед. обстеження віднесено 24% абітурієнтів, то під час 1-го мед. обстеження ця група зростає до 40%, а після 2-го - до 52% від загальної кількості.

Таким чином, виявлено значне зростання кількості студентів із відхиленнями у стані здоров’я впродовж навчання у ВНЗ.

Важливою умовою ефективного рухового режиму студентів є дотримання раціональних норм РА.

Тижневі обсяги рац. РА, які були доведені до широкого загалу фахівців, становлять для студентів ВНЗ – 10-14 год. на тиждень.

У науковій літературі наводяться різні варіанти “наповнення” рац. норм РА. Які форми занять проводяться у режимі роботи навч. закладів та у поза навч. час для дотримання рац. норм РА, ви чули на попередніх лекціях. Які види занять можуть проводитися в рамках названих форм (особливо у поза навчальний час) – почуєте на наступних лекціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]