Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
629.76 Кб
Скачать

8. Легка атлетика

На Іграх ХХІХ Олімпіади в Пекіні в змаганнях з легкої атлетики брало участь 2056 спортсменів з 201 країни, які змагалися у 47 видах: чоловіки у 24, жінки у 23.

Рівень досягнень на легкоатлетичному турнірі був дуже високим. Встановлено 5 світових та 17 олімпійських рекордів.

Виступали 77 українських легкоатлетів, з них 31 чоловік та 46 жінок, їхній підсумок виступів – 1 золота, 1 срібна, 3 бронзові медалі, четверте, п’яте, шосте, два сьомих та восьме місця. По медалях Україна посіла 10-у позицію серед 42 країн, які завоювали медалі.

Найвагомішими є успіхи українських спортсменів у багатоборстві та видах витривалості серед жінок – золота, срібна і бронзова медалі. Добре виступили спортсмени групи метальників та стрибунів2 бронзові нагороди.

Вкрай незадовільно виступили спортсмени групи бігу на короткі та бар’єрні дистанції, за винятком четвертого місця з бігу на 400 м з бар’єрами А. Рабченюк. У новому олімпійському циклі у цих видах програми доцільно переглянути заплановані обсяги в індивідуальній підготовці спортсменів.

9. Гімнастика спортивна

В Іграх ХХІХ Олімпіади брало участь 196 спортсменів (98 чоловіків та 98 жінок) з 41 країни. Медалі завоювали спортсмени з 15 країн, 5 з них отримали золоті нагороди.

Українські гімнасти (8 осіб, з них 2 чоловіка та 6 жінок) вперше змагалися неповним складом. Виступ збірної зі спортивної гімнастики слід визнати відносно задовільним, завойовано 1 бронзову медаль (О. Воробйов у змаганнях на кільцях). Ця медаль виявилась єдиною нашою нагородою у цьому виді спорту. Чотири роки тому в Афінах наші гімнасти здобули одну золоту медаль, у Сіднеї – одну срібну та одну бронзову, в Атланті – три золотих, одну срібну та одну бронзову).

10. Стрибки на батуті

В Іграх ХХІХ Олімпіади брало участь 32 спортсмени (16 чоловіків та 16 жінок) з 17 країн. Медалі завоювали спортсмени 3 країн, але лише спортсмени Китаю отримали золоті нагороди.

На Іграх ХХVIII Олімпіади 2004 р. в Афінах золоту медаль завоював Ю. Нікітін, друга наша учасниця О. Мовчан була 5-та. Саме Ю. Нікітін та О. Мовчан вибороли дві олімпійські ліцензії для збірної команди України. Але через прикрі помилки суддів посіли в Пекіні 5-е місце (Ю. Нікітін) та 4-е (О. Мовчан).

11. Стрибки у воду

В Іграх ХХІХ Олімпіади брало участь 136 спортсменів (68 чоловіків та 68 жінок) з 33 країн. Медалі завоювали спортсмени 7 країн, 3 з них отримали золоті нагороди. Олімпійські змагання виявили явну перевагу спортсменів Китаю – 7 золотих медалей з 8.

Українські спортсмени (10 осіб) змагались у 6 видах програми, по 3 серед чоловіків та жінок, і завоювали бронзову медаль у синхронних стрибках з трампліна 3 м серед чоловіків (І. Кваша та О. Пригоров). Виступ українських спортсменів на Іграх в Пекіні можна вважати задовільним.

12. Стрільба з лука

В Іграх ХХІХ Олімпіади брало участь 128 спортсменів з 49 країн. Медалі завоювали спортсмени 6 країн, 3 з них отримали золоті нагороди. У медальному заліку Україна посіла 3-є місце. В.Рубан, М.Івашко та О.Сердюк змагались у командній та особистій першості серед чоловіків, а В. Коваль та Т. Бережна в особистій першості серед жінок. Олімпійські змагання принесли Україні золоту медаль, тоді як чотири роки тому в Афінах у нас була тільки бронзова.

ВИСНОВОК

Аналіз результатів українських спортсменів - учасників Олімпійських ігор в Пекіні, на головних змаганнях 2004–2008 рр. показує, що убільшостіспортсменів зростали показники. Кількість медалей на чемпіонатах світу та Олімпійських іграх має позитивну динаміку.

За останні роки значно активізувалося співробітництво тренерів збірних команд з науковцями. А використання даних наукових досліджень та впровадження нової методології підготовки дозволило значно підвищити психологічну стійкість спортсменів і стабільність виконання змагальних вправ, з успіхом виступити на Іграх у Пекіні.

Література:

1. Дрюков В.О.,Павленко Ю.О.,Коробейніков Г.В.,Дрюков С.В.,Кірієнко М.П.,Шидловський А.Ю.

Підсумки чемпіонатів світу 2005-2006рр.з олімпійських видів спорту й перспективи виступу збірних

команд України на Іграх ХХІХ Олімпіади в Пекіні //Актуальні проблеми фізичної культури і спорту. –

2006. – № 11. –С. 4-57.

2. Дрюков В.О.,Павленко Ю.О.Вікові особливості становлення спортивної майстерності призерів ХХVІІІ

Олімпіади //Актуальні проблеми фізичної культури і спорту. – 2004. –Вип. 5. –С. 5-19.

3. Дрюков В.А.,Павленко Ю.А.,Дрюков С.В.Перспективы выступления сборных команд Украины на Играх

ХХIХ Олимпиады в Пекине //Современный Олимпийский Спорт и Спорт для всех:Материалы XI

Международного научного конгресса.Часть 1. –Минск, 2007. –С. 91-93.

4. Дрюков В.О.,Павленко Ю.О.,Азарченков П.М.Характерні особливості завоювання нагород в певних

видах спорту на Іграх ХХVІІІ Олімпіади в Афінах //Актуальні проблеми фізичної культури і спорту. –

2004. – Вип. 3. –С. 5-19.

5. Платонов В.Н.,Дрюков В.А.,Павленко Ю.А.Анализ спортивных результатов и оценка потенциальных

возможностей украинских спортсменов перед Играми ХХIХ Олимпиады в Пекине 2008года //Наука в

олимпийском спорте:Спецвипуск. – 2007. –№ 3. –С. 5-16.

6. Уривки зі статті «Маршрут Пекін – Лондон». Грудень 2008 "Олімпійська Арена".