Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONTROL_NI_UROKI.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать
  • Анатомо-фізіологічні особливості дітей молодшого шкільного віку.

Відбувається інтенсивний розвиток всього організму. Щорічний ріст тіла вдовжину збільшується на 3-4 см. Відбувається окостеніння кісток, проте перевагу займають хрящі, оскільки більшість кісток ще не окостеніли, скелет легко піддається деформації.

М'язи та зв'язковий апарат недостатньо розвинені, що потребує напруження м'язів для утримання хребта у вертикальному положенні.

Маса серця дітей цього віку більша ніж у страших дітей, просвіт судин відносно ширший. ЧСС у стані спокою – 90-92 уд/хв.Через слабкість серцевого м'язу ЧСС швидко збільшується, але достатньо швидко відновлюється.

Обмін речовин швидший ніж у підлітків. Відновні процеси після короткочасних вправ протікають швидше. Тривалі вправи не бажано виконувати, оскільки буде важко проходити відновлення організму після навантаження.

  • Психологічна характеристика учнів

Переважають процеси збудження над процесом гальмування. З цих причин виконання нових рухів характеризується великою скутістю і неточністю виконання, дітям важко аналізувати рухи.

Отже процеси збудження НС переважають над процесами гальмування.

У дітей цього віку домінує образне мислення, яке поступово абстрагується. Увага – нестійка. Концентрація уваги не більше 10хв.

Діти 1-4 класів переживають етап формування людини як особистості, тому діти – відверті, відкриті у спілкування і важливе значення у житті займає авторитет вчителя.

Ведуча діяльність – гра у поєднанні із навчанням. Навчання змінбє мотиви поведінки школяра, оскільки проходить психологічна перебудова особистсті, про що було згадано раніше.

Добре розвинена механічна пам'ять, розвивається словесно-логічна. Некретичність, короткочасність, спрямованість на результат. Пояснення швидко забуваються. Недостатньо диференціюють предмети і дії, погано запам'ятовують подібні вправи.

Розвивається довільна увага, мимовільна, післядовільна. Концентрація уваги є, але погана стійкість (згадувалось про це вище).

Емоційний стан – позитивне відношення до уроку ФК, потреба у рухах та іграх. Позитивне відношення до вчителя, незалежно від його стилю керівництва.

Синсетивний період для розвитку волі. Формується наполегливість.

  • Визначення понять рухових якостей:

Витривалість – здатність людини простистояти втомі у процесі рухової активності.

Швидкість –це здатність людини долати відстань за найменш короткий відрізок часу.

Координвційні здібності –Здатність оцінювати і реагулювати динамічні і просторово частові параметри рухів. Здатність зберігати стійку рівновагу, відчувати і засвоювати ритм, довільно розслабляти мязи, узгоджувати рухи в рухові дії. Всі ці здібності проявляються лише у взаємодії.

Окомір -це здатність людини точно оцінити відстань до певного предмета.

(Наприклад:у кольовій стрільбі воно визначається як точне попадання у ціль, коли спортсмен здатен точно визначити свою ціль, знаходячись на певній відстані від неї).

Теоретичне обгрунтування конспекту контрольного уроку з фізичної культури для учнів 5-Д класу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]