Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12 Технічна підготовка спортсменів.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

12.3. Завдання, засоби і методи технічної підготовки

До основних завдань, які вимагають рішення в процесі технічної підготовки спортсмена, необхідно віднести наступні:

• збільшення об'єму і різноманітності рухових умінь і навиків;

• досягнення високої стабільності і раціональної варіативності спеціалізованих рухів - прийомів, складових основу техніки виду спорту;

• послідовне перетворення освоєних прийомів на доцільні і ефективні дії змагань;

• удосконалення структури рухових дій, їх динаміки і кінематики з урахуванням індивідуальних особливостей спортсменів;

• підвищення надійності і результативності технічних дій спортсмена в екстремальних умовах змагань;

• вдосконалення технічної майстерності спортсменів, виходячи з вимог спортивної практики і досягнень науково-технічного прогресу.

Засобами практичного рішення завдань вдосконалення технічної майстерності спортсменів є вправи змагань, тренувальні форми вправ змагань, спеціально-підготовчі і допоміжні вправи, різні тренажерні пристрої і ін.

Вдосконалення прийомів і дій пов'язане з надходженням і використанням інформації двох видів - основною і додатковою.

Основна інформація поступає від рухового апарату - рецепторів, розташованих в м'язах, сухожиллях, зв'язках, і відображає зміни в довжині м'язів, ступені їх напруги, напрямі і швидкості рухів, розташуванні різних ланок тіла і ін.

Інформація про структуру рухів і взаємодію організму спортсмена із зовнішнім середовищем поступає від органів зору і слуху, вестибулярного аналізатора, пропріорецепторів і рецепторів шкіри.

Додаткова інформація адресована в першу чергу усвідомлення того, чому навчаєшся і здійснюється шляхом розповіді і показу. Ця інформація допомагає скласти уявлення про здійснювані рухи, виникаючі помилки, про розбіжність фактичного виконання руху із заданим, результативності рухових дій в цілому і ін.

Інформація про рухи, що поступає в систему управління ними, грає значну роль в утворенні нових умінь, в автоматизації навиків, у вдосконаленні технічної майстерності в цілому. З великої кількості різноманітних рухів відбираються і закріплюються ті, які приводять до досягнення заданого результату. При повторенні ці рухи автоматизуються і утворюють навик, тоді як решта рухів, що не є ефективними по узагальненому аналізу основної і додаткової інформації, не закріплюється.

В процесі технічного вдосконалення застосовуються словесні, наочні і практичні методи. Залежно від кваліфікації спортсменів, рівня їх підготовленості, етапу навчання рухам переважно використовується той або інший метод або їх поєднання. Практичної значущості набуває проблемне навчання рухам, а також методи моделювання, лінійного і розгалуженого програмування учбового матеріалу, що дозволяють ефективно вирішувати рухові задачі різної координаційної складності. Так, при навчанні складним рухам ефективним є алгоритм розгалуженого типу, що включає чотири рівні дидактичного матеріалу (учбових завдань), що підлягають засвоєнню. Перший рівень містить завдання по структурі і функціям, відповідних розучуваній вправі; другою - учбові завдання, необхідні для розвитку фізичних якостей, що забезпечують виконання руху; третій - завдання, що формують навики спеціального призначення (наприклад, в гімнастиці - відштовхування, обертання, приземлення і ін.); четвертий - контрольні завдання, які по зворотному зв'язку дають інформацію про якість навчання.

Останніми роками при навчанні рухам, особливо складним, в практиці стали широко використовувати наочні методи, що дозволяють спортсменові оперативно отримувати інформацію про темпоритмових, просторових і динамічних характеристиках рухів і на цій основі коректувати процес навчання. Наприклад, лабораторії Науково-дослідного інституту спорту в Лейпцигу (Німеччина) оснащені спеціальними діагностичними комплексами, що дозволяють в умовах, максимально наближених до змагань, реєструвати різноманітні біомеханічні показники, достатньо всесторонньо характеризуючи ефективність техніка конкретного спортсмена. Отримані дані відразу обробляються, зіставляються з узагальненими моделями, а також з результатами попередніх обстежень даного спортсмена. Результати аналізуються експертами і вже через декілька хвилин, перед черговою вправою, спортсмен отримує вказівки по корекції рухових дій. Зокрема, комплекс для досліджень техніки метальників списа, штовхачів ядра, метальників мелена і диска є динамометрична тензоплатформ, що складається з семи динамометричних платформ, з яких залежно від виду спорту використовується максимально чотири. При метанні списа (заштриховані платформи) передостанній (схресний) крок фіксується на платформі 1, реакції опорної ноги в області з'єднання платформ 1 і 5, а що стопорить - на платформі 4. Під час досліджень застосовується тензометричний спис, на якому поблизу обмотки вмонтований датчик прискорення. Швидкість списа у фазі вильоту реєструється за допомогою встановлених на відстані одного метра лазерних пристроїв.

Фірмою «Мiсrоgаtе» (Італія) розроблена оптична система «Орtоjump» для вимірювання з точністю до 1/1000 з кінематичних характеристик різних локомоції. Система складається з двох інструментальних планок, одна з яких містить блок датчиків і управління, а в другу вбудована електроніка, що передає. При необхідності збільшення довжини доріжки декілька таких планок (одиничних елементів) можна сполучати разом.

Система може вимірювати в реальному часі наступні величини:

• довжину проекції ступні і її положення на доріжці;

• час фаз польоту і опори в бігу;

• миттєву і середню швидкість;

• прискорення;

• загальний час виконання вправи.

Крім того, система дозволяє визначати біомеханічні характеристики старту і фінішу, а також 6 проміжних показників, кожний з яких окремо ідентифікується; вільно пересуватися під час експерименту, оскільки в будь-якому місці тренер може отримати всі тимчасові характеристики по радіо; розміщувати фотоелементи на великій відстані від відбивача; передавати біомеханічні характеристики по радіо на відстань понад 300 м.

Для оцінки ефективності ударів в боксі успішно використовується діагностичний комплекс, що дозволяє реєструвати швидкість, силу і частоту ударів. Комплекс може бути використаний і як тренажер із зворотним зв'язком.

Для визначення спеціальної тренованості в практиці боксу з успіхом використовується хронодинамометр «Спудерг - 7». Ударний динамометр є системою із стандартного боксерського снаряда - мішка або груші і комп'ютерного блоку реєстрації і обробки. Груша (мішок) обладнана спеціальною гідравлічною датчиковою капсулою. Гідравлічна капсула повторює форму снаряда, що істотно розширює площу його ударної поверхні. Блок реєстрації динамометра є спеціалізований комп'ютер з численними функціями:

Хронодинамометр «Спудерг - 7» дозволяє реєструвати:

• силу удару (кг), що відображається на цифровому табло, розбитому на полі індикації останніх п'яти ударів, полі індикації номерів (кількості) ударів, поле індикації сумарних показників - загальний тоннаж, сумарний час і др.;

• часовий інтервал між ударами (мс), а також час реакції спортсмена на сигнал.

Одночасно здійснюється розрахунок:

• середнього арифметичного з трьох найсильніших ударів, виконаних в останній десятці;

• відносної сили удару, що враховує вагову категорію спортсмена;

• градієнта ефективності ударної комбінації, що враховує час підготовки і силу акцентованого удару в серії.

Все велику популярність в різних видах спорту отримують складні відеосистеми реєстрації техніки з подальшою комп'ютерною обробкою, числовим і графічним представленням найважливіших елементів спортивної техніки. Наприклад, комплекс, вживаний фахівцями Центру біології і біомеханіки людини (Онтаріо, Канада), складається з трьох площинної мережі відеокамер з інфрачервоними стробоскопічними джерелами світла, що сприймають координати спеціальних маркерів, укріплених на суглобах тіла спортсмена і системи обробки даних в реальному масштабі часу, дозволяє отримати достатньо обширну і цінну в практичному відношенні інформацію.

Для підвищення якості процесу навчання і вдосконалення рухів може бути використане програмне забезпечення «Дартфіш» (Швейцарія), яке дозволяє забезпечити візуальний зворотний зв'язок просто при натисненні кнопки на пульті дистанційного керування. Завдяки цій технології спортсмени можуть максимізувати короткострокову м'язову пам'ять при тренуванні для її вдосконалення в реальному часі. Виконану дію можна автоматично проглядати в безперервному і сповільненому режимах або кадр за кадром, щоб від коректувати неточності в спортивній техніці, не перериваючи процесу тренування. Програма підвищує цінність стандартних відеокліпів завдяки поглибленому і детальному аналізу, дозволяє накласти запис однієї дії на інше для точного порівняння. За допомогою «Stro Motion» можна розділити спортивний рух кадр за кадром, виділяти і об'єднувати від 2 до 4 відеокліпів на один екран і синхронізувати їх з метою точного порівняння. Використовуючи весь спектр модулів «Дартфіш» для своїх кліпів, можна моделювати спортивну техніку за допомогою ліній, кіл, прямокутників, кутів, обчислювати просторові характеристики і ін.