Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciї-15.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.27 Mб
Скачать

2. Зберігання сільськогосподарських машин

Проектуючи машину, конструктор повинен вирішувати також питання її зберігання.

Машини повинні зберігатись в закритих приміщеннях або під накриттям. Допускається зберігання на відкритих обладнаних майданчиках при обов’язковому проведені робіт по конструкції, герметизації та зняттю вузлів і деталей, які потребують складського зберігання.

Машини можуть ставитись на міжзмінне (до 10 діб), короткочасне (від 10 діб до 2-х місяців) і довготривале (більше 2-х місяців) зберігання.

Кожна машина перед зберіганням повинна пройти черговий технічний огляд, пошкоджене пофарбування на деталях повинно бути відновлене шляхом нанесення лакофарбного покриття або захисного мастила. Вузли, які потребують складського зберігання, треба зняти і здати на склад, а болти і гайки для їх кріплення закріпити на своїх місцях. Поверхні робочих органів, наприклад полиць і дисків, деталей передач, штоків циліндрів, нарізних поверхонь повинні бути змащені.

Машини слід ставити на підставки. Всі отвори потрібно закрити кришками, а нижні отвори відкрити, щоб мати можливість злити конденсат. Ланцюги, паси, натяжні пристрої розвантажуються. Ланцюги змащуються, тиск у шинах зменшується до 70…80% нормального.

Одним з головних елементів ремонтно-обслуговуючої бази сільськогосподарського підприємства є машинний двір. Функції машинного двору наступні:

- Зберігання техніки та проведення періодичних видів ТО;

- Доставка нової техніки і налаштування агрегатів;

- Розбирання старої техніки.

Вимоги до машиного двору викладені в ГОСТ 7751-85 "Зберігання машин". Машинний двір повинен бути відокремлений від секторів ТО і ремонту машин. У пояснювальній записці потрібно дати обґрунтування за структурою об'єкта машиного двору і застосовуваному устаткуванню.

Склад машиного двору може включати в себе наступні об'єкти;

1. Майданчик для очищення і зовнішньої мийки повина мати оборотне водопостачання і комплектується ОМ-5361 з витратою холодної води 1м3 / ч або ОМ/226 пароводоструйной очисної машиною.

2. Пост консервації техніки повинен забезпечувати ТО та підготовку машин для зберігання і комплектується установками для підготовки до зберігання ОЗ-18022, пристроєм для консервації ланцюгів ОР-16352 мастильно-заправної станції ОМ-16361, а також інструментом для слюсарних та інших робіт.

3. Стенд для зберігання знімаються складальних одиниць, гумотехнічних і інших виробів і вузлів, обладнується гідропідйомників ОПТ-3964, краном консольним 1-3,2 (3,7) вантажопідйомністю 3,2 т, візки для перевезення вантажів по складу ОПТ-700.

4. Машинний двір має також навіси відкриті і закриті, пристосовані для заїзду великогабаритної техніки, наприклад, зернозбиральних і кормозбиральних комбайнів.

5. Майданчик для регулювання, настройки і комплектування агрегатів повина мати розмітку, нівелювати поверхню, шаблони, обладнання, інструмент для виконання робіт по налаштуванню вузлів МТА.

Відкриті, профільовані з твердим покриттям майданчики передбачають для зберігання плугів, сівалок, культиваторів, борін, зчіпок, лущильників та інших видів сільгоспмашин. Майданчики повинні мати ухил 2-3о у напрямку водовідвідних каналів. Розмір відкритих площадок визначається кількістю, габаритними розмірами машин, машинний двір обмежується по периметру. Машини розміщують з інтервалом між ними рівним 0,7 м, з міжрядних 6 м. При дворядному розміщенні машин ширина смуги 6 м.

Питання для самоконтролю

1. Як узгоджуються параметри машин і агрегатів?

2. Які є форми композиції?

3. Що таке модернізація машин?

4. Що таке надійність і ремонтопридатність машин?

5. Які є правила зберігання машин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]