Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод Тех.Діагн. сама нова.doc
Скачиваний:
147
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
6.73 Mб
Скачать

Практична робота № 3 діагностування систем живлення бензинових двигунів і їх елементів

Мета роботи: на підставі аналізу основних параметрів роботи системи живлення бензинового двигуна та із урахуванням прогнозування можливих несправностей системи живлення, здійснити підбір засобів діагностики; вивчити їх конструкцію, принципи та порядок роботи; навчитися здійснювати практичне виконання операцій діагностики елементів системи живлення бензинового двигуна транспортного засобу.

У результаті виконання практичної роботи, підготовки й захисту звіту студенти повинні:

знати:

  • конструкцію й принципи та порядок застосування контрольно- вимірювального устаткування, стендів і приладів для діагностування елементів системи живлення бензинового двигуна транспортного засобу;

уміти:

  • виконувати операції діагностування ;

  • визначати основні несправності елементів системи живлення бензинового двигуна і виділяти їх ознаки.

Устаткування робочих місць для проведення заняття:

  • справні двигуни;

  • діагностичні засоби: прилади, устаткування, що використовуються для діагностування системи живлення бензинового двигуна та інструкції щодо їх застосування.

Порядок виконання практичної роботи.

1.Вступна частина

Проведення попереднього контролю знань студентів. На початку заняття викладач шляхом опитування студентів повинен перевірити підготовленість групи до виконання завдань практичної роботи, визначити мету і зміст занять, послідовність виконання роботи. Перелік питань для опитування студентів надано у додатку 1.

2.Основна частина.

2.1. Теоретична частина. Аналіз основних несправностей системи живлення бензинового двигуна та їх причин. Підбір та визначення засобів діагностування, контрольно-вимірювального устаткування, стендів і приладів для діагностування.

Основні несправності системи живлення бензинового двигуна та їх причини було визначено у лабораторній роботі по відповідній темі. Від технічного стану елементів системи живлення і якості вживаного палива залежать наступні показники роботи двигуна: потужність; надійність; можливість швидкого запуску. Відхилення в нормальній роботі системи живлення виявляються в процесі експлуатації: по запаху палива; наявності течі палива; утрудненому запуску двигуна; нестійкій роботі двигуна на різних режимах; підвищеній витраті палива. Про несправності в системі живлення можна судити і по підвищенню токсичності вихлопних газів: несправності часто приводять до збагачення або збіднення робочої суміші. Проблема діагностування системи живлення полягає в тому, що у ряді випадків відхилення в показниках одного параметра може бути викликано не одній, а декількома різними несправностями. Наприклад, зміни у витраті палива може відбуватися в результаті несправностей при порушеннях в трансмісії і ходовій частині. Щоб у такому разі диагностика була вірною, необхідно знати стан кожній з вищеперелічених систем. План проведення діагностики системи запалення і системи уприскування КЕ Ш-DJETRONIC у додатку 2.

2.1.1. Основні прилади, устаткування, що використовуються для діагностування системи живлення бензинового двигуна .

Для проведення діагностики паливних систем уприскування бензинових двигунів і визначення несправностей методом вимірювання тиску використовується діагностичний набір SMC-101 (додаток 3).

Діагностичний набір SMC-1002 служить для проведення діагностики паливних систем уприскування бензинових двигунів і визначення несправностей методом вимірювання тиску. Інструкція щодо використання набору SMC-1002 додається.

Стенд SMC-2001ED дозволяє проводити діагностику паливного насоса по наступних параметрах: вимірювання тиску паливного насоса бензинових двигунів та продуктивність паливного насоса бензинових двигунів. Інструкція щодо використання стенду SMC-2001ED додається

Найбільш поширеною несправністю форсунок (інжекторів) є їх забруднення. Оскільки форсунки розташовані в зоні дії високих температур, то вони є самими теплонагруженньїми деталями системи подачі палива, а тому і головним об'єктом накопичення смоляних відкладень. Наслідок цього - закоксовьівание що містяться в паливі (особливо низькоякісному) важкими і такими, що важко випаровуються фракціями, а також сірчистими з'єднаннями, які під впливом температури і кисню

перетворюються на липкі темно-коричневі осідання-смоли. Крім того, загальне забруднення елементів паливної системи (бака, трубопроводу, фільтру і так далі) приводить до засмічення частинками шламу каналів і фільтру форсунки (інжектора).

Для усунення вищеописаних проблем, зниження експлуатаційних витрат рекомендується (один раз в 20-30 тис. або в міру необхідності) проводити відновлення нормальної працездатності форсунок методом їх очищення на ультразвуковому стенді. Стенди SMC-3001mini, SMC-3001 NEW, SMC-3001E NEW, SMC-3002mini, SMC-3002NEW, SMC-3002E NEW, SMC-3003mini, SMC-3003NEW, SMC-3003E NEWмогут працювати в 3-х режимах: Діагностика. Діагностика + Очищення Очищення.

Особливістю всіх стендів є можливість проведення діагностики електричної частини форсунки (інжектора), а саме: визначення робочої напруги; наявність короткого замикання; наявність обриву. Можливість проводити діагностику інжекторів по наступних параметрах: герметичність; контроль пропускної спроможності; витрата; якість розпилювання. Наявність великої кількості перехідників дозволяє діагностувати форсунки електронної і механічної системи уприскування різних типів. Інструкція щодо використання стендів SMC-3001mini, SMC-3001 NEW, SMC-3001E NEW, SMC-3002mini, SMC-3002NEW, SMC-3002E NEW, SMC-3003mini, SMC-3003NEW, SMC-3003E NEW додається

Для перевірки свічок запалення ДВС по наступних параметрах: пробій ізолятора, правильне іскроутворення, герметичність використовується SMC- 100 - стенд для діагностики свічок запалення. Інструкція щодо застосування SMC-100 - стенду для діагностики свічок запалення у додатку 4