Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_kurmon_12.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Наприклад:

В різних видах наукової і практичної діяльності людини здавна застосовується метод спостереження – спосіб пізнання заснований на відносно тривалому, цілеспрямованому і планомірному сприйнятті предметів і явищ навколишнього середовища.

Екологічний моніторинг інформаційна система спостережень, оцінки і прогнозу змін у стані оточуючого середовища, створена з метою виділення антропогенної складової цих змін на фоні природних процесів.

Система екологічного моніторингу повинна накопичувати, систематизувати і аналізувати інформацію: про стан навколишнього середовища; про причини спостережень і можливих змін стану (тобто про джерела і фактори дії); про допустимі зміни і тиск на природу в цілому; про існуючі резерви біосфери.

Екологічний моніторинг включає три основні напрямки діяльності:

  • спостереження за факторами дії і станом навколишнього середовища;

  • оцінку фактичного стану навколишнього середовища;

  • прогноз стану оточуючого природного середовища і оцінку прогнозуючого стану.

Основна частина курсової роботи складається із розділів, які розпочинаються постановкою завдання, що розглядається в кожному розділі, а також розкривають його основні сторони та положення. Тут дається кількість і характеристика основних забруднюючих речовин на об’єкті (клас токсичності, ГДК та ін.), а також їх можливий вплив на здоров’я людини та на біосферу в цілому).

Для кращої оцінки параметрів необхідно провести певні розрахунки, приклади яких наведено нижче.

Приклади

Для характеристики об’єкта спостережень необхідно винайти середньомісячну температуру повітря, опадів, скласти розу вітрів і т.д. (табл. 4.1).

Заходи регуляції викидів при несприятливих метеорологічних умовах.

Метеорологічні умови відіграють велику роль на поширення речовин, які викидаються в навколишнє середовище. У такому випадку особливу увагу слід приділяти вітрам. Тому слід розробити метеорологічну характеристику і коефіцієнти визначених умов розсіювання шкідливих речовин міста Р. і записати їх в таблицю 4.2.

Таблиця 4.1

Середньомісячна температура повітря, о С.

Пункт спосте-режень

Місяць

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

За рік

Таблиця 4.2

Метеорологічні характеристики і коефіцієнти, що визначають умови розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері для міста Р.

Назва характеристики

Величини

Коефіцієнт, який залежить від стратифікації атмосфери

180

Коефіцієнт рельєфу місцевості

1

Середня максимальна температура повного найбільшого місяця року, Т 0С

24,4

Середня температура повітря найкоротшого місяця року, Т 0С

-4,9

Середньорічна роза вітрів

7

Пн

5

Пн-Сх

4

Пд.-Сх

16

Пд

15

Пд.-Зх

10

Зх

19

Пн-Зх

17

Швидкість вітру

10 м/с

Необхідно обґрунтувати важливість проведення моніторингових робіт, наприклад:

...протягом останніх десятиліть все ширше використовуються відомості про стан навколишнього середовища. Ця інформація необхідна у повсякчасному житті людей, при веденні господарства, у будівництві, у надзвичайних ситуаціях. Але зміни в стані навколишнього природного середовища виникають і під дією біосферних процесів, пов'язаних з діяльністю людини.

...повітря, яким ми дихаємо, настільки насичене хімічними шкідливими сполуками, що дихальна система дає збої у вигляді захворювань, які до цього часу не мали місце в медичній діагностиці. Крім того ми вирощуємо урожай на забруднених промисловими відходами та пестицидами ґрунтах, які з кожним роком втрачають родючість і разом з тим дарують нам плоди наскрізь просочені токсичними речовинами. Не менше забруднена вода, основа всього живого; знищено масу лісів, - людина брала все, аби лише утвердитись господарем природи у власному світі, а в результаті лише сама собі нашкодила...

...проблеми взаємодії суспільства і природи, її регіональні особливості та загальні закономірності завжди були в центрі уваги науковців та широкої громадськості. А в наші часи ця проблема набула нового змісту, композиційно ускладнилась, адже її наслідки впливають безпосередньо як на природній етап навколишнього середовища, так і на різні сторони матеріального та духовного життя сучасного суспільства.

...екологічна ситуація ускладнилась в Любешівському районі після великомасштабної осушувальної меліорації, що почала проводитись з 1966 року. За цей час рівень ґрунтових вод знизився, а введення малих річок у меліоративні системи часто спричиняє незворотні зміни їхнього гідрологічного режиму. Порушились умови флори і фауни, різко зменшились площі і кількості болотних видів рослин.

...великий науковий і практичний інтерес в сьогоднішні дні викликає вплив шкідливих технологічних викидів промисловості на виробничу діяльність самої промисловості. Тут можна виділити чо­тири складових впливу забруднення атмосфери: 1)корозія основних фондів; 2)недовикористання сировини і палива; 3)підвищена плинність кадрів; 4)підвищення захворюваності промислово-виробни­чого персоналу. Проблеми комплексної переробки відходів і пилов­ловлювання є актуальними для багатьох країн. Необхідність прий­няття ряду заходів щодо недопущення забруднення повітряного басейну у зв'язку із зростаючими масштабами виробництва є актуаль­ною проблемою як в Україні загалом, так і у Волинській області зокрема.

Стаціонарний і маршрутний пост розміщуються в місцях, обраних на основі обов'язкового попереднього дослідження забруднення повітряного середовища міста промисловими викидами, викидами автотранспорту, побутовими й іншими джерелами і вивчення метеорологічних умов розсіювання домішок шляхом епізодичних спостережень, розрахунків полів максимальних концентрацій домішок. При цьому варто враховувати повторюваність напрямку вітру над територією міста. При визначених напрямках викиди від численних підприємств можуть створювати загальний смолоскип, порівняний зі смолоскипом великого джерела. Якщо повторюваність таких напрямків вітру велика, то зона найбільшого середнього рівня забруднення буде формуватися в 2—4 км від основної групи підприємств, причому іноді вона може розташовуватися і на окраїні міста. Вибору місця розташування стаціонарних постів повинне передувати ознайомлення з генеральним планом розвитку міста, щоб врахувати плановане розміщення великих джерел викидів і житлових районів. Для характеристики розподілу концентрації домішки по місту посади необхідно встановлювати в першу чергу в тих житлових районах, де можливі найбільші середні рівні забруднення, потім в адміністративному центрі населеного пункту й у житлових районах з різними типами забудови, а також у парках, зонах відпочинку. До числа найбільш забруднених районів відносяться зони найбільших максимальних разових і середньодобових концентрацій, створювані викидами промислових підприємств (такі зони знаходяться в 0,5—2 км від низьких джерел викидів і в 2—3 км від високих), а також магістралі інтенсивного руху транспорту, оскільки вплив автомагістралі виявляється лише в безпосередній близькості від її (на 50—100 м).

Число стаціонарних постів визначається залежно від чисельності населення в місті, площі населеного пункту, рельєфу місцевості і ступеня індустріалізації, місць відпочинку. У залежності від чисельності населення встановлюється: 1 пост — до 50 тис. жителів; 2 пости — 50— 100 тис. жителів; 2—3 пости— 100—200 тис. жителів; 3—5 постів — 200—500 тис. жителів; 5—10 постів — більш 500 тис. жителів; 10—20 постів (стаціонарних і маршрутних) — більш 1 млн. жителів. Кількість постів може бути збільшене в умовах складного рельєфу місцевості, при наявності великої кількості джерел забруднення, а також при наявності на даній території об'єктів, для яких чистота повітря має першочергове значення (наприклад, унікальних парків, історичних споруджень і ін.).

Важливим етапом виконання курсової роботи є збір та обробка інформації про джерела викидів та забруднюючі величини.

На основі цих даних складено таблицю 4,4 , де вказано назву речовини, яка контролюється, одна із застосованих методик відбору та аналізу шкідливої речовини, метод підрахунків (S) в процентах та кількість замірів по розрахунку і по вимозі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]