Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції(екологія людини).docx
Скачиваний:
121
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
363.07 Кб
Скачать

6. Міжклітинна передача збудження і гальмування

У нервовій системі кожний нейрон анатомічно відокремлений від інших нейронів та іннервованих тканин. Збудження і гальмування передаються з однієї нервової клітини на іншу або з рухових нервових закінчень на клітини ефекторних органів через спеціальні структури міжклітинних фізіологічних контактів – синапси. Саме ці контакти зумовлюють однобічне проведення збудження в рефлекторній дузі та його сповільнення порівняно з часом проведення збудження в нервових волокнах. Залежно від будови і функціонування розрізняють хімічні та електричні шнапси.

Класифікація синапсів. Міжклітинна передача імпульсів здійснюється за допомогою трьох типів міжклітинних контактів: хімічних і електричних синапсів та нексусів.

Хімічним (пухирцевим) синапсам властива широка синаптична щілина (20-50 нм), яка відокремлює пресинаптичні мембрану і ущільнення від постсинаптичних. Збудження і гальмівні впливи передаються в цих синапсах в одному напрямку за допомогою медіаторів. У електричних(безпухирцевих) синапсах зовнішні шари мембрани контактуючих клітин розділені простором завширшки 2 нм, вони функціонують за рахунок іонного струму.

Нексуси, або щільні контакти, характеризуються майже повним злиттям зовнішніх шарів мембран контактуючих клітин і значним стоншенням спільної ділянки мембрани обох клітин. Нексусам властивий низький опір і висока двобічна проникність для іонів. Вони здійснюють міжклітинну передачу збудження в серцевому м'язі та гладкій мускулатурі.

Залежно від того, між якими частинами нейронів утворений синапс, його називаютьаксодендритним, аксосоматичним і аксоаксонним. У ядрах таламуса виявлено дендродендритні, дендросоматичні та соматосоматичні синапси.

Хімічна передача збудження і гальмування

Після відкриття електричних явищ у живих тканинах протягом майже 150 років у фізіології домінували теорії електричної передачі збудження і гальмування як через нерви, так і через синаптичні сполучення. І тільки у 1921 р. австрійським фармаколом О. Леві було доведено, що передача гальмівного впливу блукаючого нерва на серце здійснюється за допомогою хімічної речовини –медіатору. Згодом медіаторна теорія передачі сигналів у нервовій системі стала загальновизнаною.

Будова хімічних (пухирцевих) синапсів. Хімічні синапси складаються з пресинаптичної частини, синаптичної щілини і субсинаптичної мембрани. Пресинаптична частина – це кінцеве розширення пресинаптичного нервового волокна. Мембрану пресинаптичного ущільнення називаютьпресинаптичною, а частину мембрани постсинаптичної структури, розміщену під нею, –постсинаптичною. У посмугованих м'язових волокнах ділянку мембрани під пресинаптичною частиною називають кінцевою пластинкою. Субсинаптична мембрана є хемозбудливою завдяки наявності в ній численних рецепторів, які активуються медіаторами – речовинами, що виділяються пресинаптичною частиною синапсу.

Типовим прикладом хімічного синапсу є нервово-м'язовий контакт. Особливістю хімічних синапсів є наявність у пресинаптичних нервових закінченнях пресинаптичних пухирців (діаметр у ЦНС 20-30 нм; а в нервово-м'язовому сипапсі – 50 нм). їх кількість в одному закінченні досягає 200-300 тис, і в кожному з них міститься від 1 до 20 тис. молекул ацетилхоліну, який є медіатором у нервово-м'язових синапсах скелетних м'язів. Вивільнення медіатору в синаптичну щілину відбувається шляхом екзоцитозу – злиттям мембран пухирця і пресинаптичного закінчення з наступним розривом їх і виходом медіатору в синаптичну щілину. У синапсі в стані спокою відбувається спонтанний розрив поодиноких пухирців і вивільнення з них кванта медіатору – майже всіх молекул ацетилхоліну, що містились у одному пухирці. Під час збудження у відповідь на один ПД вивільняється 100-300 квантів ацетилхоліну. У пухирцях в ЦНС і периферичних вузлах містяться також інші медіатори: норадреналін, амінокислоти, пептиди тощо. За формою, розмірами, оптичною густиною пухирців іноді вдається розрізняти їхній вміст.

Синаптична щілина на посмугованих м'язах має ширину 20-50 нм, а на гладких – від 10 (сім'явиносна протока) до 4000 нм (легенева артерія). Вона вільно сполучається з міжклітинним простором, заповнена гелеподібною рідиною.

Постсинаптична мембрана є частиною мембрани постсинаптичної клітини, як правило, без будь-якої морфологічної спеціалізації. Щоправда, постсинаптична мембрана фазних м'язових клітин утворює численні складки, завдяки чому її поверхня значно збільшується, досягаючи 10 000 мкмна один синапс. Постсинаптична мембрана містить іонніпотенціалонезалежні, але хемочутливі канали, які активуються медіатором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]