Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР для практичних.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
503.81 Кб
Скачать

Завдання 1. Визначення середніх показників по культурах за затратами, урожайністю, окупністю затрат за групами господарств земельнооціночного району

Загальні відомості

Для визначення середніх значень показників урожайності, затрат та окупності затратна окремих ґрунтах проводиться усестороннє вивчення матеріалів даних економічної діяльності господарств земельно оціночного району за цими показниками.

Зібрані дані обробляються на ЕОМ. В процесі обробки розраховуються: середня арифметична величина показника, середнє квадратичне відхилення, помилка середнього арифметичного, ступінь надійності одержаного середнього, коефіцієнт варіації, аси­метрія, ексцес. Таблиця 7-9 робочого зошита.

Середнє арифметичне значення кожного показника природних влас­тивостей // визначається за формулою:

[12]

де - сума всіх варіантів; п - кількість спостережень.

Однак за середньою арифметичної величиною неможна твердити про характер відхилень варіантів від середньої величини. Для визначен­ня коливань величин визначають середнє квадратичне відхилення / б / за формулою:

[13]

де - сума квадратів відхилень всіх варіантів від серед­нього арифметичного.

Визначення відносної мінливості /С/ проводиться шляхом обчис­лення коефіцієнту мінливості за формулою:

[ 14 ]

Для впевненості у типічності одержаної середньої арифметичної величини і можливості судження по окремому про загальну величину досліджуваного признака, вираховують середню помилку середнього арифметичного /m/ за формулами:

або , для малих виборок [4]

Середня помилка може бути виражена в процентах від середнього арифметичного шляхом визначення показника точності. При цьому чим менший цей показник, тим точніші результати обчислень. Розмір по­казника точності /Р/ визначають за формулою:

, [15]

Ступінь надійності отриманої середньої / t / визначається за формулою:

[16]

Одержана величина ступеня надійності при великій кількості спостережень має бути більше двох, тобто одержана середня повинна бути більше подвійної помилки, при малій кількості спостережень /менше 30/ необхідний ступінь надійності визначають за таблицею значень Стьюдента. Стандартне значення критерія t при 95%-ному рівні вірогідності характеризується даними приведеними в таблиці 7:

Таблиця 7

Стандартне значення критерія t при 95%-ному рівні вірогідності

П-1

1

2

3

4

5

6-7

8-9

10-13

14-28

29і >

t

12,7

4,3

3,2

2,8

2,6

2,4

2,3

2,2

2,1

2,0

Обчислене значення ступеня надійності повинно бути більше табличного.

Якщо виборка за не підпорядкована закону нормального розподілу варіант, то дані переглядається.

Завдання 2.Визначення показників економічної оцінки земель методом малих виборок

Коли в земельнооціночному районі можна виділити 3-5 господарств, у яких яка-небудь одна група ґрунтів займає більше половини ріллі, для визначення показників оцінки земель використовують метод малих виборок. При цьому група ґрунтів у господарстві повинна мати від 75 до 100% площі ріллі, якщо інші ґрунти за якістю різко відрізняються від неї. Якщо таких різких відмінностей не спостерігається, то площа переважаючої групи може займати 60% і більше.

При об’єднанні агрогруп можна застосовувати два способи. У першому випадку 1-2 агрогрупи, які займають велику площу ріллі в господарствах району, включаються в розрахунки без об’єднання, а інші об’єднуються в одну збірну групу. При цьому оцінювані групи ґрунтів об’єднуються в різні комбінації. Наприклад, якщо необхідно оцінити 5 груп ґрунтів “а”, ”б”, “в”, “г”, “д”, які знаходяться в структурному зв’язку між собою (сума їх питомої ваги в кожному господарстві рівна одиниці) і розміщаються вони за якістю (по балах бонітету) у вигляді спадного ряду (від кращих до гірших), то ці групи можна об’єднати в різному порядку: (а+б)+(в+г+д); а+(б+в+г+д); (а+б+в+г)+д і т.п.

При другому способі агрогрупи ґрунтів району об’єднуються в 3-7 оціночних одиниць за подібністю природних якостей і родючості ґрунтів. У кожній об’єднаній групі бали бонітетів ґрунтів для кожної культури можуть коливатися в межах ±5-10 балів.

Для визначення урожайності в розрізі агрогруп ґрунтів “б”, “в”, “г”, ”д” необхідно використати ціну балу бонітету ґрунтів. Для цього залучаються дані шкали бонітування за природними властивостями, в яких дана оцінка кожної агрогрупи ґрунтів.

Таблиця 8

Шифр агрогрупи ґрунтів

Бал бонітету ґрунтів

А

75

Б

50

В

48

Г

45

Д

42

За даними основної агрогрупи ґрунтів “а” визначаємо ціну одного балу бонітету ґрунтів, яка складає

75 балів – 30,0 ц/га

1бал – х ц/га

х = = 0,4 ц/га

Діючими методичними вказівками рекомендується по балу бонітету і ціні балу визначити урожайність і по всіх інших агрогрупах ґрунтів. Таким чином одержимо:

Таблиця 9

Шифр агрогрупи

ґрунтів

Бал бонітету

ґрунтів

Урожайність культури

ц/га

а

75

30,0

б

50

20,0

в

48

19,2

г

45

18,0

д

42

16,8

Для складання шкали часткової економічної оцінки земель за урожайністю культур необхідно вирахувану величину зважити по агрогрупі ґрунтів “б”, “в”, “г”, “д” пропорційно їх питомій вазі в групі (табл..16).

Визначені різними методами показники урожайності культур по оціночних групах ґрунтів земельнооціночного району служать основою для складання шкал часткових оцінок земель і базою для розрахунків валової продукції, окупності затрат і диференціального доходу, як показників загальної економічної оцінки земель. У зв’язку з цим ще на етапі визначення урожайності культур по оцінюваних агрогрупах ґрунтів, її показники повинні бути ув’язані з середньою багаторічною фактичною урожайністю по земельнооціночному району.