Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сг бак (РОЗДІЛ 8) .doc
Скачиваний:
240
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
7.7 Mб
Скачать

Качаноочисники

Очисники качанів кукурудзи призначені для їх очищення від обгорток. Їх поділяють на пересувні та стаціонарні. Пересувні качаноочисники переміщуються і приводяться в дію від ВВП трактора, обладнаного ходозменшувачем, а стаціонарні — від електродвигуна. Очисник качанів кукурудзи ОП-15 випускається в двох варіантах.

Очисник качанів ОП-15П. Пересувний качаноочисник можна використовувати як навантажувач качанів кукурудзи, а при заміні підбирача — для навантаження зерна з бурта в транспортні засоби. Агрегатується з тракторами тягового класу 1,4; робоча швидкість 0,3...0,6 км/год; продуктивність 10...12 т качанів за годину.

Загальна будова. Очисник качанів ОП-15П (рис. 7.9) складається з підбирача 1, який жорстко закріплений на каркасі завантажувального конвеєра 2, бункера-нагромаджувача качанів 3, качаноочисного апарата 4 з притискним пристроєм 6, конвеєра обгорток 5, ексгаустера 12 вивантаження обгорток, проміжного 8 і вивантажувального 9 конвеєрів очищених качанів.

П і д б и р а ч вилчастого типу має робочі органи — вила, які здійснюють коливальний рух через кривошипно-шатунний механізм.

Б у н к е р - н а г р о м а д ж у в а ч зварний. Ліва частина бункера розкладається і закриває очисний апарат. Дно виконано у вигляді скребкового конвеєра з регульованою скатною дошкою подачі качанів на очисний апарат.

О ч и с н и й а п а р а т такий самий, як і на кукурудзозбиральних комбайнах.

Технологічний процес роботи. При переміщенні машини підбирач 1 захоплює качани із буртів і подає на завантажувальний конвеєр 2, який скидає їх у бункер-нагромаджувач 3, звідки скребковим конвеєром вони подаються на качаноочисний апарат 4. Після очищення качани проміжним конвеєром 8 переміщуються на вивантажувальний 9, а звідти — у причіп 10, який приєднаний до очисника.

Якщо очисник качанів працює в стаціонарному варіанті на механізованому пункті післязбиральної обробки кукурудзи, то підбирач і завантажувальний конвеєр знімають, а качани завантажують безпосередньо в бункернагромаджувач.

Рис. 27.9. Функціональна схема качаноочисника ОП-15П:

1– підбирач; 2 – завантажу-вальний конвеєр; 3 – нагро-маджувач качанів; 4 – кача-ноочисний апарат; 5 – конве-єр обгорток; 6 – притискний пристрій; 7 — трубопровід; 8 — конвеєр; 9 — вивантажу-вальний конвеєр; 10 — причіп; 11 — рама; 12 — ексгаустер.

Технологічні регулювання. Регулювання качаноочисного апарата здійснюється так само, як і кукурудзозбиральних комбайнів. Крім цього:

1. Подачу качанів на качаноочисний апарат регулюють зміною робочої швидкості.

2. Розподіл качанів у причепі змінюється поворотом вивантажувального конвеєра, який здійснюється гідроциліндром.

  1. Опис установки і методика експерименту

  1. Послідовність виконання лабораторної роботи

    1. Вивчити будову, процес роботи та регулювання комбайна КОП-1.4В "Херсонец-7".

    2. Вивчити будову, процес роботи та регулювання пристосування до зернозбирального комбайна ППК-4.

    3. Ознайомитись з підготовкою машин до роботи.

    4. Ознайомитись з новими конструкціями кукурудзозбиральних комбайнів.

    5. Скласти звіт.

  2. Питання для звіту

    1. Нарисуйте технологічну схему кукурудзозбирального комбайна.

  3. Питання для самоконтролю

    1. Назвіть основні вузли і робочі органи кукурудзозбирального комбайна. 5.2 Як виконується робочий процес комбайна?

    2. Будова та процес роботи пристосування ППК-4.

    3. Основні регулювання кукурудзозбиральних комбайнів і як вони виконуються?

    4. Основні регулювання пристосування для збирання кукурудзи ППК-4 і як вони виконуються.

    5. Які переобладнання зернозбирального комбайна СК-5 "Нива" необхідно виконати для збирання кукурудзи за допомогою пристосування ППК-4.

    6. Яка будова апарата для відокремлення качана від стебла?

    7. Будова га принцип дії подрібнювана та очисника.

    8. Для чого призначена система сигналізації?

Бібліографічний список

  1. Войтюк Д.Г., Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини. – К.: Урожай, 1994. - С. 219-253.

  2. Сільськогосподарські та меліоративні машини: Підручник / Д.Г. Войтюк, В.О. Дубровін, Т.Д. Іщенко та ін.; За ред. Д.Г. Войтюка – К.: Вища освіта, 2004. - С. 243-259.

  3. Карпенко А.Н., Халанский В.М. Сельскохозяйственные машины. –М.: Агро-промиздат, 1989.- С.204-228.

  4. Листопад Г.Е., Демидов Г.К., Зонов Б.Д. и др. Сельскохозяйственные и мелиоративные машины.- М.: Агропромиздат, 1986.- С. 140-168.

Практикум з технологічної наладки та усунення несправностей сільськогосподарських машин / Г.Р. Гаврилюк, Г.І. Живолуп, П.С. Короткевич та ін.-К.: Урожай, 1995.- С. 117-124.