Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет рек теор тр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
489.98 Кб
Скачать

30

міністерство аграрної політики україни

Львівський державний аграрний університет

Теорія, основи

розрахунку і аналіз роботи тракторів та автомобілів

Методичні рекомендації

до виконання лабораторних робіт

львів 2001

УДК 631.37 (075.8)

Теорія, основи розрахунку і аналіз роботи тракторів та автомобілів: Методичні рекомендації. /Шевчук Р.С. –Львів: ЛДАУ, 2001. – с.

Методичні рекомендації відповідають третьому розділу програми дисципліни “Трактори і автомобілі”. В них представлені лабораторні роботи з аналізу показників експлуатаційних властивостей і якостей тракторів та автомобілів; підвищення даних показників – основа високоефективного використання машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів у сільському господарстві.

Призначені – для студентів спеціальності ”Механізація сільського господарства”.

Рекомендовано до друку методичною комісією факультету механізації сільського господарства Львівського державного аграрного університету.

Протокол № від травня 2001 р.

Відповідальний за випуск: канд. техн. наук, завідувач кафедри тракторів і автомобілів Ковалишин С.Й.

Рецензент: завідувач кафедри лісових машин і доріг Українського державного лісотехнічного університету, докт. техн. наук, професор Н.І. Библюк.

© Львівський державний аграрний університет, 2001

ЗМІСТ

Лабораторна робота №1.Сили і моменти, що діють на колісні

трактор та автомобіль……………………….. 4

Лабораторна робота №2.Коефіцієнт опору коченню………………….. 9

Лабораторна робота №3.Коефіцієнт зчеплення………………………... 12

Лабораторна робота №4.Координати центру тяжіння тракторів і

автомобілів………………………………….... 15

Лабораторна робота №5.Потенційна тягова характеристика трактора

Лабораторна робота №6.Теоретична тягова характеристика трактора.

Лабораторна робота №7.Тягова і динамічна характеристики автомо-

біля

Лабораторна робота №8.Паливна економічність автомобіля

Лабораторна робота №9.Гальмівні властивості автомобілів і автомо-

більних поїздів

Лабораторна робота №10.Поперечна стійкість автомобіля під час

криволінійного руху

Бібліографічний список………………………………………………..

Лабораторна робота №1

СИЛИ І МОМЕНТИ, ЩО ДІЮТЬ НА КОЛІСНІ

ТРАКТОР ТА АВТОМОБІЛЬ

Мета роботи. Встановлення взаємозв’язків і аналіз рушійних сил та сил опору руху, що діють на трактор або автомобіль в різних умовах експлуатації.

Загальні відомості

Розглянемо загальний випадок руху машини (трактора, автомобіля) на підйом по поверхні, розташованій під кутом α до горизонтальної площини (рис. 1.1а-г), із змінною швидкістю V і навантаженням Ргк на гаку, прикладеним у точці причіпу К і спрямованим під кутом до горизонталі. В даному випадку на машину діють сили, зумовлені гравітаційним полем Землі, опорною поверхнею, навколишнім середовищем і двигуном.

Сила тяжіння G (вага) машини прикладається в центрі її тяжіння С, положення якого відзначається двома координатами: повздовжньою а і нормальною hцт . Перша з них дорівнює відстані від центру тяжіння до площини, що проходить через вісь обертання задніх ведучих коліс перпендикулярно до поверхні дороги; друга – відстані від центру тяжіння до опорної поверхні. Нормальна і повздовжня складові сили тяжіння відповідно становлять Gcos та Gsin .

У центрі тяжіння машини також прикладається результуюча сила інерції Pj , яка під час розгону спрямована протилежно до вектора швидкості V прямолінійно-поступального руху, а в разі сповільнення – у напрямі руху:

, (1.1)

де об – коефіцієнт обертових мас, який враховує збільшення маси машини за рахунок інерції деталей двигуна, силової передачі та коліс, що обертаються;

j, g – прискорення прямолінійно-поступального руху машини і вільного падіння.

Сила опору повітря Р прикладається в центрі парусності, який розташований практично на однаковій висоті hцт з центром тяжіння С. Сила Р залежить від площі, форми та шорсткості лобової поверхні машини і визначається за формулою:

, (1.2)

де k – коефіцієнт обтічності;

F – площа лобової поверхні, тобто площа проекції контуру машини на площину, перпендикулярну до напряму руху.

Рівнодійна Yп нормальних реакцій опорної поверхні на передні колеса прикладається на відстані ап (вздовж напряму руху) від їх геометричної осі обертання, перпендикулярно до напряму переміщення машини, і створює момент Mfп опору коченню передніх коліс.

Рівнодійні Yк (рис. 1.1а, б) та Yк1 , Yк2 (рис. 1.1в, г) нормальних реакцій опори на задні ведучі колеса машини зміщені в напрямі руху від їх осі обертання на відстань ак і зумовлюють момент Mfк опору коченню задніх коліс.

Моменти

; (1.3)

, (1.4)

де Pfп , P – сили опору коченню передніх і задніх коліс, динамічний радіус яких відповідно rп та rк ;

P1 , P2 – сили опору коченню коліс першої і другої задніх ведучих осей, причому P1 + P2 = P .

Сила Pf опору коченню машини діє паралельно до напряму руху і дорівнює сумі сил Pfп + P. Опір коченню зумовлюється незворотними деформаціями дороги, гістерезисними втратами в пневмошинах і втратами на тертя під час ковзання коліс по опорній поверхні.

Сила Pf визначається з виразу:

, (1.5)

де f – коефіцієнт опору коченню, який залежить від типу та стану дороги, конструкції ходової системи трактора, автомобіля.

Складова Ргк sin входить у рівняння (1.5) із знаком плюс, якщо вектор тягового навантаження Ргк спрямований до поверхні шляху, а із знаком мінус – якщо від даної поверхні.

Дотична сила тяги Рк ведучих коліс машини – це рівнодійна повздовжніх реакцій опорної поверхні, які направлені вздовж напряму руху, паралельно вектору швидкості V. Сила Рк виникає в зоні контакту кожного ведучого колеса з опорою на відстані динамічного радіуса rк від осі колеса як реакція на частину колового зусилля Ркол (рис. 1.1е, ж) з плечем дії rкол ; значення дотичної сили тяги машини становить:

, (1.6)

де Ркк , Ркп – дотичні сили тяги задніх і передніх коліс;

Рк1 , Рк2 – дотичні сили тяги коліс першої і другої задніх осей.

Максимальне значення дотичної сили тяги Ркmax називають силою зчеплення Рк ведучих коліс з опорною поверхнею:

, (1.7)

де – коефіцієнт зчеплення коліс з опорою.

Крім вказаних сил, на передні ведені колеса (рис. 1.1д) діють момент Мjп дотичних сил інерції коліс та Мrп – опору обертанню, зумовлений в основному тертям у підшипниках маточин. Ведучі колеса (рис. 1.1е, ж) сприймають дію ведучого моменту Мк , що підводиться від двигуна, зведеного сумарного моменту дотичних сил інерції Мjк коліс і кінематично з’єднаних з ними деталей трансмісії та двигуна, а також моменту Мrк опору обертанню. Моменти Мjп , Мjк дотичних сил інерції протидіють прискореному руху машин і сприяють – у випадку сповільнення, а моменти Мrп , Мrк – завжди протидіють руху.

Ведучий момент Мк машини дорівнює:

, (1.8)

де Мкк , Мкп – ведучі моменти задніх і передніх коліс;

Мк1 , Мк2 – ведучі моменти коліс першої і другої задніх осей.

Використовуючи схеми сил, наведені на рис. 1.1а-г, запишемо рівняння проекцій на поверхню шляху сил, що рухають машину, і сил опору руху:

(1.9)