Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет рек теор тр.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Контрольні запитання і завдання

1. Дати визначення координат центру тяжіння колісних і гусеничних машин.

2. Назвати способи визначення координат центру тяжіння тракторів і автомобілів.

3. Охарактеризувати методику визначення координат центру тяжіння за допомогою динамометра.

4. Чому дорівнюють реакції горизонтальної опорної поверхні, на якій нерухомо розташована машина без причепа?

5. Пояснити вплив машин задньої та передньої начіпки на повздовжню координату центру тяжіння машинно-тракторного агрегату.

Лабораторна робота №5 потенційна тягова характеристика трактора

Мета роботи – освоєння методики побудови і аналізу потенційної тягової характеристики трактора.

Загальні відомості

Тяговий коефіцієнт корисної дії трактора аналізується під час усталеного режиму роботи на горизонтальній ділянці, коли тяговий опір направлений паралельно до поверхні шляху, а обслуговуючі системи, вал відбору потужності і гідросистема не використовуються. Допустивши, що двигун трактора завантажується на номінальну потужність Nен шляхом зміни швидкості руху, баланс потужності записуємо у вигляді[1, С.85–87; 2, С.108–110; 3, С.65, 66]:

, (5.1)

де Nтр ,N , Nf , Nгк – затрати потужності на подолання механічних опорів у трансмісії, буксування ведучих органів (коліс або гусениць), подолання опору коченню і тягових навантажень.

Тяговий коефіцієнт корисної дії трактора характеризує графічна інтерпретація балансу потужності і потенційна тягова характеристика (рис. 5.1), послідовність розрахунку і побудови якої полягає у наступному.

Спочатку розраховується максимальне тягове зусилля Ргк max (кН) трактора:

, (5.2)

де К – коефіцієнт можливого за умовою буксування ведучих органів тягового діапазону, що охоплює діапазон максимальної тягової потужності (рекомендоване значенняКдля колісних тракторів – 1,6, а для гусеничних – 1,4);

Рк – сила зчеплення рушіїв з опорною поверхнею, кН;

 – коефіцієнт зчеплення;

к – коефіцієнт завантаження ведучих органів, який для тракторів з двома ведучими колесами дорівнює 0,75, а для тракторів з чотирма ведучими колесами та гусеничних – 1,0;

mе – експлуатаційна маса трактора, т;

g – прискорення вільного падіння, м/с2.

На осі абсцис відзначаються n розрахункових точок, рівновіддалених одна від одної, причому максимальне тягове зусилляРгк max відповідає точціn. АбсцисаРгкі будь-якоїі-ої точки:

, (5.3)

де і– індекс розрахункових точок, який для першої – дорівнює 1, другої – 2, …,n– ої точки –n.

Відносна сила тяги pi дорівнює:

. (5.4)

Значення коефіцієнта і розраховуються за емпіричною формулою:

, (5.5)

де а, в, с– безрозмірні коефіцієнти, що залежать від типу ходової системи (для колісних тракторів –а = 0,13,в = 0,013,с =8, а для гусеничних –а = в = 0,04,с =8).

Будуючи потенційну тягову характеристику (рис. 5.1), по осі ординат відкладаємо відрізок, який у вибраному масштабі відповідає номінальній потужності двигуна Nен(кВт).Через вершину відрізка проводиться пряма, паралельна осі абсцис, до перетину з вертикаллюРгк max .

Втрати потужності у трансмісії Nтр (кВт) розраховуються з виразу:

, (5.6)

де тр – механічний коефіцієнт корисної дії трансмісії.

На характеристиці відкладають вниз від прямої Nенвідрізок, рівний у прийнятому масштабі величиніNтр , і отримують значення потужності, що підводиться до коліс або ведучих зірочок гусеничного рушіяNк = Nен Nтр = =Nен тр. Через вершину отриманого відрізкаNк проводиться пряма, паралельна осі абсцис. Ділянка графіка балансу потужності, розташована між горизонталямиNен іNк , характеризує втрати потужності у трансмісіїNтр, які при постійному значенні коефіцієнтатр є постійними у всьому діапазоні тягових зусиль.

Значення потужності , що затрачається на буксування рушіїв, змінюються пропорційно коефіцієнту буксування:

. (5.7)

Для кожної розрахункової точки відкладаються по вертикалі вниз від прямої Nк відрізки, що характеризують у вибраному масштабі значення. З’єднавши вершини відкладених відрізків плавною кривою, отримуємо графік, що відповідає затратам потужності на буксування.

Теоретична швидкість руху Vті трактора:

, (5.8)

де Ркі – дотична сила тяги;

f –коефіцієнт опору коченню.

Потужність Nf і , яка затрачається на подолання опору коченню трактора, становить:

, (5.9)

де Рf – сила опору коченню;

Vді – дійсна швидкість руху.

Віднявши від потужності Nен значення потужностейNтр ,Nі таNі з’єднавши отримані точки плавною кривою, будуємо потенційну тягову характеристику як залежність тягової потужностіNгк від тягового зусилляРгк при номінальному завантаженні двигуна. Характеристика також відображає закономірність зміни тягового коефіцієнта корисної дії тракторат, якщо номінальну потужність вважати за 100% значення тягового коефіцієнта корисної дії, оскількит =Nгк /Nен .

Раціональним вважається діапазон тягових зусиль трактора, в якому тяговий коефіцієнт корисної дії набуває максимальних значень.