Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні способи розмноження декоративних трав.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Групування рослин по відношенню до осінніх заморозків

Рослини, що переносять легкі заморозки

Рослини, що бояться заморозків

адоніс

лаватера

амарант

аліссум

левкой

агератум

антиринум

лінум

бальзамін

айстри

люпин

бархатці

васильки

мак

геліантус

гайлардія

маттіола

космідіум

гипсофілла

нігелла

лінарія

годеція

немезія

люпин

горошок пахучий

портулак

настурція

дельфініум

резеда

хризантема

дииморфотека

сальпіглоссис

каринатум

іберіс

скабіоза

хризантема

календула

тютюн

коронаріум

кларків

флокс друммонда

цинія

кореопсис

хризантема

космея

інодорум

кохія

ешольція

Віддалі між рослинами в рядку і між рядками встановлюють в залежності від призначення культури і біологічних особливостей вирощуваних рослин.

Сіють насіння в грядки, які готують тракторним грядкоробником або вручну.

Якщо повне добриво не було внесено під оранку або культивацію, то при нарізуванні борозен вносять 30-50 г суперфосфату, 20-30 г аміачної селітри і 10-15 г калійної солі на 1 м2. Ґрунти з підвищеною кислотністю рекомендується вапнувати.

Загортають насіння добре вивітреним торфом, піском або перегноєм. Посіви прикочують котком і акуратно поливають.

На великих площах застосовують широкорядний стрічковий 3-4-рядковий посів сіялками з віддаллю між рядками 20-30 см і між стрічками 60 см.

Підзимовий посів в умовах нечорноземної зони проводять приблизно в третій декаді жовтня. Попередньо готують ґрунт і грядки з борознами для посіву. При пізньоосінньому посіві насіння мульчують торфом або перегноєм шаром 2-3 см.

В деяких господарствах застосовують ґрунтові посіви у зимову пору. Ділянку для посіву готують з осені. Коли снігове покриття досягне 15-20 см, на попередньо спланованих площах по снігу проводять борозни глибиною 1,5-2,0 см і висівають насіння. Потім посіви мульчують торфом, що вивітрився, або перегноєм, які до цього зберігають у приміщенні, що не промерзає.

Проріджування сходів. Своєчасне проріджування сходів виявляє вирішальний вплив на розвиток рослин, що вирощуються у відкритому ґрунті. При посіві насіння безпосередньо у ґрунт густі сходи проріджують двічі. Перший раз - з появою першої пари справжніх листків, залишаючи половину сходів. При другому проріджуванні при появі 3-5 листків, тобто приблизно через два тижні, між рослинами залишають віддалі, прийняті для даного виду. При проріджуванні потрібно видаляти слабші рослини, а здорові сіянці можуть бути використані для підсаджування в іншому місці. Перед проріджуванням рослини рясно поливають.

Вирощування розсади. Багато декоративних рослин, що мають тривалий вегетаційний період, при посіві їх у відкритий грунт не встигають зацвісти протягом короткого літа середньої зони нашої країни або зацвітають дуже пізно.

При вирощуванні таких рослин потрібна підготовка квіткової розсади. Для цього насіння висівають в ящики або плошки, а розпіковані сходи тримають в залежності від часу пікування в теплиці до повторного пікування або виставляють у парники. Ящики, плошки перед посівом дезінфікують розчином 40%-го формаліну (1:300).

Попереднє вирощування квіткової розсади у парниках і теплицях дає можливість значно поповнити асортимент декоративних рослин.

У пікувальних ящиках вирощують розсаду лобелії, матрикарії, тагетеса, цинерарії маритима, бегонії вічноквітучої бульбової, віоли для літнього цвітіння і т.д. Висівають насіння цих рослин і пікують сіянці в ящики. Якщо насіння небагато, їх висівають в плошки або горшки, дренажні отвори яких закривають черепками, випуклою стороною догори, зверху черепків насипають крупнозернистий пісок або мілкий гравій, керамзит, биту цеглу шаром 2-3 см, потім насипають поживну садову землю. Склад її змінюється в залежності від виду рослин, що висіваються.

При наповненні ящика відповідною земельною сумішшю його струшують, а по периферії ущільнюють. Особливу увагу звертають на заповнення і ущільнення ґрунту в кутках ящика. Після цього лінійкою або гладкою рівною дощечкою проводять по бортах ящика, і знімають надлишок землі, поверхня якої в ящику виявляється рівно з бортами. Потім трамбівкою ущільнюють ґрунт приблизно на 0,5-1 см нижче країв ящика. Поверх ґрунту в ящик просіюють через мілкий грохот поживну рихлу землю (бажано листову) шаром 1-2 мм, в яку сіють насіння.

В залежності від величини висіяного насіння їх присипають просіяним річковим піском шаром, рівним приблизно двом діаметрам насінини, але не більше ніж на 0,5 см. Дуже дрібне насіння не загортають. Їх злегка притискають (вдавлюють у ґрунт) легкою трамбівкою, збризкують із пульверизатора, накривають склом або плівкою і дають низовий полив. Дуже часто найдрібніше насіння сіють по снігу, насипаному і утрамбованому в підготовлені заздалегідь ящики. На снігу насіння добре помітне, тому значно легше їх висіяти рівномірно. При таненні снігу насіння разом з вологою втягується в землю, таким чином відпадає необхідність у поливанні. В окремих випадках можна найдрібніше насіння висівати по попередньо розсіяному тонким шаром білому піску або порошку крейди.

Ящики і плошки, в які висіяні більш крупне насіння, обережно збризкують або поливають з маленької лійки з мілким ситом теплою водою (20-250С). Доцільно поставити 4-5 таких ящиків в один ряд і поливати вздовж цього ряду так, щоб великі краплі, які стікають з кінчика лійки, при початку і в кінці поливу падали за межами ящиків. При подальшому догляді не допускається перезволоження і підсушування ґрунту. Для проростання насіння квіткових рослин необхідна температура від 150С до 20-250С.

Бажано при вирощуванні квіткової розсади температуру ґрунту підтримувати на 2-30С вище температури довколишнього повітря. Для цього ящики і плошки з посівами рекомендується ставити на труби водяного або парового опалення, тому що більшість рослин може проростати і в темноті (крім глоксиній і узамбарської фіалки. При появі сходів ящики виставляють на світло, захищаючи рослини від прямих сонячних променів. Температуру повітря у приміщенні знижують на 2-3 0С. При настанні теплих днів ящики із сіянцями переносять в теплі або напівтеплі парники, які систематично провітрюють.

Посів у горщики або торфоперегнійні кубики проводять в тих випадках, коли: 1) рослини погано переносять пересадку (резеда, мак, кохія, левкой); 2) вирощують розсаду крупних декоративних рослин (садові боби, іпомея, горошок пахучий, настурція, декоративний гарбуз, кліщевина).

Насіння горошку пахучого, настурції перед посадкою пророщують і висаджують в горшки діаметром 10-12 см по 3-5 зернин, а бобів - по три зернини або по одній зернині в торфово-перегнійні кубики.

Посів в парники і розсадники проводять з другої половини березня до кінця квітня.

При підготовці парників до посіву на вирівняний гній насипають земельну суміш шаром 10-12 см, ретельно розрівнюють і легко ущільнюють. Віддаль між землею після усадки і склом парникової рами або плівкою повинна бути не менше 8-10 см. Після того, як земля в парнику трохи прогріється, її поливають і висівають насіння. Їх рівномірно розподіляють по поверхні і загортають граблями або засипають рихлою піщаною землею, яку просіюють через мілкий грохот (шаром такої ж товщини, що й при посівах у ящиках) і злегка ущільнюють трамбівкою.

Якщо сіянці не підлягають пікуванню, то насіння потрібно висівати в гнізда на віддалі від 3х3 або 5х5 см або сіють в боріздки на віддалі від 5 до 10 см. Парники або розсадники закривають рамами або плівкою і до появи сходів тримають притіненими.

Після появи сходів парники і розсадники в теплу погоду (при температурі зовнішнього повітря 14-160 С) провітрюють, піднімаючи рами. В подальшому їх вдень тримають відкритими, а на ніч закривають

В ґрунті парника вирощують розсаду айстр, рудбекій, хризантем літніх і інших більш крупних рослин, насіння яких висівають в ящики з наступним пікуванням в парники або розсадники.

Після вибірки розсади однорічників парники можна використовувати під посів дворічників і багаторічників.

Догляд за посівами. Тепло і волога - обов’язкові умови для пророщування насіння. Проте як пересушування, так і зайва сирість недопустимі.

Посіви, вкриті склом, необхідно щоденно провітрювати. Спочатку сходи потребують затінення хоча б папером від прямих сонячних променів. Після того, як сіянці окріпнуть, їм потрібно світле місце, інакше вони будуть витягуватися.

Квіткову розсаду вчасно пікують, вільно розкладають горщики з рослинами і загартовують шляхом провітрювання парників.

Облік посівів. Дуже важливо не допустити змішування сортів при посіві. Тому одночасно з висівом насіння в ящики, плошки, горщики, парники, розсадники або на стелажі виставляють етикетки. На верхньому кінці їх відмічають назву культури, сорт, дату посіву, прізвище особи, яка проводила посів. На початку кожної грядки або рядка, з якого починається новий сорт або вид, в землю встановлюють польові етикетки, на яких відмічають ті ж дані, що й на посівних етикетках. Етикетки фарбують світлою олійною фарбою і пишуть на них простим олівцем. Одночасно ведеться книга посівів по наступній формі:

№ п/п

Культура,

сорт

Господар-ська при-датність насіння,

в %

Дата посіву

№ пакета

Посіяно насіння, в г

Кількість ящиків або рам

Дата пояи сходів

Дата пікування

Кількість отриманої розсади

Примітка

1

Гвоздика

Гренадин

....

1.ІV

9

40

20

8.ІV

20.ІV

...

...

2

і т.д.

3

Аналогічні записи ведуться в книзі посівів для відкритого грунту.

Пікування, або розсаджування сіянців, - найважливіший агротехнічний прийом, що забезпечує отримання сильних рослин. При пікуванні сіянцям надається більша площа живлення, відповідно покращується світловий і повітряний режим. Пікована розсада при пересаджуванні краще утримує земляну грудку.

Сіянці пікують за допомогою пікувальної двозубої вилки і кілочка. Щоб спричинити кращий розвиток кореневої системи, у більшості рослин корені при пікуванні вкорочують прищипкою на 1/3 довжини.

Пікування рослин проводять під маркер. Віддаль між рослинами при пікуванні встановлюють у відповідності з їхніми біологічними особливостями.

Для пікування використовують різні суміші садових земель в залежності від виду вирощуваних рослин.

Пікування бегонії, лобелії і інших подібних до них рослин проводять у фазі появи першої пари справжніх листків. Чим раніше розпіковані сіянці, тим краще вони переносять цю процедуру. Такі рослини, як бегонія, пікують 2-3 рази, а інші - 1-2 рази.

Рослини пікують в ящики, в грунт парника або розсадника, а рослини, що важко переносять пошкодження коренів, - в горщики або кубики. Пізня розсада може бути розпікована у відкритий грунт.

При пікуванні в ящики в них розміщують строго визначену кількість розсади, що в майбутньому значно полегшує підрахунок при її реалізації. В залежності від того, куди розпакована розсада - в горщики, ящики і т. д., вона так і називається - з горщика, з ящика і т. д.

Сіянці пікують в шаховому порядку, збільшуючи при кожному наступному пікуванні віддаль між рослинами. Повторні пікування проводять в більш тверду і поживну землю. При пікуванні ретельно сортують сіянці: слабкі, хворі, недорозвинуті відбраковують. Іноді замість неї обмежуються просмикуванням сходів. Вибрані рослини можна використати для пікування. За 3-4 години перед проріджуванням посіви рясно поливають. Пікування потрібно проводити в тіні і не на протязі.

Техніка пікування полягає в наступному: правою рукою за допомогою пікувального кілочка, заглибленого в землю, який утримують середнім, вказівним і великим пальцями, сіянець злегка підіймають із землі, а лівою рукою беруть його за сім’ядольні листочки. Звільненим кілочком роблять ямку для посадки. Потім його притискають мізинцем до нижньої частини долоні. Великим і вказівним пальцями правої руки видаляють 1/3 кореня сіянцю і опускають його в приготовану ямку до сім’ядольних листочків, кілочок вертають у вихідне положення і за його допомогою притискують корінь землею. Корінець в ямці не повинен загинатися догори.

Розпіковані рослини збризкують або поливають із лійки з дрібним ситечком. Сіянці захищають від протягів. Утримують їх при доброму освітленні, але не допускаючи попадання прямих сонячних променів. Перші 2-3 дні після пікування температура повітря повинна бути такою ж, як при посіві насіння, а потім її знижують на 2-50С. При вирощуванні сіянців землю постійно підтримують у рихлому стані, регулярно поливають і видаляють проростаючі бур'яни.

Ящики з розпакованими сіянцями виносять в теплі парники. Після того, як мине небезпека весняних заморозків, і після загартування рослин розсаду реалізують або висаджують у відкритий грунт.

В останні роки широко практикується пікування розсади в торфово-перегнійні кубики. Це забезпечує добрий розвиток рослин, більш раннє цвітіння, збільшує приживаність і зниження відходів при висаджуванні у відкритий грунт

Торфово-перегнійні кубики в господарствах роблять на ручних станках ПММ-5,5-20, напівавтоматичних РГС-25 НДІОГ і автоматичних ІГ-9.

При масовому виробництві торфово-перегнійних кубиків найбільш раціональним потрібно вважати метод гідроторфу.

Для виготовлення торфово-перегнійних кубиків використовують 3 частини добре розкладеного торфу, 1 частину піску або тирси і 0,5-1 частину свіжого коров’яку. На 1 кг цієї суміші додають 2-3 г вапна-пушонки, 3 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату і 6 г калійної селітри. В залежності від виду рослин і наявності складових частин рецепти можуть змінюватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]