Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2010.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
9.24 Mб
Скачать

3.38. Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства в сільській місцевості у районах Львівської області на кінець 2010 року

Мережа роздрібної торгівлі

Мережа ресторанного господарства

Всього

у тому числі

Кількість об’єків

у них посадко-вих місць

Крамниці

кіоски, одиниць

Оди-ниць

їх торгова площа, м2

Всього по області

935

910

52481

25

348

17447

Бродівський

44

42

2506

2

4

128

Буський

24

24

1487

8

618

Городоцький

27

27

1569

13

890

Дрогобицький

40

40

2818

14

492

Жидачівський

36

36

2219

1

30

Жовківський

79

75

4014

4

16

701

Золочівський

49

49

3181

42

2471

Кам’янка-Бузький

29

28

1512

1

16

1077

Миколаївський

39

37

1931

2

6

173

Мостиський

51

50

3424

1

3

131

Перемишлянський

40

40

1877

3

136

Пустомитівський

96

92

4771

4

34

1531

Радехівський

37

36

1859

1

43

2104

Самбірський

64

63

4043

1

14

816

Сколівський

65

64

2486

1

12

475

Сокальський

69

67

4585

2

59

2528

Старосамбірський

62

61

3662

1

4

122

Стрийський

18

17

1324

1

40

2324

Турківський

26

24

1203

2

2

154

Яворівський

40

38

2010

2

14

546

Короткі методологічні пояснення окремих статистичних показників

Постійне населення – населення, яке постійно проживає на момент перепису на даній території, враховуючи тимчасово відсутніх.

Сільське населення – особи, що проживають у сільській місцевості.

Населення, зайняте в усіх сферах економічної діяльності – це особи, які були зайняті економічною діяльністю: працювали за наймом на умовах повного (неповного) робочого часу; роботодавці; особи, які самостійно забезпечували себе роботою або безкоштовно працювали у сімейному бізнесі; служителі релігійних культів, військової кадрової служби, та ін.

Обсяги інвестицій в основний капітал (капітальні вкладення) включають витрати на нове будівництво, реконструкцію, розширення та технічне переоснащення діючих підприємств, витрати на будівництво об’єктів житлово-цивільного призначення. Інвестиції в основний капітал – витрати на будівельні роботи всіх видів; монтаж обладнання, придбання обладнання, виробничого інструменту і господарського інвентарю, передбачених в кошторисах на будівництво, на придбання машин і обладнання, що не входять до кошторису на будівництво, на інші капітальні роботи та інші витрати. В обсяги інвестицій не включаються витрати на придбання і формування основного стада.

Валова додана вартість є різниця між випуском та проміжним споживанням і містить у собі первинні доходи, що створюються учасниками виробництва і розподіляються між ними. Випуск – це вартість товарів і послуг, що є результатом виробничої діяльності одиниць-резидентів у звітному періоді. Проміжне споживання містить витрати на товари та послуги, які використані для виробничих потреб.

Сільськогосподарське підприємство – самостійний статутний об’єкт, який має право юридичної особи та здійснює виробничу діяльність у галузі сільського господарства з метою одержання прибутку (доходу). До складу сільськогосподарських підприємств включаються також фермерські господарства.

Фермерське господарство – форма підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства.

Господарство населення (домогосподарства)– сукупність осіб (або одна особа), які проживають і ведуть господарство разом, мають спільні витрати на утримання житла, харчування тощо. У сфері сільськогосподарського виробництва господарства населення використовують землі для ведення особистого селянського господарства, колективного садівництва і городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного виробництва. До цієї категорії виробників віднесені також фізичні особи – підприємці, які провадять свою діяльність у галузі сільського господарства.

Валова продукція в грошовій оцінці у порівнянних цінах визначена як сума продукції рослинництва і тваринництва. Порівнянні ціни одержані як середньозважені ціни товарної (ринкової) та нетоварної частини продукції сільського господарства. За порівнянні ціни прийняті середні ціни 2005 року, які розроблені Держкомстатом України разом з науково-дослідним інститутом статистики Держкомстату України та Інститутом економіки НАН України, затверджені й введені в дію наказом Держкомстату України №13 від 23 cічня 2007 року.

Обсяг продукції рослинництва визначається обсягом валового збору сільськогосподарських культур, який оцінюється в порівнянних цінах. Крім того, до вартості збору в даному році додається приріст (або відраховується збиток) вартості незавершеного виробництва в рослинництві за рік, а також вартість вирощування молодих багаторічних насаджень. Незавершене виробництво в рослинництві характеризується витратами на посів озимих і на підготовку грунту під ярі культури, зробленими в даному році під урожай наступного року. Вартість вирощування молодих багаторічних насаджень включає вартість закладки і вирощування до плодоносного віку багаторічних насаджень.

Обсяг продукції тваринництва визначається кількістю одержаного приплоду і обсягом приросту вирощеного за рік молодняка худоби, приросту дорослої худоби, одержаного в результаті її відгодівлі, а також кількості молока, вовни, яєць та іншої продукції тваринництва, одержаної в процесі господарського використання худоби та птиці і не пов'язаної з її забоєм. Обсяг продукції тваринництва визначається в грошовій оцінці за порівнянними цінами.

Сільськогосподарські угіддя - земельні ділянки, які систематично використовуються для одержання сільськогосподарської продукції. Вони складаються з площі ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей і пасовищ, перелогів.

Валовий збір сільськогосподарських культур у сільськогосподарських підприємствах встановлюється за даними їх звітів шляхом прямого обліку зібраної у цих господарствах продукції як з основних, так із повторних і міжрядних посівів, тобто з фактично зібраної площі; у господарствах населення - на основі даних про розміри посівних площ у цих господарствах і середню урожайність з 1 га зібраної площі за матеріалами вибіркових спостережень сільськогосподарської діяльності домашніх господарств. Валовий збір зернових культур показується у вазі після доробки, а цукрових буряків (фабричних) - без землі і домішок.

Середня урожайність сільськогосподарських культур з 1 га зібраної площі обчислена в центнерах, виходячи з валового збору з основних, повторних і міжрядних посівів та фактично зібраної площі даної культури.

Поголів'я худоби станом на 1 січня встановлюється на основі щорічного суцільного обліку у всіх товаровиробників і включає поголів'я всіх вікових груп відповідного виду худоби.

Виробництво м'яса включає м'ясо всіх видів худоби і птиці. Дані наведені як товарного, так і внутрішньогосподарського забою худоби і птиці.

Виробництво молока характеризується фактично надоєним коров'ячим, козячим молоком, незалежно від того, чи було воно реалізовано, або частина його була використана у господарстві на випоювання телятам і поросятам. Молоко, яке висмоктане телятами при їх підсосному утриманні у продукцію не зараховується.

Виробництво вовни включає всю фактично настрижену овечу, козячу вовну і козячий пух, незалежно від того, була вона реалізована, або використана на внутрішньогосподарські потреби. Вага вовни подається фізична (вага немитої вовни), безпосередньо після стрижки овець.

Виробництво яєць включає їх збір за рік від усіх видів домашньої птиці, з урахуванням яєць, які пішли на відтворення птиці (інкубація та інше) в штуках.

Середньорічний надій молока від однієї корови приводиться в розрахунку на поголів'я корів на початок року, незалежно від того, чи доїлась корова в даний період. У сільськогосподарських підприємствах при визначенні надою молока від однієї корови із загального поголів'я корів у господарстві виключаються корови, що знаходяться на відгодівлі, корови м'ясного стада, а також корови, які виділені для групового та підсосного утримання телят, якщо ці корови не доїлися.

Реалізація сільськогосподарської продукції - це обсяги продукції, яка реалізована сільськогосподарськими підприємствами за всіма каналами (включаючи продаж переробним підприємствам, організаціям споживспілки та безпосередньо споживачам за прямими зв'язками, на ринку, через власну торговельну мережу, своїм працівникам, населенню через систему громадського харчування, в рахунок оплати праці, іншим господарствам, країнам, на біржах, аукціонах), а також видачу пайовикам в рахунок орендної плати за землю та майнових паїв (часток) за різними цінами. Ці дані надходять статистичним органам від товаровиробників. В обсяги реалізації сільськогосподарської продукції не включається продукція, передана на переробку на давальницьких засадах (за виключенням цукрових буряків). Показники реалізації сільськогосподарської продукції надаються без врахування малих підприємств.