Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка еконм.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.72 Кб
Скачать

27.Аналіз причин зміни посівних площ і урожайності с/г культур

Зміни пов’язані із с/г зумовлені на сам перед природно-кіліматичними умовами. Найбільше цей фактор впливає на урожайність культур, оскільки вона прямо пропорційно залежить від родючості грунту, кількості опадів, також технічних х-к самої культури.

Площі посівів також змінюються через природні умова, але їх вплив є не значним. Найбільшу питому вагу при посіві має саме спеціалізація п-ва, або ж концепція розвитку конкретних галузей в-ва. Тобто, при спеціалізації господарства на рослинництві, площі посіві будуть зростати, а при спеціалізації – залишатися на певному рівні або ж скорочуватися, у зв’язку із необхідністю збільшення пасовищ.

28.Аналіз суми прибутку за видами реалізованої продукції

Аналіз проводиться в динаміці 2 років по окремих видах продукції.

Для початку аналізу суми прибутку необхідно вибрати дані із фоми №50, використовуючи дані із колонок4, та різницю 7і 5 для визначення суми грошових надходжень.

Для визначення валового прибутку необхідно від чистого доходу, який ми визначаємо із форми №50, відняти собівартість реалізованої продукції.

При аналізу суми прибутку можливе отримання від’ємних значень, тобто це означає, то по цьму виду продукції ми не отримали прибутку а отримали збиток.

29.Аналіз стану розрахунків

В процесі аналізу важливо дослідити стан і розміри Дт і Кт заборгованості, визначити яку частку займає Дт заборгованість в загальному обсязі пот активів, який темп росту Дт і Кт заборгованості.

Дт заборг виникає внаслідок розрахунків п-ва з покупцями і замовниками, а Кт – з постачальниками і підрядниками та ін. організаціями. Дт заборгованість – це вівельненя оборотних активів з госп діяльності п-ва. Дані беремо в ІІ розділі активу балансу р.150-210.

Кт- це тимчасове залучення майна та коштів п-в та фіз. осіб у госп оборот внаслідок несплати платежів. Вона відображається в 4 розділі пасиву балансу рядок 620. Особливу увагу приділяють на прострочену заборгованість перед бюджетом, фордами страхування та ін. кредиторами.

В процесі аналізу важливо знати скільки оборотів здійснюється за рік кошти вкла до розрах – це коефіцієнт оборотності Дт заборгованості, який визначається: виручка від реалізації поділ на сер. Дт заборгованість. Чим більша к-ть оборотів тим шв п-во отримує плату від Дт.

Сторк погашення або період інкасації вимір в днях. Для визначення: 365/ коефіцієнт Дт заборгованості – це час протягом якого Дт заборг бертається на грошові кошти.

Якщо термін погашення Кт заборг перевищує термін Дт необхідно з’ясувати причину такого стану оскільки це означає що в п-ва погіршується фін стан. (Виручка поділити на сер Кт заборг).. строк погашення – 365/коефіцієнт Кт заборг. Даний показник показує за який період п-во сплачує свої борги.

30.Факторний аналіз собівартості продукції.

Рівень собівартості продукції залежить від двох комплексних факторів – виходу продукції і затрат на її виробництво. основними факторами впливу на рівень собівартості 1 ц продукції рослинництва будуть: затрати на 1 га посіву й урожайність; у тваринництві – затрати на 1 голову і продуктивність 1 голови

Факторний аналіз собівартості продукції передбачає аналіз:

 динаміки операційних витрат;

 чинників зміни витрат на 1 грн. реалізованої продукції за порівнянними і непорівнянними виробами, а також за групами продукції за віком їх випуску;

 впливу на собівартість окремих груп продукції за рівнем їх рентабельності;

 структури операційних витрат за економічними елементами;

 собівартість за калькуляційними статтями витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]