Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка еконм.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.72 Кб
Скачать

31.Аналіз оборотності оборотних активів

Швидкість обертання оборотних активів є показником ефективності їх використання. Прискорення оборотності впливає на поліпшення фінансового стану підприємства.Для проведення аналізу оборотності визначають і досліджують такі показники:коефіцієнт оборотності;тривалість одного обороту в днях;коефіцієнт завантаження

Ці показники знаходяться в тісному взаємозв’язку. Якщо коефіцієнт оборотності збільшується, то тривалість одного обороту і коефіцієнт завантаження зменшується, що є позитивним явищем і навпаки.

Показники оборотності визначають на основі:•сума чистої виручки від реалізації продукції, робіт і послуг;•середньорічна вартість оборотних активів.

Коефіцієнт оборотності визначають діленням суми виручки на середньорічну вартість оборотних активів. Він показує скільки разів обернулися за рік оборотні активи.Тривалість одного обороту в днях визначають діленням 365 днів на коефіцієнт оборотності. Таким чином визначають скільки днів тривав один оборот.

Коефіцієнт завантаження визначають діленням середньорічної вартості оборотних активів на суму виручки від реалізації. Коефіцієнт завантаження показує скільки оборотних активів припадає на 1грн. виручки від реалізації продукції. З

Прискорення або уповільнення оборотності оборотних активів призводить до вивільнення або додаткового залучення оборотних коштів для виконання виробничої програми. Суму вивільнених або додатково залучених оборотних коштів внаслідок зміни швидкості їх обертання визначають множенням різниці тривалості одного обороту в днях у звітному і минулому році на одноденну суму виручки від реалізації продукції в звітному році (або шляхом множення різниці коефіцієнтів завантаження звітного і минулого року на суму виручки від реалізації продукції звітного року).

32.Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

Грошова виручка являється досить мінливим показником діяльності п-ва, тому що є вірогідність того що у зв році ціна реалізації буде меньша або ж більша у порівняні з мин, тобто немає конкретної впевненості в отримані виручки від реалізації

На обсяг грошової виручки впливають 2 фактора – к-ть реалізації і середня реалізаційна ціна. Вплив даних факторів частіше визначають методом ланцюгових підстановок. Для цього необхідно визначити умовний показник: кі-ть реалізації зв року помножити на ціну мин року.

Для визначення впливу к-ті реалізації необхідно від умовної грошової виручки відняти грошову виручку мин року.

А вплив ціни визначають: від грошової виручки звітного року відняти грошову виручки умовного року.

33.Аналіз показників рентабельності п-ва. Факторний аналіз показників рентабельності Рента́бельність проду́кції — економічна категорія, що характеризує ефективність реалізації продукції (товарів, робіт та послуг). Визначається як відношення чистого прибутку від реалізації до собівартості продукції.Рентабельність – один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва.Основні показники рентабельності підприємства з допомогою яких здійснюється аналіз фінансового стану підприємства:рентабельність продажів; рентабельність активів; рентабельність власного капіталу; рентабельність інвестицій; рентабельність продукції; темпи приросту власного капіталу.Рентабельність продажів - є одним з найважливіших показників ефективності діяльності компанії. Розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистого доходу від реалізації і характеризує ефективність продажів підприємстваРентабельність активів - розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів і характеризує ефективність використання активів підприємства.Рентабельність власного капіталу - розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу і характеризує ефективність вкладення коштів до даного підприємства.Рентабельність інвестицій - розраховується як відношення суми чистого прибутку та виплачених процентів до суми власного і довгострокового позикового капіталу середнього за період. Показує, яку віддачу мають власники акціонерного капіталу та утримувачі довгострокового боргу компанії. Рентабельність продукції - розраховується як відношення чистого доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) до собівартості і характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від основної діяльності.Показники даної групи дають уявлення про те, наскільки ефективно підприємство здійснює свою діяльність і який чистий прибуток при цьому отримує. Нормативного значення для коефіцієнтів рентабельності не існує, але є загальне правило, чим вище значення коефіцієнту, тим краще.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]