Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка еконм.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.72 Кб
Скачать

34. Х-ка оборотних активів та ефективність використання

Х-ка оборотних активів та ефективність використання

У структурі оборотних активів велику частину становлять запаси і дебіторська заборгованість.

Збільшення питомої ваги запасів у структурі активів може свідчити про таке:

  • збільшення виробничого потенціалу п-ва;

  • формування більш мобільної структури активів.

  • Прагнення захистити грошові кошти п-ва від знецінення під впливом інфляції за рахунок вкладень у запаси.

  • Нераціональність вибраної господарської політики.

Але абсолютне і відносне збільшення оборотних активів може свідчити не тільки про розширення виробництва або вплив чинника інфляції, але й про зниження швидкості їх обороту, що викликає збільшення маси оборотних активів.

Для визначення тенденції оборотності запасів і дебіт. Заборгованості розраховують такі показники:

1. Коефіц. оборотності запасів

Собівартість реалізпрод. / запаси на поч.. періоду.

2. Коефіц. оборотності дебіт. заборгованості.

Виручка від реаліз. Продукції / середня дебіторська заборгованість.

35. Характеристика бух. Балансу, як основного джерела інформації для оцінки фінансового стану п-ва

Для характеристики бух балансу використовують горизонтальний та вертикальний аналіз.

Суть горизонтального аналізу полягає в порівнянні показників звітності попереднього і поточного року. При цьому здійснюється постатейне зіставлення звітів і визначається абсолютна і відносна зміна статей.

Вертикальний аналіз є аналізом внутрішньої структури звітності.

Структурний аналіз Балансу зосереджений на двох основних аспектах:

1. Яким чином розподілені активи п-ва, до яких вкладений капітал, яка структура активів.

2. Яким чином розподілені джерела цих активів між довгостроковою, короткостроковою заборгованістю і власним капіталом.

Але абсолютне і відносне збільшення оборотних активів може свідчити не тільки про розширення виробництва або вплив чинника інфляції, але й про зниження швидкості їх обороту, що викликає збільшення маси оборотних активів. Чим вища швидкість обороту запасів і дебіторської заборг., тим ефективніше працює п-во.

Коеф. Оборотності дебіторської заборг. показує скільки оборотів здійснили за рік кошти, вкладені до розрахунків. Використовуючи цей пок. можна розрахувати період інкасації, тобто час, протягом якого деб. заборг. обернеться на грошові кошти.

Кредиторська заборгованість свідчить про наявність грошових коштів, що тимчасово залучені п-вом і підлягають поверненню. Якщо термін погашення кред. заборгов. Перевищує термін погашення дебіт., необхідно з’ясувати причини такого стану. Зростання кред. заборг. порівняно з дебіт. свідчить про погіршення фін. стану п-ва.

36. Аналіз платоспроможності п-ва, ліквідності балансу.

Аналіз платоспроможності (фінансової стійкості) підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких показників:

  - коефіцієнта платоспроможності (автономії),   - коефіцієнта фінансування   - коефіцієнта забезпеченості власними оборотними засобами,   - коефіцієнта маневреності власного капіталу.

  • Коефіцієнт платоспроможності (автономії) розраховується як відношення власного капіталу підприємства до підсумку балансу підприємства і показує питому вагу власного капіталу в загальній сумі коштів, авансованих в його діяльність.

  • Коефіцієнт фінансування розраховується як співвідношення залучених і власних засобів і характеризує залежність підприємства від залучених засобів.

  • Коефіцієнтзабезпеченостівласнимиоборотними коштами розраховується як відношеннявеличини чистого оборотного капіталу до величиниоборотнихактивівпідприємства і показуєзабезпеченістьпідприємствавласнимиоборотними коштами.

  • Коефіцієнтманевреностівласногокапіталупоказує, яка частинавласногокапіталувикористовується для фінансуванняпоточноїдіяльності, тобтовкладена в оборотнікошти, а яка - капіталізована. Коефіцієнтманевреностівласногокапіталурозраховується як відношеннячистого оборотного капіталу до власногокапіталу.

Аналізліквідності балансу полягає в порівняннікоштів з активу, згрупованих за рівнемїхньоїліквідності, іззобов'язаннями за пасивом, об'єднаними за строками їхпогашення і в порядку зростанняцихстроків.

Підприємство буде ліквідним, якщойогопоточніактивиперевищуватимутькороткостроковізобов'язання. Підприємствоможе бути ліквідним у більшійчименшіймірі. Якщо на підприємствіоборотнийкапіталскладається в основному з коштів (грошей) та короткостроковоїдебіторськоїзаборгованості, то такепідприємствовважаютьліквіднішим, ніж те, де оборотнийкапіталскладається в основному іззапасів. Для оцінки реального рівняліквідностіпідприємстванеобхідно провести аналізліквідності балансу. Аналізліквідностіпідприємствапередбачає два такіетапи: складання балансу ліквідності; розрахунок та аналізосновнихпоказниківліквідності. Ліквідність балансу - церівеньпокриттязобов'язаньпідприємствайого активами, строк перетворенняяких на грошівідповідає строкам погашеннязобов'язань. Для визначенняліквідності балансу необхіднопорівнятипідсумки за кожною групою активу і пасиву балансу. Баланс буде абсолютно ліквідним, якщозадовольнятиметакіумови: - Найбільшліквідніактивиперевищуютьнегайніпасивиабодорівнюютьїм. - Активи, щошвидкореалізуються, дорівнюютькороткостроковимпасивамабобільші за них. - Активи, щореалізуютьсяповільно, дорівнюютьдовгостроковимпасивамабобільші за них. - Активи, щоважкореалізуються, менші за постійніпасиви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]