Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплоп Козар / Козар О.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

4.6 Інструкція з охорони праці при експлуатації подрібнювача кормів

4.6.1 Загальні вимоги безпеки

Високоефективне безпечне використання подрібнювача гкормів досягається за умови дотримання загальних правил безпеки, які включають такі вимоги:

  1. До роботи на комбайні допускаються особи старше 18 років, які обізнані з його будовою , інструкцією експлуатації і знають правила техніки безпеки та надання першої допомоги потерпілим від ураження електричним струмом.

  2. Технічне обслуговування, ремонт або регулювання вузлів подрібнювача дозволяється тільки при вимкненому двигуні, а роботи пов’язані з обслуговуванням електрообладнання – тільки електрику.

  3. Категорично забороняється експлуатувати подрібнювач з несправними вузлами або без надійного заземлення всіх не струмонесучих металевих частин.

4.6.2. Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед кожним подрібненням кормів оператор зобов’язаний оглянути зовнішній стан подрібнювача і надійність кріплення вузлів та цілісності ізоляції провідників. У випадку виявлення несправності необхідно негайно повідомити про це керівників ферми і приступити до їх усунення.

Особлива увага повинна приділятись надійності кріплення молотків та сегментних ножів, наявності захисних кожухів.

Пуск подрібнювача повинен здійснюватись без наявності кормів в бункері і тільки після набору ротором оптимальних обертів.

4.6.3. Вимоги техніки безпеки під час роботи

Основна увага оператора під час роботи повинна бути зосереджена на рівномірності подачі грубих кормів до подрібнюючого апарата.

Управління технологічним процесом повинно здійснюватись оператором з пульта керування. По сторонні особи не повинні знаходитись на площадці подрібнювача і її не використовувати не за призначенням. Корм, який поступає в живильний механізм (бункер) не можна проштовхувати силою або завантажувати його вручну.

Категорично забороняється зупиняти бункер, транспортер або ротор руками, або за допомогою палок чи інших по сторонніх предметів. Під час роботи на кормодробарці оператор повинен бути одягнений в спецодяг з застібнутими рукавами і заправленими полями.

4.6.4 Вимоги безпеки під час обслуговування

Під час технічного обслуговування або проведення ремонтних робіт з метою запобігання подачі напруги на електроустановку, між ножами вимкнутого рубильника необхідно класти ізоляційну прокладку, вийняти плавкі вставки запобіжників і вивісити таблички „Не вмикати – працюють люди”.

Початок і кінець роботи реєструють в черговому журналі.

Під час регулювання або заміни молотків, сегментних ножів, необхідно застопорити ротор щоб не поранити рук при випадковому його обертанні.

При заточуванні молотків, ножів слід користуватись окулярами.

Після технічного обслуговування або закінчення ремонтних робіт необхідно впевнитись у відсутності інструменту та інших предметів на машині, вставити запобіжники, зняти плакат, увімкнути рубильник, переконатись у правильній роботі машини.

4.6.5 Вимоги до інструментів

Інструменти і пристрої повинні бути справними і зручними для користування. За станом інструменту повинні стежити самі працівники. Губки гайкових ключів повинні бути паралельними. Не можна використовувати ключі з тріщинами. Торцеві і накидні ключі повинні бути без зім’ятих граней і тріщин, розвідні – без качання в рухомих з’єднаннях. Молотки і кувалди повинні бути міцно насаджені на рукоятки, виготовлені з твердих порід дерева без тріщин, бойок молотка без тріщин і забоїн. Довжина зубила повинна бути не менше 150 мм, без тріщин і „сухого” загартування. При роботі на заточних верстатах необхідно користуватись окулярами і відрегульованими підлокітниками і захисними щитками.

4.6.6 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

При виникненні незвичайних шумів або запахів горілого, чи легкого пощипування рук при дотику до металевих частин дробарки необхідно її негайно зупинити і вимкнути рубильник. Після цього необхідно оглянути дробарку і виявити причину, яка призвела до аварійної ситуації. У випадку припинення подачі електроенергії необхідно негайно відключити електродвигун.

Якщо виник нещасний випадок, потерпілому необхідно надати першу допомогу. Якщо нещасний випадок стався через ураження електричним струмом, то потерпілого потрібно негайно, дотримуючись всіх заходів безпеки, вивести з зони дії електричного струму. Для цього вимикають рубильник, якщо він знаходиться поблизу. А якщо далеко, то можна перерубати провідники сокирою або лопатою з сухою дерев’яною ручкою (на сухій ділянці). Якщо неможливо швидко відключити дробарку, якої торкається потерпілий, необхідно від’єднати його від струмопровідної частини, дотримуючись всіх заходів безпеки. Після вивільнення потерпілого доставляють на медичний пункт.

Соседние файлы в папке Диплоп Козар