Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплоп Козар / Козар О.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

1 Характеристика господарства

1.1 Загальні відомості про господарство

Землекористування ФГ “Дорош” розташоване в північно-східній частині Стрийського району Львівської області. Фермерське господарство “Дорош” – сільськогосподарський товаровиробник, метою якого є виробництво продукції рослинництва і тваринництва, а також її переробка і реалізація, та інші види господарської діяльності. Утворене господарство у 1992 р. внаслідок багаторазових реорганізацій окремих великих і малих господарств.

Територія господарства розміщена на досить рівнинній місцевості, яка пересікається балками, дорогами, лісосмугами, каналами, пагорбами.

Адміністративний центр господарства знаходиться в селі Лисовичі. Відстань від центральної садиби господарства до районного центру становить 15 км, до обласного – 61 км.

Господарство має досить розгалужену межу польових доріг, та центральну дорогу з твердим, асфальтним покриттям.

1.2 Природно-кліматичні умови

Територія господарства знаходиться в типових природно-кліматичних умовах південно-західного вологого лісостепу України. Клімат характеризується помірною континентальністю: зима не дуже холодна, а літо не жарке, з великою кількістю опадів.

Середньорічна температура становить +7,8°С. Найхолодніший місяць – січень, а найтепліший липень. Тривалість періоду з температурою вище 5°С складає 210-216 днів, а період активної вегетації сільськогосподарських культур (вище +20°С), який продовжується від середини квітня до середини вересня становить 165-170 днів. Сума позитивних температур за цей період складає біля 2500°С.

Останні весняні заморозки закінчуються в середньому 10 травня, а перші осінні починаються 8 жовтня (останніми роками спостерігаються морозні дні в третій декаді вересня); тривалість безморозного періоду – 150 днів. Середньорічна кількість опадів становить 720 мм.

Кліматичні умови в цілому сприятливі для вирощування всіх сільськогосподарських культур, районованих в даній зоні. Достатня кількість опадів у весняно-літній період, висока вологість повітря і помірні температури – позитивні фактори, однак малосніжна, з частими відлигами і сильними вітрами зима, призводять до вимерзання, або ж випрівання озимих зернових.

Місцевість має слабку хвилястість, чергування підвищених масивів з широкими пониженнями. Частина території знаходиться на занижених ділянках, поблизу лісового масиву. На цій території переважного поширення набули лісові темно-каштанові ґрунти з високим рівнем підґрунтових вод, що виходять на поверхню й утворюють водоймища, озера й потічки разом з цим вказані грунти є найбільш родючими, хоча потребують постійного внесення добрив.

1.3 Землекористування та структура посівних площ

Основою правильної організації земельних угідь на території господарства є вимоги перспективного плану виробництва продукції рослинництва та тваринництва. Згідно матеріалів коректування планового матеріалу за 2012 р. загальна площа землекористування господарства становить 151,39 га. Всі наявні землі господарства відносяться до сільськогосподарських угідь (таблиця 1.1).

Таблиця 1.1 Земельний фонд фермерського господарства «Дорош» та його структура

Склад земельних угідь

Загальна площа, га

Структура, %

Земельних угідь

С.-г. угідь

Загальна земельна площа

151,39

100,0

-

Всього с.-г. угідь

151,39

100,0

100,0

В т.ч. рілля

150,0

99,0

99,0

Багаторічні насадження

1,39

1,0

1,0

З таблиці видно, що сільськогосподарські угіддя займають 99,0% в структурі загальної земельної площі, а решта відведено під багаторічні насадження, які в структурі займають майже лише 1%. Загальна площа зайнята під орними землями надзвичайно велика – 99%. Це може призвести до деградації земель, оскільки відбувається їх інтенсивна експлуатація, а за відсутності оптимальних сівозмін з проміжними кормовими культурами (багаторічні трави) та недостатнього внесення органічних добрив може призвести різкого зниження їх урожайності. Разом з цим 1% у структурі сільськогосподарських угідь займають багаторічні насадження – переважно фруктові дерева різних сортів яблунь, слив та груш. Така структура землекористування обумовлена географічним положенням господарства, наявністю ринків збуту продукції та спеціалізацією господарства. Виходячи з цих умов господарство планує структуру посівних площ ( таблиця 1.2).

Таблиця 1.2 Структура посівних площ господарства в 2012 році.

Назва культури

Площа, га

Структура, %

Всього ріллі

150,0

100,0

Зернові всього

94

62,7

З них: озима пшениця

60

40,0

озиме жито

20

13,3

Продовження таблиці 1.2.

ярий ячмінь

12

8,0

Озимий ріпак

29

19,3

Однорічні трави

4

2,7

Картопля

5

3,3

Кукурудза на зерно

5

3,3

Морква

0,4

0,27

Столові буряки

0,6

0,3

Льон-довгунець

4

2,7

Гречка

5

3,3

Цукрові буряки

5

3,3

Як видно з таблиці найбільший відсоток у структурі сільськогосподарських угідь займають зернові культури та озимий ріпак. Решта сільськогосподарських культур вирощують на невеликих площах від 0,4 до 5 га. Така структура посівних площ зумовлена мінливістю цін на сільськогосподарську продукцію. Тому господарство традиційно вирощує зернові, а площі під решту культур залежать від кон’юнктури ринку.

Соседние файлы в папке Диплоп Козар