Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплоп Козар / Козар О.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

4 Охорона праці

4.1 Актуальність врахування засобів безпеки при роботі та обслуговуванні подрібнювачів кормів

В сучасний період на фермах все ширше застосовується енергетично насичені машини і механізми, пов’язані із застосуванням електроенергії, обертового руху, великих швидкостей, передавальних пристроїв, які потребують значної уваги і обережності при користуванні ними. В той же час, у працівників, які довгий час працюють на даних механізмах, притупляється увага до обережності, а іноді і халатне відношення до обережності, а іноді і халатне відношення до використання безпечних прийомів праці.

Специфічною особливістю експлуатації силосозбирального комбайна є його сезонність завантаженості і непостійний режим роботи, машина працює в агресивних середовищах. На комбайни діють короткочасні і тривалі перевантаження, часті пуски і зупинки. Працівники подекуди не звертають увагу на дрібні поломки, звикають до нерівномірного шуму, що в кінцевому результаті може призвести до непередбачених випадків.

Тому врахування засобів безпеки на сьогоднішній день є досить актуальним питанням. Враховуючи це, при проектуванні машин необхідно передбачити можливість травмування людей при експлуатації і розробити спеціальні засоби, які б захистили обслуговуючий персонал від нещасних випадків при необачному поводженні.

4.2 Характеристика розроблюваного вдосконалення з точки зору шкідливих і небезпечних виробничих факторів

Основне призначення подрібнювача кормів, це прийняти солому, або інший вид корму в подрібнюючий пристрій, забезпечити їх подрібнення і передати в транспортний засіб.

Аналіз функціональної та кінематичної схем подрібнювача показує, що найбільш небезпечними для обслуговуючого персоналу є привід машини від двигуна, що безпосередньо пов’язано з передачею руху робочим органам через пасову передачу і може спричинити обрив паса та травмування працівника, або захоплення одягу. Обертовий рух бункера через ланцюг також може викликати захват одягу, або частин тіла людини. Велика швидкість обертання ротора може спричинити обрив молотків, чи сегментних ножів, або викид внаслідок відцентрового моменту інерції сторонніх твердих частинок через дефлектор з великою швидкістю. Обслуговування подрібнювача при його неповній зупинці може призвести до травми від рухомих частин машини, або гострих частин робочих органів.

Тому дотримання правил безпеки праці дасть можливість уникнути травмування людей при експлуатації машини.

Особливо небезпечним є надмірний шум і запиленість. Встановлено, що [20] шум інтенсивної сили викликає втому і знижує чутливість органів слуху, впливає на діяльність нервової системи, серцево-судинної, м’язової та системи травлення.

Відповідно до вимог ГОСТ 12.1.003-83 рівень шуму на робочому місці оператора не повинен перевищувати 85 Дб.

Під час подрібнення неякісного сіна або соломи виділяється багато пилу, надмірна концентрація якого негативно впливає на дихальні шляхи, легені, очі та шкіру людини. Допустиму концентрацію пилу визначають за [10], ГОСТ 12.1.005-88 [14].

Тому для створення умов праці на комбайні необхідно дотримуватись нормативних вимог, які регламентуються державними стандартами з охорони праці, зокрема такими: ГОСТ 12.0.001-82.ССБТ [10], ГОСТ 12.2.002-81.ССБТ [11], ГОСТ 12.3.002-75.ССБТ [12], ГОСТ 12.2.019-86.ССБТ [13], ГОСТ 12.1.005-88.ССБТ [14], ГОСТ 12.1.003-83.ССБТ [15], ГОСТ 12.1.012-72.

На робочому місці оператора може виникати вібрація, яка зумовлена роботою ротора. Вібрація на робочому місці регламентується санітарними і гігієнічними нормами СН 245-71, СН 1102-73, ГОСТ 12.1.017-78 та іншими нормативно технічними документами [16].

Соседние файлы в папке Диплоп Козар