Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OORD_navchalna_programma.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни: змістовий модуль і сутність, правова основа та підстави для здійснення орд

ТЕМА № 1. Сутність, правова основа, завдання та принципи оперативно-розшукової діяльності

Соціальна обумовленість оперативно-розшукової діяльності, її значення у протидії злочинності.

Поняття оперативно-розшукової діяльності, гласні та негласні заходи; пошукові, розвідувальні та контррозвідувальні заходи.

Предмет оперативно-розшукової діяльності та навчальної дисципліни «Основи оперативно-розшукова діяльності». Коло суспільних відносин, що регулюються оперативно-розшуковим законодавством. Оперативно-розшукові правовідносини. Інші суспільні відносини, що складають предмет дисципліни, їх зв'язок з оперативно-розшуковими правовідносинами. Значення вивчення основ оперативно-розшукової діяльності для становлення кваліфікованого фахівця-юриста.

Зв'язок оперативно-розшукового законодавства з кримінальним та кримінально-процесуальним правом, адміністративним правом та іншими галузями права.

Завдання оперативно-розшукової діяльності. Пошук та фіксація даних, забезпечення кримінального судочинства, попередження, припинення злочинів, розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду, або ухиляються від відбування кримінального покарання, осіб безвісно відсутніх.

Система принципів оперативно-розшукової діяльності. Поняття загальних принципів ОРД. Спеціальні принципи ОРД. Зміст принципів.

Поняття та види джерел оперативно-розшукової діяльності. Нормативні акти в галузі оперативно-розшукової діяльності.

Конституція України як джерело оперативно-розшукового законодавства. Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси України. Закони України. Укази Президента України. Постанови Кабінету Міністрів України. Накази Міністерств та відомств України.

Міжнародні договори та угоди як джерело оперативно-розшукового законодавства.

Значення Постанов Конституційного суду, Пленуму Верховного Суду України в правильному тлумаченні і застосуванні кримінально-процесуального і оперативно-розшукового законодавства.

Основні поняття: система права, джерела права, нормативно-правовий акт.

ТЕМА № 2. Суб’єкти та учасники оперативно-розшукової діяльності.

Підрозділи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність. Кримінальна міліція. Спеціальні підрозділи з боротьби з організованою злочинністю. Реалізація положень кримінального процесуального законодавства щодо оновлення переліку підрозділів, яким надано право на здійснення ОРД.

Правовий статус таких підрозділів. Виключність повноважень у галузі оперативно-розшукової діяльності. Виконавці ОРД. Працівник оперативного підрозділу, як уповноважена державою на реалізацію функцій оперативних підрозділів особа.

Учасники ОРД. Особи, які залучаються до виконання завдань ОРД. Правові обмеження щодо залучення таких осіб. Громадські організації, що надають сприяння оперативним підрозділам. Основі напрями діяльності учасників ОРД.

Соціальний та правовий захист виконавців та учасників ОРД. Нормативне закріплення та реалізація таких гарантій.

ТЕМА № 3. Підстави та строки здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Система підстав для здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Критерії оцінки достатності інформації, про наявність відповідних підстав, установлений порядок одержання інформації.

Готування до злочину, особи, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання, безвісно відсутні особи; розвідувально-підривна діяльність спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб проти України, реальна загроза життю та здоров’ю, майну працівників суду і правоохоронних органів у зв’язку з їх службовою діяльністю, а також осіб які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів.

Запити державних органів, установ та організацій про перевірку осіб у зв’язку з їх допуском до державної таємниці, і до роботи на ядерних установках та з ядерними матеріалами.

Потреба у отриманні розвідувальної інформації в інтересах безпеки суспільства і держави.

Наявність узагальнених матеріалів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, отриманих в установленому законом порядку.

Матеріали, що містять інформацію про наявність підстав для ОРД.

Загальні засади провадження за оперативно-розшуковими справами. Строки ведення оперативно-розшукових справ. Продовження, припинення обчислення строків ведення оперативно-розшукових справ. Підстави та порядок закриття таких справ.