Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OORD_navchalna_programma.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Змістовий модуль іі обов’язки та права оперативних підрозділів

ТЕМА № 4. Обов’язки та права підрозділів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Правовий статус оперативних підрозділів.

Система обов’язків оперативних підрозділів. Нормативне закріплення обов’язків оперативних підрозділів в Конституції України, Законах України, підзаконних нормативно-правових актах та міжнародних угодах й договорах.

Своєчасне виявлення, попередження та припинення злочинів, встановлення причин та умов, які сприяють вчиненню злочинів.

Взаємодія оперативних підрозділів з органами досудового розслідування, прокурором, слідчим суддею, судом. Виконання доручень та вказівок означених органів. Реалізація рішень слідчого, прокурора про проведення негласних слідчих (розшукових) дій.

Взаємодія оперативних підрозділів між собою, іншими органами та підрозділами, державними органами, організаціями та установами.

Співробітництво підрозділів, що здійснюють ОРД з правоохоронними органами інших держав та міжнародними правоохоронними організаціями. Правова основа, напрямки та обмеження такого співробітництва.

Забезпечення безпеки працівників оперативних підрозділів, суду, правоохоронних органів, а також інших осіб. Компетенція посадових осіб щодо прийняття рішення про застосування заходів безпеки. Система таких заходів та організація їх проведення.

Здійснення захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання, а також у проведенні спеціальної перевірки щодо допуску до особливих робіт.

Розмежування компетенції щодо документування протиправної діяльності окремих осіб та груп між оперативними підрозділами, органами досудового розслідування.

Система прав оперативних підрозділів. Нормативне закріплення прав оперативних підрозділів в Конституції України, Законах України, підзаконних нормативно-правових актах та міжнародних угодах й договорах.

Право оперативних підрозділів на опитування громадян. Розмежування оперативно-розшукової та слідчої дії. Використання технічних засобів під час оперативно-розшукових дій.

Правові засади реалізації рішення прокурора щодо проведення контролю за вчиненням злочину. Форми контролю за вчиненням злочину.

Використання добровільної допомоги осіб у здійсненні оперативно-розшукової діяльності. Штатні та нештатні негласні працівники. Основні напрямки використання добровільної допомоги осіб оперативним підрозділам.

Реалізація прав оперативних підрозділів щодо участі у здійсненні перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ організацій. Підстави та порядок здійснення таких перевірок. Обмеження щодо надання інформації підприємствами, установами та організаціями. Банківська таємниця. Ознайомлення з відповідними матеріалами. Порядок витребування документів та даних, що характеризують діяльність підприємств установ та організацій.

Правові підстави та процедурні аспекти затримання осіб, проведення операцій із захоплення злочинців, припинення злочинів, розвідувально-підривної діяльності спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб.

Негласна фіксація слідів тяжкого та особливо тяжкого злочину. Підстави про процедура отримання дозволу на проведення оперативно-розшукового заходів, які тимчасово обмежують права та свободи людини. Виключність такого обмеження у правоохоронній діяльності. Компетенція посадових осіб щодо прийняття рішень під час проведення оперативно-розшукових заходів.

Право оперативних підрозділів на відвідування житлових приміщень. Поняття житла та іншого володіння особи. Підстави для відвідування та проникнення до житла та іншого володіння особи працівниками оперативного підрозділу.

Виконання спеціального завдання із розкриття злочинної діяльності організованою групи чи злочинної організації. Правовий порядок прийняття рішення про оперативне впровадження. Правовий захист учасників такої спеціальної операції.

Створення та застосування інформаційних систем оперативними підрозділами. Надання інформації на вимогу особи. Правові обмеження щодо надання та оприлюднення такої інформації.