Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальна психологія. Лекція 9.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Класифікація засуджених за силою особистісних властивостей і спрямованості соціальних установок.

Візьмемо іншу класифікацію засуджених за силою особистісних властивостей і спрямованістю соціальних ус­тановок, в основу якої покладені критерії соціальної небез­пеки, ставлення до відбування покарання, рівень правосвідо­мості та моральної занедбаності.

Згідно з нею, всіх засудже­них можна поділити на ряд характерних типів.

Перший тип — засуджені з позитивними соціальними установкам й, силь­ним типом особистості та задатками лідер­ства. Характерні риси представників цього типу: досить високий рівень інтелекту, що дозволяє здійснювати надій­ний контроль над емоціями; висока стійкість особистості; розвинуте почуття соціальної чуйності; товариськість, здатність до адаптації в колективі; позитивне ставлення до праці; низький рівень ворожості стосовно оточуючих.

Другий тип—засуджені з потенційно позитивними установ­ками, слабким типом особистості, без виявлених задатків лідерства. Характерологічні риси представників названого типу в основному співпадають з рисами попереднього типу. Відмінність полягає в наявності помітної моральної залеж­ності від чужих точок зору, в завищеній оцінці власних якостей.

До третього типу відносяться засуджені, що не мають чітко виявлених психологічних якостей. Слід зазначити, що тре­тина з них характеризується наявністю психічних відхилень від норми. Це проявляється у викривленому сприйнятті дійсності, психопатичних аномаліях, ідеях переслідування, що, за певних умов, може викликати неадекватні реакції аж до криміногенних.

Четвертий тип — засуджені, що мають негативні соціальні установки, слабкий тип особистості без виявлених задатків лідерства. Для них характерна наявність психічних відхилень від норми, які ускладню­ються значним рівнем алкогольних змін особистості, погано стримуваною імпульсивністю поведінки, ворожістю, агре­сивністю стосовно оточуючих, завищеною оцінкою власних якостей, надмірним властолюбством, тенденцією ухилятися від праці, схильністю до порушення існуючих соціальних норм, нездатністю врегульовувати конфліктні ситуації, циніз­мом, упередженістю до оточуючих.

П'ятий тип — засуджені, що мають негативний комплекс соціальних установок, сильний тип особистості з об'єктив­ними задатками лідерства, їм властиві такі риси, як збенте­женість проблемою власного авторитету, егоїзм аж до егоцент­ризму, стійка схильність до порушення існуючих соціальних норм, підвищена збудливість.

Крім цього, у них відмічається двоїстість у відношенні до неформального та формального оточення. В першому випад­ку — співчуття, солідарність, чулість; у другому — агре­сивність, злоба, мстивість.

На базі цієї класифікації передбачається лінія поведінки представників заданих типів.

Характеризувати засуджених, за даною класифікацією потрібно, як правило, в період їх карантинного обстеження, що дозво­ляє враховувати індивідуально-психологічні особливості особистості при розподілі засудженого в загін, бригаду, при плануванні індивідуальної виховної роботи з ним, форму­ванні активу засуджених, прогнозувати можливу протип­равну поведінку та продумати заходи щодо профілактики негативних дій.

Таким чином, на основі виділених типів з'явилась можли­вість розробити загальні рекомендації, що дозволяють зро­бити прогноз індивідуальної поведінки в період відбування покарання, намітити доцільний комплекс засобів виправного впливу, а також припустити успішність формування корисної спрямованості особистості.