Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
32
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.01 Кб
Скачать

ПОСТАНОВКА ЦІЛЕЙ

У книзі «Однохвилинний менеджер» Бланшар і Джонсон наводять приклад з проблемним службовцем, який після роботи грав в боулінг з максимальною напругою ( і фізичною, і психічною), якої йому ніколи не вдавалося досягти на робочому місці. Більше того, його життя в ці моменти наповнювалось сенсом і ставало прекраним. Чому ж цей проблемний службовець ( як і багато інших) не може викластися на роботі? Швидше за все, тому, що він не бачить кеглі, які повинен збирати. Можливо, їх ніхто не поставив (його керівник) або, можливо, кеглі знаходяться за завісою ( скритності його керівника)? Не кожна людина почне кидати кулю(шар), не бачивши кеглі ( цілі).

Для того, щоб кожен з нас міг «кидати кулі у чіткі та зрозумілі кеглі» - темою буде «постановка цілей».

Мета: засвоїти тонкість в постановці цілей, навчитись приймати і використовувати для свого зростання невдачі, освоїти навики самомотивації.

Постановка мети – не просто корисне заняття, а абсолютно необхідний елемент успішної діяльності. Переможці в житті знають, куди тримають шлях. Мета організовує зусилля. Фіксуючись в думці і пронизуючи всю підсвідомість, вона починає автоматично впливати на вашу поведінку, направляючи її на досягнення результату. Психологічним ефектом цього буде те, що завдання закріпиться у вашій підсвідомості настільки, що буде прийняте на зразок і план дії, який стане врешті-решт домінувати у вашій життєдіяльності і послідовно поведе вас до досягнення мети.

7 психологічних правил постановки цілі:

1. Цілі повинні бути конкретними. Мета є конкретний образ бажаного результату. Все, що неконкретно, неясно, розпливчасто, не можу бути реалізованим. Якщо мета велика, то вона розбивається на ланцюжок локальних конкретних цілей.

2. Мета повинна бути позитивно сформульована: « Я хочу…..» замість « Я не хочу…»

3. Визначте свою мету так, щоб мати можливість досягати її самостійно, незалежно від дії інших. Замість того, щоб формулювати свою мету: « Я хочу, щоб оточуючі перестали критикувати мою зовнішність», подумайте: « Що я можу зробити, щоб подобатися самому/ самій собі, незалежно від відношення тих, хто оточує мене».

4. Переживіть момент досягнення своєї мети. Уявлення про те, що ви вже длосягли поставленої перед собою мети і отримали бажаний результат, є ефективним способом мотивування себе цим результатом. Створіть уявну версію вже досягнутого. Уявна картина можливості здійснення мети повинна бути настільки чіткою і живою, щоб могла стати реальною для вошої нервової системи. При чому тако реальною, щоб викликати ті ж самі відчуття, які б ви відчули, якби мета насправді була реалізована.

5. Виконайте перевірку можливих наслідків досягнення мети. До того як ви досягнете результату в реальності , має сенс уявити і те, як ви далі будете з цим жити. Як зміни. Які відбуваються у вас, вплинуть на ваших близьких, знайомих? Яким чином можуть змінитися з ними відносини, які можуть виникнути проблеми?

Набагато простіше внести зміни у викрійку костюма, ніж намагатися його перекроїти, коли він зшитий. Набагато простіше заборонити будівництво будівлі на стадії проектування, ніж коли воно будується або вже збудовано.

6. При постановці головної конкретної мети основним правилом повинно бути: якщо рішення вимагає від вас внутрішнього зусилля, а результат не викликає задоволення, то, мабуть, ви прагнете змінити природний хід справ. А це загрожує невдачею. Якщо ж ви ставите собі питання і дійсно відчуваєте спокій, то це означає, що ви прийняли рішення, засноване на дійсному положенні справ, і тоді результат буде той, який вам необхідний.

7. закріпіть вашу мету у підсвідомості. Після того, як ви здійснили постановку головної конкретної мети, її необхідно ввести і закріпити у підсвідомості, проникнутися нею.

Психологічним принципом, на основі якого сформульована Ваша мета закріплюється в підсвідомості, є самонавіювання. Навіювання спрямоване до відчуттів; його головний інструмент – повторення.

Слабкі й розрізнені думки – слабкі і розрізнені сили. Сильні і сконуентровані думки – сильні і сконцентровані сили.

Кожен вечір перед відходом до сну, закриваючи очі, спостерігайте в своїй уяві образ досягнення таким, яким ви його хочете мати. Збагатіть образ досягнення музикою, що хвилює. Додайте їй стереофонічне звучання. Почуйте сильні, повні надії звуки, які стануть для вас допінгом, що впливає на нові сили для майбутніх дій. Хай це зворушує вас, викликає ентузіазм. Радійте цьому. Усвідомте, як багато добра вона принесе. Збудіть в собі сильне прагнення добитися результату, заразіться ентузіазмом, знов і знов роздумуючи про свої устремління. Фіксуйте на них всю вашу увагу. Підкріпіть їх вірою в успіх. Хай це стане вашою навязливою ідеєю.

РОЗВИТОК ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК

Складіть список 10-15 цілей, які б ви хотіли реалізувати у своєму житті.

А тепер розташуйте їх у порядку важливості, помітивши на початку списку ті, які б ви хотіли досягти швидше.

Навпроти кожної цілі зазначте дату її реалізації. Будьте реалістом, ставте цілі, які можна досягнути

Ціль Дата

1___________________________________________________________________________

2___________________________________________________________________________

3___________________________________________________________________________

4___________________________________________________________________________

5___________________________________________________________________________

6___________________________________________________________________________

7___________________________________________________________________________

8___________________________________________________________________________

9___________________________________________________________________________

10__________________________________________________________________________

А тепер, коли ви вже склали список своїх цілей, для кожної цілі відведіть окремий листок, і розділіть його на три частини наступним чином.

Ціль №1

Дії, необхідні для реалізації даної цілі

1__________________________

2__________________________

3__________________________

4__________________________

5__________________________

Необхідні якості, які знадобляться для досягнення даної цілі

1___________________________

2___________________________

3___________________________

4___________________________

5___________________________

Труднощі, які мені доведеться перебороти

1___________________________

2___________________________

3___________________________

4___________________________

5___________________________

Дії, необхідні для реалізації даної цілі: тут запишіть те, що ви повинні будете зробити, щоб досягти свою ціль.

Необхідні якості, які знадобляться для досягнення даної цілі: детально випишіть, яких якостей характеру потребує для досягнення даної цілі.

Труднощі, які мені доведеться перебороти: забумацтесь над тим, які перешкоди можуть завадити вам. Чесно оцініть, що може стати перешкодою на вашому шляху до цілі. Це може бути лінь, схильність тратити час, нетерпеливість – визначивши те, що може заважати. Ви будете готові це подолати.

Аналогічно зробіть з кожною ціллю, яку ви виписали. Завжди тримайте ці записи перед собою, щоб контролювати себе і не забути про власні цілі та шляхи їх реалізації.

4