Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

МОДУЛЬ «САМОПРЕЗЕНТАЦИЯ МЕНЕДЖЕРА»

Введення

У розділі 1 ми робили огляд основних ролей, які естЯ менеджера, для виконання своїх функцій. Серед них можновыделить ролі, що вимагають презентації самого себе і организв ции, — це роль глави організації або підрозділу, оратом парламентера. Тому в тренінгу менеджерів можна прсдусмои різати навчання навикам самопрезентации.

Нижче перераховані етапи проведення тренінгу.

1. Тренер дає учасникам інформаційні листи для самостш ятельного вивчення.

2 Члени групи виконують вправу на самопрезентацию

3. Ведеться відеозапис виконання завдання.

4. Проводиться обговорення відеозапису.

5. Тренер вводить орієнтовні основи «Самопрезентация».

6. Члени групи виконують нові вправи з использова­нием орієнтовних основ.

7. Група проглядає відеозаписи.

8. Група обговорює виконання завдань.

Інформаційний лист «Самопрезентация»

У роботі менеджера бувають ситуації, коли потрібно представитися і перед великою аудиторією або невеликою групою незнайомих Колег, потенційних партнерів або перед однією незнайомою людиною.

У цих разных по суті ситуаціях менеджери повинні не тільки назвати своє ім'я, прізвище, але і сказати декілька слів про себе, можливо, про рід діяльності, про свою організацію. Глав­ноє в цих ситуаціях — справити позитивне враження, иычвать у співбесідника бажання слухати і спілкуватися надалі.

Відомо, що перше враження про людину дуже сильне, і для того, щоб його змінити, потрібно докласти дуже багато зусиль. До того ж воно може бути неточним. Часто змінити пер­ине враження неможливо. Не можна сказати: «Дубль два» — і знову увійти до приміщення. Тому найкраще, що ви можете зробити — це навчитися управляти цим процесом. А для цього потрібне тать, що впливає на формування першого враження.

Психологи вважають, що на формування враження про че­ловеке насамперед впливає його зовнішній вигляд. Дослідження підтверджують, що зустрічають саме по одягу. Тому важливо звернути увагу на одяг, який ви збираєтеся використовувати: вона повинна відповідати майбутній ситуації, бути оп­рятной, чистою, вигладженою. Важливо, щоб вам було в ній ком­фортно, щоб вам вона подобалася. Це додає відчуття упевненості, підвищує відчуття власної гідності. Тому турбота про свій зовнішній вигляд — одяг, зачісці — це не витрата време­ни, а основа для формування того образу, якою ви хочете створити. Це спроба управляти формуванням першою впечатле­ния про себе.

«Слава попереду біжить», — підказує нам приказка. А означає, що інформація, яка до нас поступає до того, ми зустрінемо конкретну людину, надає на нас певну дію. У нас формується установка: ми дивимося на людину як би крізь призму, перебільшуючу ті його якостей яких нам розповіли наші знайомі до зустрічі з ним, і що зменшує ті, про які вони нічого не говорили. Ми можемо навіть стати «сліпими», «глухими» відносно тієї інформації яка противоречит тому, що нас повідомили про людину. Ми опиняємося в пастці! Можемо навіть виправдати поведінку людини якщо воно противоречит тому, що нас про нього повідомили, і ми усвідомили. Наприклад, сказали: «він відповідальний, надійний», а запізнився на зустріч. Ми себе утішатимемо думками, що в місті пробки або погано ходить транспорт і тому подібне А якщо нам сказали, людина ненадійна, то наша реакція на його запізнення буде всім інший.

Якщо є можливість, спробуйте за допомогою своїх знань або колег щось повідомити про себе людям, з якими предстоит зустріч. Повідомити те, що, як вам здається, позитивно в потрібному для вас напрямі вплине на формування уявлення про вас до безпосередньої зустрічі.

На перше враження про людину впливає і манера розмови. Зазвичай люди, що говорять упевнено і виразно, справляють сприятливе враження. Що коливаються, у яких «каша в роті», зазвичай викликають несприятливе враження. Люди, що говорять багато, упевнено, чітко і по суті сприймаються як лідери. Мовчуни можуть сприйматися як скритно агресивні.

Враження про людину залежить і від характеристик мови: швидкості мови, інтонації, гучності голосу. Так, людей з тихим голосом можуть сприймати як сором'язливих. Швидка манера мови справляє враження переконливості, інтелігентності. Але дуже швидкий темп мови може свідчити про от­сутствии зворотного зв'язку. М'який, спокійний тон формує сприятливе враження. Холодна напружена мова викликає несприятливе враження.

Невербальний аспект мови можна потренувати заздалегідь самостійно. Для цього можна записати, свій виступ, потім прослуховувати записи, проаналізувати, якщо потрібне откорректи­ровать. Вам допоможуть знайомі і близькі.

Зміст презентації також краще продумати заздалегідь. Залежно від конкретної ситуації ви по-різному говоритимете про себе. Так, в одних суто ділових ситуаціях необхідно розповісти про свою освіту, професійну діяльність, досвід, про фірму, де ви працюєте, про свою посаду, про проблеми. У неформальних ділових ситуаціях доцільно додати декілька слів про свою сім'ю, про свої захоплення. Пам'ятаєте, що увага стійка протягом 3—5 хвилин і дуже довга розповідь про себе може опинитися для слуша­ние і вельми утомливим.

Для самостійної підготовки корисно спочатку написати те, що ви хочете сказати, потім прочитати вголос у присутності ваших близьких або зробити аудіозапис (ще краще відеозапис) свого виступу. Після цього можна їх прослуховувати і проаналізувати, потім внести зміни і спробувати ще раз.

Соседние файлы в папке наповнення з практикуму