Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Орієнтовні основи «Самопрезентация»

Саморегуляція (внутренная діяльність)

Формування уявлень про очікування інших людей.

Аналіз очікувань.

Відповідний ситуації стиль одягу.

Упевнена поза з прямою спиною.

Погляд спрямований вперед.

Настроювання на діалог.

Сприйняття аудиторії: оцінка її стану і своєрідності.

Зосередження.

Самоспостереження, самоконтроль

Нінербальниє компоненти

Використання невербальних засобів для виразу власної

упевненості, якщо вона є:

усмішка, контакт очей, жести;

гучність, модуляція голосу;

ненапружений тон, паузи.

Якщо не упевнені в собі, використовуйте репліки, що відображають

природність

Вербальні компоненти

1. Звернення.

2. Розвиток теми: формування бажаного образу у аудиторії

а) регулювання темпу;

б) регуляція зворотного зв'язку.

3 Заключпнін

Вправи

Завдання 1

Тренер пропонує учасникам групи представитися і розповісти небагато про себе, з тим щоб краще дізнатися один одного. Потрібно попередити, що під час уявлення йтиме відеозапис, який потім можна буде проглянути. Тому члени групи познайомляться не тільки один з одним, але і побачать, як вони виглядають в ситуації самопрезентации.

На підготовку до вправи дається 3—5 хвилин. Само виконання завдання можна обмежити в часі 5—7 хвилинами; може і не обмежувати, а потім подивитися, хто як управляє часом. Можна буде після перегляду звернути увагу груп: тих, хто був дуже коротким, мало про себе сказав, і, навпаки тих, хто був багатослівним, зловживав увагою груп

Рекомендації. Завдання може викликати певну напругу. Часто виникають питання, що про себе розповідати і як довго. Краще уникати перерахування конкретних пунктів, питання на яких потрібно відповісти під час уявлення. Менеджера самі повинні вирішити, що про себе розповісти, враховуючи, що їм належить працювати разом досить тривалий час. Вони можуть представляти інтерес один для одного як можливі ділові партнери. Іноді учасники просять тренера показати, як потрібно поводитися. На нашу думку, цього краще не робити. У тренера особливий статус, і його поведінка може пригнічувати власну ініціативу, відповідальність менеджерів.

Відеозапис можна не обговорювати, а просто дати можлива менеджерам подивитися на себе з боку і оцінити своє noведение завдання виконується в перший день і з самого початку тренінгу. Іноді учасники самі прагнуть до обговорення і припускають провести його тренерові. Немає причин їм відмовляти. Головне як вже мовилося, — стежити, щоб учасники не захоплювалися тическими зауваженнями, давали і позитивний зворотний зв'язок один одному.

Соседние файлы в папке наповнення з практикуму