Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Завдання 2

Можна запропонувати менеджерам представити ситуацію, близьку до їх роботи, коли їм потрібно здійснити самопрезентацию. Це може бути перша зустріч нового начальника з групою своїх підлеглих.

В цьому випадку інструкція буде такою: «Уявіть, що ви пройшли конкурс, і вас вибрали як начальника підрозділи (або директори підприємства). Працівники вас не знають (або дуже мало). Це ваша перша з ними зустріч. Потрібно представити і розповісти підлеглим про себе, про те, як ви бачите свою роль в організації, які у вас плани на найближче майбутнє, воз­можно стратегічні плани. Головне завдання — знайти контакт зрозумій підпорядкованими, сподобатися їм».

Час на підготовку — 5—10 хвилин. Для виконання упражне­нии за бажанням вибираються 3—4 людини.

Кожну презентацію слід записувати за допомогою видеока­меры. Відеозапис є видимим після проведення всіх презентацій послідовно, з обговоренням кожного менеджера, участвовашего у вправі, окремо.

Завдання 3

Ділова гра «Вступ начальника цеху до посади»

Для відробітку умінь, необхідних для самопрезентации, про ж але використовувати представлену нижче ділову гру.

Обгрунтування теми гри

Поява нового керівника в колективі — завжди подія, перш за все для підлеглих, бо за цим, як правило, нерідко слідують зміни в звичному устрої трудової повсякденної

життя: від чогось треба буде відмовлятися, щось освоювати, до чогось пристосовуватися. Ніяка перебудова в житті виробничого колективу не проходить безболісно.

Вступ до посади — велика подія і для самого начальника цеху. Входження в новий колектив викликає максимальну напругу психіки, активізує розумову діяльність, загострює сприйняття.

Забезпечити успіх при вступі до посади може спеціальна цільова підготовка начальника цеху, що передбачає:

а) розвиток уміння представити себе новому колективу при першому ж знайомстві потрібно так розповісти про себе, про сво­их погляди, щоб це відразу ж розташувало підлеглих, щоб вони були позбавлені від необхідності ставити «уточнюючі питання»;

б) розвиток здатності розробити план особистої роботи в перші дні. Які питання вирішувати? З ким поговорити? Що оглянути? Які віддати розпорядження? Яку отримати інформацію?

в) вироблення готовності ухвалювати рішення, оцінювати ситуацію, ставити питання, відповідати, радити, діяти. Діяльність начальника цеху в новому колективі починається в умовах невизначеності, і чим краще він підготовлений діяти в будь-яких ситуаціях, тим менше ступінь риски програти в очах своїх підлеглих.

Інформація для начальника цеху вступника про полягання справ в цеху

Цех проводить обробку деталей, які потім поступаю в інші цехи. Виконання планів виробничого об'єднання багато в чому залежить від результатів роботи цеху.

У цеху велика текучість кадрів: в середньому колектив щорічно оновлюється на 30—35 відсотків. Біля однієї третини робочих складають випускники ПТУ. Почастішали випадки порушення трудової дисципліни: запізнення, прогули, поява в нетверезому вигляді, грубості з майстрами. Ростуть непродуктивні витрати, втрати від простоїв, браку, порушення термінів ремонту устаткування.

Несприятливе положення в цеху перш за все породжені поганою організацією праці, відсутністю елементарної виконавської дисципліни і відповідальності за виконання в строк планових завдань. Існує і інша причина негативних явищ — часта зміна керівного персоналу. Так, за два роки і одну третину змінився склад начальників цехів. Ослаблений контроль з боку адміністрації і профспілкової організації.

Три дні тому наказом начальник цеху був звільнений з посади і залишений в цьому ж цеху.

Соседние файлы в папке наповнення з практикуму