Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практик з псих упр перс_1 / наповнення з практикуму / вправи та принципи самоменеджменту / Самоменеджмент і його роль в досягненні цілей людини.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Механізм планування часом

До управління часом необхідно підходити цілісно, враховуючи як емоційну і інтуїтивну, так і інтелектуальну і раціональну природу людини.

Ефективне управління часом повинне враховувати важливість емоційного значущих задоволень без яких ніякі схеми не змусять людини що або зробити.

Механізм планування вимагає орієнтацій на результат, т.е визначення ключових цілей і оцінці найважливіших сприятливих можливостей.

Класичне планування часом полягає в тому, щоб планувати спочатку рік, а потім день.

Схема управління часом

1. відзначати в тижневику важливі дати року (регулярні наради і звіти по роботі, свята, сімейні дати, найважливіші справи)

2. плануємо майбутній місяць, підраховуємо скільки незапланованих днів залишилося, позначаємо другорядні справи, 1 день в тижні залишаємо вільним і залишаємо резервний час для непередбачених подій.

3. плануємо наступаючий тиждень. Складаємо список щоденних справ, що повторюються, культивуйте традиції типу щотижнева прогулянка з сім'єю або ділових ланчів.

4. плануємо слід день. Плануємо день на переддні. Складаємо перелік справ і телефонних дзвінко і проинжинировать їх (по ступеню важливості). Виділити ключові завдання, домовитися з людьми участь яких необхідна у ваших завтрашніх справах, виділити резерв часу для самоти і вирішення несподіваних завдань. Не перенавантажуйте день, будьте реалістичні. Пов'язуйте план на кожен день з планами на тиждень, місяць, рік.

Схема управління часом, можливості ефективного розпорядження часом

Управління часом здійснюється по тій же схемі, по якій організовується проекти тільки з урахуванням акценту на якийсь час, а саме:

ь постановка мети

ь планування

ь ухвалення рішень і установка пріоритету

ь реалізація і організація

ь аналіз і контроль за виконання результатів

ь комунікація і робота з інформацією.

На кожному з цих етапів є свої возмо-ти ефективного розпорядження часом. При постановці мети час економить висока мотивація, усунення слабких сторін, виділення переваг, фіксація термінів і найближчих кроків

В процесі планування час можна економити на оптимальному розподілі тимчасових витрат по етапах проекту і на скорочення планових термінів виконання завдань

В період ухвалення рішення час економить ефективна організація праці, вирішення першочергових проблем і впорядкування справ по термінах і ступені важливості

При виконанні рішень часом управляють за допомогою концентрацій на значущих завданнях, використання особистих піків ефективної роботи, а так само створення ефективного індивідуального робочого стилю

Контроль скорочення часу витрачання якщо він супроводиться швидкою перевіркою результатів, що досягаються, і дає позитивне відчуття «виконаного боргу»

При роботі з інформацією час можна економити за рахунок прийомів раціонального або швидко читання. Уміння виділити головне в інформаційному блоці і побудувати важливі зв'язки, блокувати перешкоди відволікаючих чинників і ефективної організації зв'язків і переговорів.

Принципи управління часом

Займатися управлінням часом означає управляти особою. Тому що планування часом це засіб досягнення цілей які мають бути постановці і досягненню цих цілей.

Принципи управління часом

1. якісну систему організації свого часу може розробити сама людина.

2. не піддаватися стереотипу планування

3. все може бути вдосконалене (мислення направлене на ефективність)