Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

практик з псих упр перс_1 / література / антикризове упр підприємством

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
711.76 Кб
Скачать

на знижувальну, то криза і депресія посилюються, а виробництво скорочується. У такий спосіб М. Д. Кондратьєв виявив два з полови ною великих цикли, що спостерігались протягом 140 років (з 80 х ро ків XVIII ст. до 20 х років ХХ ст.). На його думку, тривалі підвищу вальні хвилі були пов’язані з докорінними якісними змінами в роз витку продуктивних сил і виробничих відносин, а саме:

переходом від стадії капіталістичної кооперації і мануфактури до стадії великого машинного виробництва в результаті промисло вої революції і створення адекватної матеріально технічної бази машинного виробництва;

переходом від панування приватної індивідуальної власності на капітал до панування акціонерного капіталу в середині XIX ст.;

переходом від капіталізму вільної конкуренції до корпоративно го капіталізму ХХ ст. внаслідок науково технічної революції, концентрації і централізації капіталу й виробництва;

формуванням корпоративно державного капіталізму в період між двома світовими війнами на основі усуспільнення й інтерна ціоналізації капіталу і виробництва.

Нині, на думку професора В. Осокіної, початком великої підви

щувальної хвилі можна вважати якісні зміни, зумовлені розвитком кібернетики та електроніки і впровадженням державного стратегіч ного планування економіки.

Отже, згідно з М. І. Туган Барановським та М. Д. Кондратьєвим хронометрична послідовність циклів така.

1 й цикл:

підвищувальна хвиля — з 1787–1791 по 1810–1817 рр.; знижувальна хвиля — з 1810–1817 по 1844–1851 рр.

2 й цикл:

підвищувальна хвиля — з 1844–1851 по 1870–1875 рр.; знижувальна хвиля — з 1870–1875 по 1890–1896 рр.

3 й цикл:

підвищувальна хвиля — з 1890–1896 по 1914–1920 рр.; знижувальна хвиля — з 1914–1920 по 1945–1950 рр.

4 й цикл:

підвищувальна хвиля — з 1945–1950 по 1970–1975 рр.; знижувальна хвиля — з 1970–1975 по 1997–1998 рр.

5 й цикл:

підвищувальна хвиля — з 1999–2000 по 2023–2027 рр.

11

На основі теорій М. І. Туган Барановського і М. Д. Кондратьєва з високим ступенем вірогідності можна передбачати періодичність спадів і піднесень у розвитку виробництва. Цінність розглянутих те орій полягає в тому, що вони є методологією прогнозування цикліч ності й характеру розвитку економіки.

У 30–40 х роках ХХ ст. вагомий внесок у розвиток теорії циклів зробив англійський економіст Дж. Кейнс. На його думку, вирішаль ну роль у формуванні й періодичності циклів відіграє гранична ефективність капіталу, тобто межа найбільших витрат і найменших прибутків його функціонування. Крім того, причиною циклічності він вважав психологічний закон споживання, відповідно до якого зі збільшенням доходів людина більше споживає, водночас ще біль шою мірою зростає частка прибутку, яку вона зберігає.

Згідно з Дж. Кейнсом у формуванні економічного циклу беруть участь такі чинники: сукупне споживання; гранична ефективність капіталу; психологічний закон споживання, пов’язаний із заощад женнями і нагромадженнями. Вчений вважав, що тривалість еконо мічного циклу залежить від тривалості служби таких елементів ос новних засобів, як устаткування, машини, а також прибуток, термін витрат надлишкових запасів товарів і послуг, зроблених понад по пит. На його думку, термін реалізації цих запасів становить 3–5 ро ків. На основі створеної теорії Дж. Кейнс розробив практичні реко мендації щодо застосування економічних методів обмеження нас лідків спадів виробництва шляхом державного регулювання економіки за допомогою ставок відсотків, інвестицій, кредитів, по датків, цін та інших економічних важелів.

Отже, теорії економічних циклів М. І. Туган Барановського, М. Д. Кондратьєва і Дж. Кейнса розкривають основні закономірнос ті, періодичність і структуру циклів. Урахування їх у повсякденній практиці менеджменту сприяє розробці відповідних підходів до уп равління в умовах кризових ситуацій.

Процес розвитку кризи

Кризу не слід вважати статичним станом — це процес. У розвитку підприємства можливі різноманітні відхилення, що швидко можуть призвести до помилкового, небажаного або кризового розвитку і по ставити під загрозу не тільки його функціонування, а й власне існу вання. За своєчасного виявлення небажаного розвитку можна здій

12

снити адекватну корекцію курсу управління. Для цього, у свою чергу, необхідні глибокі знання щодо процесу кризи і етапів його розвитку.

Кризовий процес передбачає такий розвиток, що змінює, руйнує наявну структуру зв’язків, відносин або формує нову.

У широкому розумінні криза підприємства є обмеженим у часі процесом. Цей процес може бути керованим або принаймні утриму ватись у певних межах, перебуваючи під впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників. Залежно від характеру підприємства, його структури, інноваційного потенціалу тощо кризові процеси різнять ся тривалістю, інтенсивністю та наслідками.

Так, стратегічна криза, криза результатів і криза ліквідності тіс но взаємопов’язані.

Процес виникнення цих криз відбувається в певній послідов ності. Так, підприємство має певний потенціал для ефективної ді яльності й забезпечення прибутків, який поступово вичерпується, якщо застарілі продукти лідери, що давали прибутки в минулому, не замінюються на нові. У результаті підприємство опиняється у ста ні стратегічної кризи.

Криза результатів на підприємстві виникає тоді, коли зниження обсягів збуту колишнього продукту лідера призводить до збільшен ня витрат на складування, що, у свою чергу, змушує вдаватись до до даткових інвестицій, у тому числі із зовнішніх джерел.

Криза ліквідності виникає через кредитні обмеження інвесторів.

Стадії кризового процесу

Для того щоб визначити час, коли потрібно вжити заходів задля подолання чи недопущення кризи, необхідно диференціювати кри зи за стадіями.

Стадії кризового процесу характеризуються з огляду на можли вості, потенціал для його подолання, момент виявлення, а також на стримування, визначення потенційних наслідків і необхідних захо дів для ліквідації кризи.

Стадія потенційної кризи

Криза підприємства як процес починається на стадії потенційної кризи, тобто можливої, але ще не реальної. Оскільки ще не виразно виявляються ознаки кризи, такий стан підприємства характеризу ється як квазінормальний, тобто такий, у якому підприємство пере буває постійно, і саме він є точкою відліку виникнення кризи.

13

На цій стадії можливе зниження ефективності виробництва, тех нологічного процесу, рентабельності продукції та обсягів прибутку. Наслідком цього є погіршення фінансового стану підприємства, ско рочення джерел і резервів розвитку. Вирішити проблему можна шляхом перегляду стратегії, реструктуризації підприємства, зни ження витрат, підвищення продуктивності тощо.

Стадія прихованої (латентної) кризи

Ця стадія характеризується кризою, що незабаром виникне, і її вплив та наслідки необхідно визначити за допомогою стандартного інструментарію. На цій стадії ще можна активно вплинути на прихо вану кризу, вживши запобіжних профілактичних заходів шляхом зас тосування системи раннього розпізнавання (наприклад, ознакою кри зи є наявність збитковості одного чи кількох продуктів). Проблеми в цьому разі криються у сферах стратегічного управління, маркетингу і розв’язуються зазвичай шляхом реструктуризації підприємства.

Стадія гострої кризи, яку можна подолати

На цій стадії підприємство починає безпосередньо відчувати не гативні наслідки кризи. Разом з цим посилюється інтенсивність ре альних деструктивних впливів, що призводить до гострої нестачі ча су для прийняття рішень. Через це зменшується кількість альтерна тивних варіантів дій.

Разом з тим на цій стадії ще можна подолати гостру кризу за до помогою наявного потенціалу. Для цього підприємство повинно мо білізувати всі наявні можливості.

Недостатність резервних фондів змушує підприємство спрямува ти частину резервних коштів на покриття збитків. Лише реструкту ризація вже не допоможе вирішити посталі проблеми через брак за собів для її здійснення. Потрібні оперативні заходи для стабілізації фінансового стану підприємства і кошти для здійснення реструкту ризації.

Стадія гострої руйнівної кризи

Якщо не вдається подолати гостру кризу, підприємство вступає в останню стадію розвитку кризового процесу, що завершується лік відацією підприємства. На цій стадії потрібні для подолання кризи засоби значно перевищують наявний потенціал підприємства. По долати кризовий процес неможливо через цейтнот або спричинені ним неефективні антикризові заходи, інтенсивність кризових явищ, що посилюються деструктивними впливами.

14

Отже, підприємство стає неплатоспроможним, досягаючи так званого критичного стану, коли не вистачає коштів, щоб профінан сувати навіть скорочене відтворення або сплатити попередні зо бов’язання. А це зумовлює загрозу припинення виробництва і/або банкрутства підприємства.

Таким чином, якщо кризовий процес не заблокувати на початко вому його етапі, це загрожує ліквідацією підприємства.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

1.Визначення поняття “криза”.

2.Циклічність кризових явищ в економіці.

3.Теорії М. І. Туган Барановського і М. Д. Кондратьєва про цикліч ність розвитку сільського господарства та промисловості.

4.Класифікація кризових явищ.

5.Стадії розвитку кризи.

1.2.Сутність, параметри та чинники кризових ситуацій і явищ

Сутність і фактори кризових ситуацій і явищ Причини виникнення кризових явищ і ситуацій Джерела кризових явищ Загальна характеристика кризових ситуацій Ознаки кризи

Кризові явища в соціалістичній економіці Наслідки функціонування соціалістичної економіки

Причини і наслідки руйнації тоталітарної системи управління Завдання створення системи управління

Сутність кризових ситуацій

Кризова ситуація виникає на критичному зламі функціонуван ня будь якої системи, коли на систему впливають такі зовнішні та внутрішні чинники, які можуть призвести до її руйнування або за гибелі.

До зовнішніх джерел кризових ситуацій належать природні, еко номічні, виробничі, технічні, фінансові, економічні та соціальні.

15

Основними причинами виникнення кризових ситуацій і явищ є такі:

недостатній рівень наукових знань про можливості подолання кризових явищ і ситуацій;

певний рівень відчуження чи дисфункції у функціонуванні гос подарчих, економічних та соціально політичних механізмів;

випадкові відхилення та/або помилки виконавців (інженерні, управлінські, політичні тощо);

криміногенні дії щодо особи, організації, підприємства, суспільства.

Зміст і завдання антикризового управління

У період кризи проблема управління є найважливішою. Висока компетентність управлінців у таких умовах, з одного боку, дає змо гу впливати на розвиток окремих кризових процесів, а з іншого — потребує високої якості управління. Розвиток кризи може спричинити два варіанти кінцевого результату дій менеджменту: банкрутство або подолання кризи.

Фази та етапи розвитку кризи такі: перша фаза — етапи шоку і відкочування, друга фаза — етапи адаптації і осягання ситуації.

Система менеджменту у кризових ситуаціях передбачає:

постійний моніторинг зовнішньої та внутрішньої ситуацій;

розробку заходів зниження зовнішньої вразливості системи (під приємства, організації);

підвищення внутрішньої гнучкості управління;

розробку випереджувальних планів щодо методів управління у кризових ситуаціях;

негайне впровадження запланованих практичних заходів у разі виникнення кризової ситуації.

Часто кризові ситуації в розвитку підприємства неможливо усу нути. Вони виникають як об’єктивні явища, що відтворюють цикліч ний характер розвитку соціально економічних систем (рис. 1.2). Але гостроту криз можна й потрібно усувати з урахуванням їх особли востей, а також своєчасно розпізнаючи їх наближення. Це досяга ється лише за допомогою антикризового управління.

Під антикризовим треба розуміти управління, здатне запобігати або пом’якшувати кризові ситуації у виробничо господарській ді яльності, а також утримувати функціонування підприємства в ре жимі виживання в період кризи і виходити з кризового стану з міні мальними втратами (рис. 1.3).

16

 

 

 

 

Вищий рівень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвитку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спад

 

 

 

 

Реструктуризація

 

 

Піднесення

 

 

виробництва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Санація

 

 

 

Потенційне

 

Становлення

 

 

 

 

 

 

банкрутство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виникнення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ліквідація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.2. Життєвий цикл становлення підприємства і розвиток кри зових явищ: А, Б, В, Г — критичні точки

У поняття антикризового менеджменту входять, по перше, усі зав дання з розробки і здійснення заходів, що сприяють послабленню кризового процесу, по друге — профілактика і терапія кризових явищ.

Специфіка цілей і завдань менеджменту криз зумовлюється принципом невизначеності кризової ситуації, відповідно до якої такі параметри, як витрати на подолання кризи, кількісна оцінка бажаного результату і терміни досягнення окреслених цілей тісно взаємозалежні.

Практично це означає, що за умов гострого дефіциту часу на ре агування і обмеження термінів подолання кризи, особливо на пер ших етапах, головне завдання управління полягає в оперативному і найменш ризиковому прийнятті рішень, що уможливили б досяг нення бажаного результату з мінімальними додатковими засобами за мінімальних негативних наслідків, що можливо на основі зав часного впровадження спеціальної системи менеджменту кризо вих ситуацій.

17

ЗМІНИ В ЗОВНІШНЬОМУ

 

ЗМІНИ У ВНУТРІШНЬОМУ

СЕРЕДОВИЩІ

 

СЕРЕДОВИЩІ

1. Негативні наслідки розвитку

 

1. Помилки в діяльності менеджерів, ке

певних процесів та тенденцій, що

 

рівників та фахівців:

не були враховані керівництвом.

 

випадкові;

2. Прийняття несподіваних зако

 

через брак знань з управління;

нів та постанов

 

недооцінювання можливості настан

 

 

 

ня кризи;

 

 

 

інженерні/технологічні помилки.

 

 

 

 

 

2. Відкритий прояв працівниками незадо

 

 

 

волення через соціальне напруження,

 

 

 

внутрішні конфлікти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРИЗОВА СИТУАЦІЯ Етапи:

1.Шок і різке погіршення ситуації.

2.Поступова стабілізація ситуації

Ознаки:

опирання персоналу;

ефект “втечі з корабля”;

паніка;

порушення технологічного процесу, що може

призвести до розладу працюючої системи;

звернення до надзвичайних засобів управління;

залучення додаткових ресурсів;

виникнення перешкод у діяльності підприємства

НАСЛІДКИ

1. Зниження ефективності та продуктивності виробництва.

2.Зміна цілей.

3.Припинення діяльності

Рис. 1.3. Сутність, ознаки і наслідки кризових ситуацій для суб’єкта підприємницької діяльності

18

Особливості кризових явищ у соціалістичній економіці за умов тоталітаризму

Розглянемо комплекс характерних для колишнього СРСР криз, що ініціювали кризові явища в Україні та інших країнах СНД.

УСРСР найгострішою і найтривалішою було визнано кризу тота літарної системи управління, що ініціювала інші кризові явища, зок рема:

гіпертрофований розвиток економіки, орієнтованої на створення воєнно промислового комплексу, продукцію якого не могло ви користовувати сучасне суспільство;

фінансова криза як у відкритій, так і у прихованій формі, яка тіс но пов’язана з гіпертрофованим розвитком економіки;

енергетична криза, що відбувалась у латентній формі (відста лість технологій, неефективне використання енергоресурсів то що);

військово політична криза, що найчіткіше виявилась під час вій ни в Афганістані в 1979–1989 рр.;

соціальна і духовна криза суспільного розвитку.

Урезультаті з моменту захоплення України більшовицькою Росією на початку 1919 р. і до кінця 80 х років ХХ ст. Україна успадкувала весь спектр перелічених кризових явищ, наслідки яких повною мі рою виявилися на початку 90 х років.

Аналіз причин кризових явищ в економіці СРСР

Економічна криза стала наслідком впровадження комуністичної доктрини побудови системи соціальної рівності, яку ідеологи кому нізму запозичили з християнської релігії. У 1908 р. керівники III Ін тернаціоналу доручили комуністичному ідеологу Карлові Каутсько му вивчити й обґрунтувати можливість побудови комуністичного суспільства. К. Каутський використав дослідження християнської релігії німецькою теологічною школою, що вважається найкомпе тентнішою в цій сфері, і дійшов таких висновків у своїй книзі “По ходження християнства”.

1. Християнство, в основу якого покладено ідею соціальної рів ності, вигідна тільки двом соціальним групам: релігійним ієрархам, які займаються розподілом матеріальних благ християнської общи ни, не оминаючи при цьому себе, і найбільш знедоленій люмпенізо

19

ваній частині населення, що силою певних настроїв і обставин не має практично нічого і якій з огляду на це вигідно одержати хоча б мінімум для існування.

2.Християнська церква не має засобів виробництва й існує за ра хунок надходжень від членів общини.

3.Для створення комуністичного суспільства на принципах соці альної рівності державним інституціям необхідно усуспільнити за соби виробництва й організувати виробництво матеріальних благ для потреб цього суспільства.

На початку ХХ ст. комуністи взяли за основу ідеологію побудови комуністичного суспільства, що практично була втілена в Росії під керівництвом більшовиків.

У результаті більшовики здійснили низку деструктивних заходів:

ліквідували апарат управління Російської імперії і знищили або вислали за межі країни її еліту — близько 9 млн осіб (близько двох мільйонів осіб були знищені під час громадянської війни і близько 4,5 млн — загонами ВНК, ГПУ, НКВД; понад два мільйо ни осіб були вислані або емігрували);

націоналізували заводи і фабрики, інженерні комунікації, засоби зв’язку, залізниці, тобто практично всю інфраструктуру держави;

націоналізували банківську систему.

Крім того, більшовики вважали, що в комуністичному суспільстві

гроші не потрібні й ліквідували існуючу на той час грошову систему.

Кроки в цьому напрямі більшовики намагалися підтримати конс труктивними діями на початку 20 х років ХХ ст.:

створенням систем державного планування та централізованого управління;

відновленням грошової системи колишньої Російської імперії на основі золота та срібла у процесі впровадження непу.

Наслідки функціонування соціалістичної економіки

Система державного планування довела свою ефективність в умо вах надзвичайних і кризових військових ситуацій і визнана світовим співтовариством як ефективний інструмент сучасної цивілізації.

Формування системи державного управління в Радянській Росії від її початків утруднювала нестача управлінських кадрів. Більшо

20