Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оздоб7сем.ред Word.doc методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.69 Mб
Скачать

Тема іі. Поняття фактури та текстури тканини.

Використання різноманітної фактури та текстури матеріалу значною мірою впливає на моделювання одягу. Бажання підкреслити естетичну своєрідність та індивідуальність особистості вибір текстури або фактури матеріалу значно поліпшує можливість показу індивідуальності споживача та прояву певних стильових ознак одягу.

Класифікація фактури тканин

Термін «фактура» (від лат. factura – обробка). Фактура − характеризує особливості оздоблення поверхні тканин, трикотажних та нетканих полотен. Тканини за фактурою поділяються на чотири групи:

1. Матова матову фактуру мають натуральні тканини: вовна, бавовна, льон, коноплі. Матові тканини м’яко розпушують світло (ситець, тік).

2. Блискуча − це тканини атласного переплетення з натурального шовку або віскозних ниток по пітканню та бавовняних по основі. Для отримання блискучої фактури використовується відділка «лаке», металізовані, золоті, срібні нитки або метаніт (атлас, парча, об’яр).

3. Жата − (тиснена) − ефект тиснення у двошарових тканинах отримують за допомогою дебатування (обробка гарячим паром чи водою), що призводить до усадки. Внаслідок різниці усадки виникає стиснення матеріалу. У прошарку, який не повинен мати усадку застосовують капронові, ацетатні, поліефірні нитки. Ефект жатості має назву «клоке». Другий спосіб нанесення тиснення на тканини є каландрування.

4. Пухнаста – ефект цієї фактури добувається елекрофлакіруванням (імітація бархатистості), фулерівкою (звалювання, валка сукна) та начісуванням (шевйот, шотландка). Пухнасту поверхню мають трикотажні полотна з мохеру та ангорської вовни.

ЗАВДАННЯ № 2. Створення колекції одягу з використанням матової фактури тканин (одяг повсякденного типу): «Ярмарок», «Романтика з ситцю», «Ситцева казка».

ЗАВДАННЯ № 3. Створення колекції одягу з використанням блискучої фактури тканин (ошатній одяг): «Вітражних вправ майстер», «Аеліта», «Золото інків», «Золоті ворота».

ЗАВДАННЯ № 4. Створення колекції одягу з використанням жатої фактури тканин (одяг повсякденного або спортивного типу): «Кока-кола», «Метро», «Метафізики», «Yes!».

ЗАВДАННЯ № 5. Створення колекції одягу з використанням пухнастої фактури тканин (домашній одяг, ошатній або потеплюючий, для будь-якого сезону року: «Фата-Моргана», «Чугайстри», «Зимові рапсодії», «Кульбабка», «Сонливе королівство».

Матеріали та інструменти: м’який олівець, перо, чорна туш, папір формату А-2, А-3, А-4, пензлик, гуаш, акварель, сухий пензлик, монотипія, пастел

Студентам необхідно створити колекції одягу кожної з чотирьох фактур тканин, на одну з обраних або довільних тем. Розташувати від 5 до 7 моделей одягу, на папері формату А-2, А-3, А-4, використовуючи при цьому перелічені матеріали та інструменти. Добуватися певних фактур пропонується різними графічними художніми засобами, як-то:

матова фактура: пропонується застосувати акварель, гуаш в лініарній та п’ятновій костюмографіці;

блискуча фактура: пропонується застосувати акварель, гуаш в лініарній та п’ятновій костюмографіці з добуванням ефекту блиску використовуючи золоті та срібні контури (Мал. 1);

жата фактура: пропонується застосувати акварель, гуаш, пастель, олівець, сухий пензлик, у п’ятновій, дифузній костюмографіці. Можливе застосування монотипії та енкаустики, щоб добутися ефекту «клоке» жатих тканин (Мал. 2);

пухнаста фактура: пропонується використовувати акварель, гуаш в сукупності з пастелю, олівцем, сухим пензликом. Застосувати монотипію та енкаустику, добуваючись у п’ятновій костюмографіці, ефекту пухнастості тканин (Мал. 3).