Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оздоб7сем.ред Word.doc методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.69 Mб
Скачать

Мал. 34 Кокетки

Мал. 35. Кокетки

5. Рельєфи є одночасно конструктивними та декоративними лініями.У моделях одягу вони виконують роль замісників виточок. Конфігурація та місце розташування рельєфів може бути різноманітними. Розташовуючи рельєфні лінії по різному, можливо добуватися різноманітних вражень у глядача від швейного виробу та фігури людини.

ЗАВДАННЯ № 15. Створення колекції будь-якого типу одягу (ошатній, повсякденний, спортивний, потеплюючий, діловий), різностильового напрямку або колекцію за певним асортиментом одягу (сукні, блузки, юбки, жакети, пальто, брюки) з використанням рельєфів та виточок на загальну тему: «Місто», «Майбутнє місто», «Старе місто». Пропонується створення колекції одягу добуваючи враження від архітектурних споруд та визначних місць будь-якого певного міста світу, уявленого майбутнього міста чи то улюбленого старого затишного міста, трансформуючи їх у колекцію сучасного одягу: «Кафе «Мулен Руж» Париж, «Таллінська рапсодія», «Золота Прага», «Фрау Кірхе» Дрезден, «Кав’ярні Львову», «Солодощі Версалю», «Собор Василя Блаженого» Москва, «Мережево Ейфелевої башти» Париж, «Потьомкінські сходи» Одесса, «Собор Паризької богоматері» Париж, «Блакитне місто», «Металевий постіндустріалізм», «Залізний шлях», «Cross to rоаd».

Матеріали та інструменти: м’який олівець, перо, чорна туш, папір формату А-2, А-3, А-4, пензлик, гуаш, акварель, сухий пензлик.

Студентам необхідно створити колекцію одягу з використанням рельєфів та виточок на одну з обраних або довільних тем. Розташувати від 5 до 7 моделей одягу на папері формату А-2, А-3, А-4, використовуючи при цьому перелічені матеріали та інструменти. Можливе застосовання технік енкаустики, монотипії, коллажу. Пропонується створити колекцію у п’ятновій, лініарній, лініарно-п’ятновій ескізній графіці застосовуючи при цьому кольорове або ахроматичне рішення колекції (Мал. 36, 37, 38).

Мал. 36, 37. Рельєфи

Мал. 38. Рельєфи

Тема V. Декорування країв деталей та виробів (кант, бейка, вишивка, фестони, рюш)

1. Кант в’язана або плетена тасьма з вплетеним по краю шнуром. Шнур, який застосовують для надання форми канту, може бути одного чи контрастного кольору з основою, а також срібним або золотавим. Іноді кант декорують лелітками.

2. Бейка полоски будь-якої тканини шириною від 1,7-2,0 см до 4-7 см нарізаних під кутом 45 градусів. Бейка виготовляється з різного матеріалу, найбільш популярний це атлас та шовк, але можливе застосування шкіряної та хутрової бейки. Трикотажною бейкою обробляють кінці трикотажних деталей та виробів. Різниця між трикотажною та текстильною бейкою, в тім, що трикотажна бейка нарізається поперек основи полотна. Параметри трикотажної бейки − різноманітні та подібні текстильній.

3. Вишивкою обробляються кінці деталей та виробів. Розмір, техніка виготовлення вишивки, колір, мотиви, якість використованого матеріалу (ниток, монет, намиста, бісера, леліток) залежить від творчого потенціалу художника.

4. Тасьма рюш − достатньо стародавній вид декорування. Тасьму рюш розпочали плести раніше мережива. Рюш відрізняється від оборки тим, що обробляється не один, а два кінцеві зрізи. Розмір тасьм рюш, техніка виготовлення, колір, якість тканин, додаткові техніки, такі як розшивка монетами, намистом, бісером, лелітками, залежить від призначення використання рюші.

5 .Фестони декоративний елемент одягу у вигляді орнаментальної полоси тканини з зверненим до низу узором у формі зубців, трикутників, зубців округлої , квадратної форми, лисття, та інших форм (Мал. 39).