Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оздоб7сем.ред Word.doc методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.69 Mб
Скачать

Мал. 1. Блискуча фактура

Мал. 2. Жата фактура

Мал. 3. Пухнаста фактура

КЛАСИФІКАЦІЯ ТЕКСТУРИ ТКАНИН

Текстура тканини − це зовнішній прояв внутрішньої будови, тобто видима частина структури матеріалу на поверхні.

«Текстура» − це своєрідний візерунок на поверхні матеріалу, зумовлений характерним розташуванням складових частин цього матеріалу (зерен, кристалів, ниток, волокон тощо).

Тканини за текстурою розподіляються на чотири групи:

1. Гладка таку текстуру мають тканини однакові за якістю в основі та пітканню (ущільнена поверхня) наприклад: драп, кашемір.

2. Шорстка − шорсткий ефект добувається застосуванням більш товстої нитки по пітканню, створюючи рубчик (поплін, габардин, саржа) обо використанням ниток однієї сировини з різним крученням, пологим та креповим, а також за допомогою букльованих ниток (букле, дрібнозернисті поверхні).

3. Рельєфна – здебільш це будова тканого або трикотажного полотна. Різноманітні трикотажні переплетення: ажурові, філейні, рельєфні, утворюють на поверхні пухирці, смуги, впадини, півдуги, «каре».

4. Ворсова – таку поверхню мають тканини, що виготовляються за спеціальними технологіями з додатковою основою для утворення ворсу (бархат, пан-бархат, вельвет, плюш, штучне та натуральне хутро).

ЗАВДАННЯ № 6. Створення колекції одягу з використанням гладкої текстури тканин (одяг повсякденного типу або ошатній одяг): «Рожеве повсякдення…», «Ляльки», «Кашемір», «Квітковий сон», «Ейфорія».

ЗАВДАННЯ №7. Створення колекції одягу з використанням шорсткої текстури тканин (одяг для офісу та повсякденного типу): «Антитези», «Ділова ситуація», «Не сіре будення», «Училки».

ЗАВДАННЯ № 8. Створення колекції одягу з використанням рельєфної текстури тканин (одяг повсякденного типу, ошатній): «Морозко», «Версаль», «Мережка».

ЗАВДАННЯ № 9. Створення колекції одягу з використанням ворсової текстури тканин (домашній, ошатній (бархат, пан − бархат), потеплюючий одяг будь-якого сезону року): «Соні», «Плюшеві ведмеді», «Літній сад», «Вернісаж», «Шопеніана», «Золота осінь», «Снігова королева».

Матеріали та інструменти: м’який олівець, перо, чорна туш, папір формату А-2, А-3, А-4, пензлик, гуаш, акварель, сухий пензлик, пастель .

Студентам необхідно створити колекції одягу кожної з чотирьох текстур тканин, на одну з обраних або довільних тем. Розташувати від 5 до 7 моделей одягу, на папері формату А-2, А-3, А-4, використовуючи при цьому перелічені матеріали та інструменти. Добуватися текстури тканин пропонується різними графічними художніми засобами. Можливе застосування енкаустики.

1. Гладка текстура: пропонується застосувати акварель, гуаш у лініарній п’ятновій костюмографіці (Мал. 4).

2. Шорстка текcтура: пропонується застосувати акварель, гуаш у лініарній та п’ятновій костюмографіці з добуванням ефекту рубчика, букле або інших дрібнозернистих текстур (Мал. 5, 6).

3. Рельєфна текстура: пропонується застосувати акварель, гуаш, пастель, у п’ятновій, лініарній та дифузній костюмографіці, також використати монотипію та енкаустику, добутися ефекту тканин різноманітного переплетення – ажурового, філейного, рельєфного.(Мал. 7).

4. Ворсова текстура: пропонується застосувати акварель, гуаш в сукупності з пастелю, олівцем, сухим пензликом, використовуючи монотипію та енкаустику добуваючись у п’ятновій костюмографіці, ефекту ворсових тканин (Мал. 8, 9, 10).