Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkh_GKZ_lektsii.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Іі.1.3 Планувальні рішення багатоквартирних будинків

У багатоквартирних житлових будинках квартири можуть бути зв’язані одна з одною загальними комунікаційними приміщеннями або не мати таких зв’язків, бути ізольованими. Ізоляція квартир від загальних комунікацій характерна блочним домам. Вона складає їх перевагу.

Розрізняють вертикальні (сходові клітини і ліфтові шахти) та горизонтальні (коридори, галереї) комунікаційні приміщення. В залежності від складу комунікаційних приміщень розрізняють і типи житлових будинків – секційні(з вертикальними комунікаційними приміщеннями),коридорніігалерейні, в яких окремі квартири зв’язані між собою вертикальними і горизонтальними комунікаційними приміщеннями.

Секційні будинки– найбільш поширене планувальне рішення багатоквартирних будинків. Такі будинки, як правило, бувають створеними із декількох житлових секцій. Секція являє собою фрагмент будинку, створений із групи квартир, об'єднаних загальним вертикальним об'ємно-планувальним комунікаційним стволом.

Односекційні будинки баштового типумають один вузол вертикальних комунікацій, розташований в центральній частині будинку.

Коридорні будинкиє одним із типів багатоквартирних будинків, що включають вертикальні і горизонтальні комунікаційні приміщення (квартири по обидві сторони від коридору).

Галерейні будинкивключають вертикальні (закриті чи відкриті) комунікаційні приміщення з відкритими горизонтальними галереями.

Іі.2 Об’ємно-планувальні рішення громадських будівель іі.2.1 Класифікація громадських будівель

Громадські будівлі розрізняють за декількома класифікаційними ознаками: функціональному призначенню, повторюваності (унікальні і масові), містобудівній ролі (загальноміські, районні, мікрорайонні), поверховості (мало- і багатоповерхові), місткості та конструктивному рішенню.

Функціональне призначеннявідіграє визначальну роль в об'ємно-планувальному вирішенні будівлі. За цією ознакою громадські будівлі ділять на спеціалізовані (однофункціональні) та універсальні (багатофункціональні).

Спеціалізовані будівлімають певне, що не змінюється з часом, призначення: школа, музей, лікарня. Згідно призначенню, спеціалізовані будівлі ділять на 14 основних груп, призначених для наступних закладів:

І – охорони здоров'я, фізкультури та соціального захисту;

ІІ – освіти;

ІІІ – культури (бібліотеки, музеї та ін.);

IV – мистецтва (театри, цирки, студії, кінотеатри);

V– наукові організації;

VI– установи фінансування;

VII– організації та управління;

VIII– партійні та інші громадські організації;

ІХ – комунального господарства;

Х – побутового обслуговування населення;

ХІ – торгівлі та громадського харчування;

ХІІ – заклади зв’язку;

ХІІІ – заклади транспорту;

ХІУ – організації та заклади будівництва.

При проектуванні спеціалізованих громадських будівель доцільним є принцип блокування окремих установ в одній будівлі (дитячі садки-ясла і громадські центри мікрорайонів).

Універсальні будівліпризначені для багатофункціонального використання або для однієї функції, що динамічно розвивається.

Перший тип – видовищно-спортивні споруди з залами великої місткості – кіноконцертні зали, палаци спорту та ін.

Другий тип – більшість підприємств торгівлі, а також будівель управління, проект

них і науково-дослідних інститутів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]