Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arkh_GKZ_lektsii.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Іі.3.10 Покриття

Покриття – зовнішня несуча і огороджувальна конструкція, що піддається силовим впливам власної ваги, снігу, вітру, короткочасних експлуатаційних навантажень і несиловим впливам атмосферних опадів, сонячної радіації, змінних температур та вологості зовнішнього повітря і т. ін.

Конструкція покриття повинна відповідати вимогам міцності, стійкості, гідро-, тепло- та пароізоляції, а її зовнішня покрівля, крім того, повинна володіти морозостійкістю, хімічною і радіаційною стійкістю.

Конструкція покриття повинна включати в себе несучі елементи, теплоізоляцію, пароізоляцію, гідроізоляцію та основу під неї. Несучі конструкціїпокриття виконують із залізобетону, дерева чи металу; теплоізоляцію– із плитних чи засипних матеріалів (піностирольні, мінераловатні: фіброліт, ніздрюватий чи легкий бетон, керамзитовий гравій) ;пароізоляцію– із рулонних матеріалів (руберойд, пергамін, фольга);гідроізоляцію– із покрівельних плиток (черепиця, шифер, металопластик), листових (покрівельна сталь, хвилястий азбестоцемент) чи рулонних матеріалів (руберойд, стеклоруберойд і ін.).

Покриття бувають дахові, бездахові (суміщені). Дахові – холодні, теплі (як повітрозбірні камери вентиляційної системи багатоповерхової будівлі).

Складові елементи дахових покриттів: гребіньпокриття, накісне ребро– виступаюче похиле ребро перетину скатів (ухилів),єндова– западаюче ребро (для стоку води).

Дахові холодні покриття – для житла.

Суміщені покриття – для громадських будівель, а також для малоповерхового житла (в межах 4 поверхів).

Іі.3.11 Сходи

Конструкції основних евакуаційних сходів проектують негорючими, розміщують в середині об’єму, утвореного негорючими стінами і перекриттям, тобто в сходовій клітині, освітленій переважно боковим природнім світлом.

До складу сходів входять площадки (поверхова і проміжна) і марші (сукупність сходинок між площадками). За кількістю маршів на висоту поверху і за їх взаємним розташуванням розрізняють планувальні варіанти дво- та тримаршевих сходів. Для зручності евакуації число підйомів в марші не повинно перевищувати 16, а самі марші виконують із однаковими довжинами та ухилами. Ухили евакуаційних маршів 1:2; 1:1,75, допоміжних 1:1,5. Розміри східців по горизонталі (проступ) і вертикалі (присхідець) призначають з таким розрахунком (300 мм і 150 мм), щоб їх сума дорівнювала 450 мм – довжина кроку дорослої людини при підйомі по похилій площині.

Мінімальні розміри ширини маршів: 1,2 і 1,0 м – в житлових будинках; 1,35 і 1,5 м – в клубах і кінотеатрах; 1,2 і 1,3 м – в інших будівлях.

Для житлових будинків мінімальна ширина сходової клітки :

.

Висота одного сходового маршу Н/2 = 2,7/2 = 1,35 м.

Число підйомів в марші п= 1350/150 = 9. Число присхідців,п′ = п- 1 = 9 – 1 = 8,

тому що площини верхнього проступа і сходової площадки співпадають.

Довжина горизонтальної проекції маршу (закладення маршу):

l = 300п′= 300 (п-1) = 300 · 8 = 2400 мм = 2,4м. .

Повна довжина сходової клітки дорівнює закладенню маршу і сумі поверхової і проміжної площадок:

L = l + 2c = 2,4 + 2 ·1,2 = 5,1 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]