Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика1 - копия.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.05 Mб
Скачать

2. Технологічна практика з налагодження та ремонту електропобутової техніки

2.1 Сучасна електропобутова техніка

Побутова техніка – це обладнання та прилади, що полегшують ведення домашнього господарства завдяки його механізації. Ці прилади та пристрої розроблялися не в рамках якогось певного комплекту або відповідно з якимось планом, який передбачав якусь послідовність, - вони просто з'являлися один за іншим з подальшим введенням удосконалень, які підвищували їх надійність і ефективність у порівнянні з рівнем, вже досягнутим раніше. До складу сучасного побутового електрообладнання входять холодильники і пральні машини, пилососи та електропраски, радіоприймачі і телевізори, відеокамери й диктофони, мікрохвильові печі, медичні прилади індивідуального користування, калькулятори і багато інших прилади та пристрої, які стали доступні в побуті з розвитком електроніки та автоматики. Електродвигуни, нагрівачі і охолоджуючі пристрої, вбудовані в каркаси багатьох здавна використовуються побутових машин і механізмів, дали їм нове життя; з метою безпечного використання вони додатково забезпечуються запобіжними клапанами та аварійними вимикачами. Багато додаткові деталі і пристосування, такі, як таймери, термореле, світлові індикатори печей і сенсорні панелі, виробники побутової техніки включають в комплект з метою автоматизації, зручності та поліпшення зовнішнього вигляду.

Все що випускаються електроприлади забезпечуються паспортами та інструкціями з їх експлуатації, однак відповідальність за правильне поводження з ними покладається на споживача. Багато електроприлади, розраховані на живлення від мережі змінного струму, виходять з ладу, якщо їх використовувати на постійному струмі. Максимальна безпечне навантаження при живленні від мережі 115-120 В становить близько 1400 Вт Перевантаження мережі живлення викликає пониження напруги, перегорання плавких запобіжників і може навіть стати причиною пожежі. Теплоустановкі, керовані термореле, відключаються при досягненні бажаної температури і знову включаються, коли температура знижується. Потужні нагрівальні прилади і установки випускаються для підключення до мережі напругою 208-240 В. До цієї групи побутових приладів відносяться електроплити, водонагрівачі та сушарки одягу. На паспортних табличках цих виробів вказуються набагато вищі граничні вимоги щодо харчування, ніж реально необхідно в багатьох випадках. Електрична плита з двома духовками може споживати потужність до 15 кВт, якщо духовка, духовку й всі верхні конфорки включені на повну потужність. Споживана потужність складе близько 2000 Вт, якщо включити на повну потужність одну найпотужнішу верхню конфорку, але енергоспоживання знизиться в 10 разів, якщо ту ж саму конфорку включити на мінімальний нагрів.

2.2 Структура і функції ремонтних служб на підприємстві

На підприємстві з ремонту сучасної електропобутової та цифрової техніки ІНЕК реалізований розподіл обов’язків між майстрами в залежності від того з якою технікою працювати. Виглядає це наступним чином. Усі майстри поділені на три майстерні:

  1. Майстерня з ремонту цифрової техніки

  2. Майстерня з ремонту дрібної побутової техніки

  3. Майстерня з ремонту крупної побутової техніки

Між майстрами, в деяких випадках, відбувається більш детальний поділ обов’язків. Так, в майстерні з обслуговування цифрової техніки відбувається наступний поділ: 2 спеціалістів обслуговують телевізори, 2 – мобільні пристрої і 2 – комп’ютерну техніку; в майстерні з обслуговування крупної побутової техніки дещо інакше: 3 – займаються пральними та посудомийними машинами, 1 – займається ремонтом кондиціонерів та холодильників, а в майстерні з обслуговування дрібної побутової техніки працюють тільки два майстра і вони не ділять між собою хто ремонтує м’ясорубку, а хто хлібопічку – кожен з них сам собі вибирає роботу і справляється з нею.

Також хотілось би відзначити те, що у відділі з ремонту крупної побутової техніки один з майстрів також відповідає за доставку крупної техніки за вимогою клієнта.