Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Referat_z_OP (1).docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
48.1 Кб
Скачать

3. Загальні вимоги

3.2. До виконання сільськогосподарських робіт допускають учнів, які пройшли медогляд і не мають медичних протипоказань.

3.6. Якщо місце роботи знаходиться на відстані понад 3 км від місця проживання учнів або від навчального закладу, слід організу­вати підвезення учнів до місця роботи і назад з дотриманням усіх вимог дорожнього руху.

3.7. Початок роботи встановлюють залежно від конкретних умов, щоб робота проходила в години найменшої інсоляції. Тривалість ро­біт — не більше 4 год з перервою на 10 хв після кожних 50 хв роботи.

3.8. Слід уникати тривалого перебування учнів в одноманітній незручній позі, а також виконання однієї і тієї самої роботи. Працю учнів треба організовувати так, щоб окремі операції учні ви­конували протягом дня по черзі.

3.9. Учнів необхідно забезпечувати доброякісною питною водою.

3.12. Зміна видів робіт або операцій має здійснюватися з доз­волу керівника з обов'язковим проведенням інструктажу з безпеки на робочому місці.

3.13. Систематичний контроль за безпечними умовами праці, ви­робничої санітарії, пожежної безпеки, станом здоров'я учнів, які виконують сільськогосподарські роботи, покладається на керівників навчальних закладів.

4.0Бов'язки I відповідальність посадових осіб

4.1. Керівництво і відповідальність за організацію охорони праці під час проведення сільськогосподарських робіт покладаються на керівника навчального закладу.

4.2. Під час проведення уроків сільськогосподарської праці, літ­ніх практичних робіт наказом по навчальному закладу призначаються особи, відповідальні за їх проведення, які зобов'язані контролювати створення безпечних умов праці для учнів, стежити за виконанням учнями цих Правил та відповідних інструкцій з безпеки на робочому місці.

4.4. Керівники навчальних закладів до початку проходження уч­нями вироб-ничої практики визначають види робіт, порядок і строки навчання учнів безпеч-ним прийомам їх виконання; затверджують комісію для перевірки знань учнів з питань безпеки праці й виробничої санітарії, пожежної безпеки й безпеки руху.

4.5. Заступники керівника з навчально-виховної роботи контро­люють виконання вимог законодавства про працю підлітків, інструк­цій з безпеки праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки керівниками трудового навчання й літніх практичних робіт учнів;

розробляють плани проведення необхідних заходів щодо забезпечен­ня безпечних умов праці учнів під час сільськогосподарських робіт та забезпечують їх своєчасне виконання.

4.6. Вчителі трудового навчання навчають учнів безпечним при­йомам праці; вимагають від учнів виконання вимог безпеки праці та пожежної безпеки, постійно стежать за застосування ними без­печних методів праці й використанням запобіжних і захисних засобів; проходять навчання з безпеки праці з атестацією один раз на три роки.

5. Вимоги безпеки праці й виробничої санітарії до організації сільськогосподарських робіт

5.1. Вчитель трудового навчання перед початком виконання сіль­ськогос-подарських робіт проводить вступну бесіду з метою пов'язати вивчений теоретич-ний матеріал з наступними практичними робо­тами; проводить з учнями вступний інструктаж, у процесі якого знайомить учнів з правилами поведінки на території ділянки чи поля прийомами надання першої долікарської допомоги потерпілому.

5.3. Первинний, позаплановий і цільовий інструктажі з питань охорони праці проводять безпосередньо керівники виробничого навчання або літніх практичних робіт.

5.4. Під час проведення сільськогосподарських робіт його керів­ник повинен забезпечити учнів інструкціями з правил безпеки за видами виконуваних робіт.

5.6. Під час проведення сільськогосподарських робіт всі учні повинні користуватися засобами індивідуального захисту в залежності від виду робіт.

5.7. Для переодягання учнів слід використовувати спеціальні при­міщення (гардероб, санітарно-побутова кімната тощо).

5.8. Для забезпечення питною водою учнів, встановлюють закриті баки. Заміна води, промивання та дезинфікація баків проводиться щоденно.

5.12. Виробничі, санітарно-побутові та допоміжні приміщення обладнують вентиляцією.

7.9. Під час грози, зливи польові роботи потрібно припинити, а учнів відвести в безпечне місце.

  1. Інструкція з техніки безпеки під час роботи на шкільній навчально-дослідній земельній ділянці.

1. Приходьте на роботу на шкільній ділянці в робочому одязі і взутті.

2. Переносьте загострені сільськогосподарські знаряддя (лопати, граблі, вила) у вертикальній позиції так, щоб їх робоча частина була спрямована вниз: це запобігає травмуванню ваших товаришів.

3. Копаючи грунт лопатою, працюйте по черзі: то з правої, то з лівої ноги (по 5 хв). Це запобігає викривленню хребта.

4. Переносячи землю або добрива на носилках, не перевантажуйте їх. Додержуйте норм, зазначених учителем.

5. Додержуйте зазначеного вчителем ритму роботи.

6. Переносячи вантажі, рівномірно навантажуйте обидві руки.

7. Щоб запобігти перевтомлюванню, робіть під час роботи 10-хвилинні перерви що кожні 20 або 30 хв за вказівкою вчителя.

8. Працюючи лопатою, стежте за тим, щоб вона не поранила ніг. Не перевантажуйте лопату землею:

навантажуйте її не більше як на 1/3 штика. Під час роботи граблями, вилами не спрямовуйте їх робочу частину на тих, хто перебуває поруч.

9. Під час прополювання працюйте обов'язково в рукавицях.

10. Не обприскуйте і не обпилюйте рослини отруто­хімікатами.

11. Не їжте немитих коренеплодів, овочів, ягід.

12. Закінчуючи роботи на ділянці, почистіть інвентар, здайте його, зніміть робочий одяг і ретельно вимийте руки з милом.

13. У разі будь-якої травми відразу зверніться до вчителя: він надасть необхідну допомогу і, якщо потрібно, звернеться за допомогою до лікаря.

  1. Орієнтовна тематика дослідницької роботи в різних відділах шкільної навчально-дослідної земельної ділянки.

І. Відділок овочевих культур

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]