Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

У широкому трактуванні під оцінкою банківського бізнесу розуміють процес виявляння можливостей для його розширення, а також для ліквідації наслідків впливу негативних факторів. Цей підхід передбачає оцінку бізнесу через визначення передусім вартості банківських активів (крім зобов’язань на конкретну дату), глибокий аналіз фінансових показників, показників ефективності діяльності банку, аналіз перспектив розвитку. На цьому етапі вирішального значення набуває форма еволюції бухгалтерського, особливо управлінського, обліку.

Певна річ, йому передували такі етапи еволюції, як документальний та контрольно-результативний, які забезпечували процес контролю власності і визначення прибутку (збитку).

Вочевидь, на всіх етапах свого розвитку бухгалтерський облік забезпечував «порядок із хаосу». Утім, в процесі формування ринкового механізму в банківських установах тільки підсистема управлінського обліку виявилася здатною забезпечити прийняття зважених планово-управлінських рішень, спрямованих на оптимізацію діяльності за найперспективнішими напрямами. Надалі управлінський облік забезпечуватиме залучення бухгалтерів до бригади уп­равління банком, причому з функціями провідних спеціалістів.

Однією з передумов запровадження управлінського обліку є усвідомлення його ролі [35, с. 7], усвідомлення того, що система управлінського обліку — це своєрідний «фільтр», який затримує несуттєві речі, а направляє керівництву лише те, що здатне вплинути на прийняття ефективних управлінських рішень.

Характерною ознакою управлінського обліку слід визнати інтегрованість його складових елементів: планування, обліку, аналізу, контролю та регулювання. Обліковий компонент — тільки одна зі сторін цієї інтеграції. Управлінський облік є інформаційною основою управління внутрішньою діяльністю банку, його стратегією і тактикою (схема рис. 3.7).

Тактичні аспекти управлінського обліку визначають: облік, контроль, аналіз, регулювання раніше прийнятих рішень і відповідальність за їх виконання.

До стратегічних відносимо сформовану в банківській установі систему планування і координації управлінських рішень для вибору перспективних напрямів розвитку банку на майбутнє.

Стратегія стосується як загального планування діяльності бан­ку, так і планування за основними напрямами діяль­ності.

Визначальною тут є адаптація цих елементів управлінського обліку до вимог управління господарською діяльністю, що постійно ускладнюються. Важливо, щоб стратегічні елементи уп­равлінського обліку перетворилися на управлінські стандарти, як це сталося на оперативному рівні управління за допомогою циклів бюджетування, порівняння фактичних показників з передбачуваними і зустрічного регулювання.

Рис. 3.7. Схема елементів управлінського обліку

201

Соседние файлы в папке Киндрацька_Учет и аудит в банках Методология и практика