Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
60.42 Кб
Скачать

Гарантована ліквідаційна вартість:

для лізингоодержувача — частина ліквідаційної вартості, що гарантується до сплати лізингоодержувачем або пов’язаною з ним стороною;

для лізингодавця — частина ліквідаційної вартості, що гарантується до сплати лізингоодержувачем або незалежною третьою стороною, яка здатна за своїм фінансовим станом відповідати за гарантією.

Група основних засобів або нематеріальних активів — сукупність однотипних за технічними характеристиками, призначенням та умовами використання основних засобів або нематеріальних активів.

Дата балансу — дата, на яку складено баланс банку. Датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Дата придбання — дата, на яку контроль за активами, що купуються, переходить до покупця.

Еквіваленти грошових коштів — короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їхньої вартості.

Економічна вигода — потенційна можливість одержування банком грошових коштів у результаті використання активів.

Залишкова вартість — різниця між первісною (переоціненою) вартістю і сумою нарахованого зносу.

Продовження додатка 37

Зменшення корисності — втрата економічної вигоди в сумі перевищення залишкової вартості активу над суму очікуваного відшкодування.

Знос — сума амортизації об’єкта основних засобів чи нематеріальних активів з початку його корисного використання.

Капітальні інвестиції — витрати на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів.

Лізингова (орендна) ставка процента — ставка процента, за якою теперішня вартість суми мінімальних лізингових (орендних) платежів та негарантованої ліквідаційної вартості дорівнює справедливій вартості об’єкта фінансового лізингу (оренди) на початок строку лізингу (оренди).

Ліквідаційна вартість — сума коштів або вартість інших активів, яку банк очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), з відрахуванням витрат, пов’язаних із продажем (ліквідацією).

Мінімальні лізингові (орендні) платежі — платежі, що підлягають сплаті лізингоодержувачем протягом строку лізингу (оренди) (з відрахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті лізингодавцю, і непередбаченої лізингової (орендної) плати), які збільшені:

для лізннгоодержувача — на суму його гарантованої ліквідаційної вартості;

для лізингодавця — на суму його гарантованої ліквідаційної вартості.

У разі можливості та наміру лізингоодержувача придбати об’єкт лізингу (оренди) за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання, мінімальні лізингові (орендні) платежі складаються з мінімальної лізингової (орендної) плати за весь строк лізингу (оренди) та суми, яку слід сплатити згідно з угодою на придбання об’єкта лізингу (оренди).

Нематеріальний актив — актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується банком з метою використання у своїй діяльності понад один рік (або один операційний цикл, якщо він триваліший за один рік), в адміністративних цілях або надання в лізинг (оренду) іншим особам.

Необоротні активи — основні засоби (необоротні матеріальні активи) та нематеріальні активи.

Об’єкт основних засобів — закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього або окремий конструктивно відокремлений предмет, що призначений для виконання певних самостійних функ-

Продовження додатка 37

цій, чи відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів того самого або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно.

Якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухгалтерському обліку за окремий об’єкт основних засобів.

Операційний цикл — проміжок часу між придбанням запасів для використання у своїй діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції, товарів і послуг.

Основні засоби — матеріальні активи, які банк утримує з метою використання їх у процесі своєї діяльності, надання послуг, здавання в лізинг (оренду) іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких перевищує один рік (або операційного циклу, якщо він триваліший за один рік).

Первинний документ — документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Первісна вартість — історична (фактична) собівартість основних засобів чи нематеріальних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених на придбання (створення) основних засобів або нематеріальних активів.

Переоцінена вартість — вартість основних засобів або нематеріальних активів після їх переоцінки.

Підтримання об’єкта основних засобів чи нематеріальних активів у робочому стані — витрати на підтримання об’єкта в робочому стані (у придатному для використання) та одержання заздалегідь визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання.

Подібні об’єкти — об’єкти, які мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість.

Поліпшення об’єкта основних засобів — витрати, що пов’язані з модернізацією, модифікацією, добудовою, дообладнанням, реконструкцією тощо об’єкта основних засобів, у результаті чого збільшуються майбутні економічні вигоди, що первісно очікуються від його використання.

Поточні витрати — витрати, що визнаються в період їх здійснення та відображаються в обліку на рахунках витрат.

Початок строку лізингу (оренди) — дата підписання лізингової (орендної) угоди або дата прийняття сторонами зобов’язань щодо основних положень угоди про лізинг (оренду).

Закінчення додатка 37

Ринкова вартість — сума, яку можна отримати від продажу активу на активному ринку.

Справедлива вартість — сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов’язання в результаті операції між обізнаними, заінтересованими та незалежними сторонами.

Ставка процента на можливі позички лізннгоодержувача — ставка процента, яку мав би сплачувати лізингоодержувач за подібний лізинг (оренду), або (якщо цей показник визначити неможливо) ставка процента за позичками для придбання подібного активу (на той самий термін та з такою ж гарантією) на початку строку лізингу (оренди).

Строк корисного використання (експлуатації) — очікуваний час, протягом якого основні засоби чи нематеріальні активи використовуватимуться банком або з їх використанням виготовлятиметься (виконуватиметься) очікуваний банком обсяг продукції (робіт, послуг).

Строк лізингу (оренди) — період дії невідмовної лізингової (орендної) угоди, а також період продовження цієї угоди, обумовлений на початку строку лізингу (оренди).

Сума очікуваного відшкодування — сума, яку банк очікує одержати для відшкодування вартості основних засобів чи нематеріальних активів під час їх майбутнього використання, включаючи їхню ліквідаційну вартість.

Теперішня вартість — дисконтована сума майбутніх платежів (з відрахуванням суми очікуваного відшкодування), котра, як очікується, буде потрібна для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності банку.

Теперішня вартість майбутнього платежу під визначений процент — сума, яку необхідно вкласти нині під певний процент для отримання відповідної суми в майбутньому.

Удосконалення нематеріальних активів — витрати, пов’язані з удосконаленням нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигод.

77

Соседние файлы в папке ёлёсLм