Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социология личности.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Тема 8. Методи вивчення особистості

Соціологічне знання як особливого роду знання. Коло соціологічного пізнання. Специфіки соціологічного бачення людини. Основні групи методів вивчення особистості в соціології: метод самоспостереження (інтроспекції), самозвіту, метод анамнезу, групове оцінювання особистості та його різновиди, тес­тування. Складність методу інтроспекції. Роль результатів самозвіту в соціології особистості. Використання методу анамнезу американськими психологами К. Роджерсом, Г. Мюрреєм при дослідженні особистості. Протиставлення деякими психологами порівняльного методу лонгітюдному. Біографічний метод - вивчення індивідуального шляху і життєвого досвіду. Джерела біографічного методу. Метод групової дискусії, метод узагальнення, метод систематичних спостережень, анамнестичний метод як різ­новиди методу групового оцінювання. Метод тестів, як найпоширеніший метод вивчення особистості. Різновиди тестів. Вимоги до тесту. Особливість тестової методики.

Тема 9. Особистість в системі соціальних відносин Діалектика спадкоємності поколінь

Положення особистості в системі існуючих соціальних відносин. Визначення соціального статусу особистості (головного, наданого при народженні, здобутого, соціально-демографічного та ін.). “Статусний набір” Р. Мертона. Реальні форми життєдіяльності людей та сукупність виконуючих ними соціальних ролей (або функцій). Зміст соціальної ролі. Характеристики соціальної ролі наведені Т. Парсонсом (емоційність, спосіб отримання, масштаб, формалізація, мотивація). Соціальні інститути та соціальні спільноти як поле реалізації ролей та отримання статусів. Рольова гра. Проблема довіри до ролі. Оволодіння роллю. Ролевий набір. Ролеві конфлікти та способи їх вирішення. Рольові очікування і рольові виконування в процесі спілкування. Рольові вимоги.

Феномен покоління в соціології: методологічні засади вивчення. Покоління як історичне, соціально-психологічне і соціологічне явище. Характеристики покоління: історична роль покоління (К.Мангейм, Л.Фойер, П.Ловенберг), соціальний статус покоління, покоління як реальність, (К. Мангейм), “духовний” зв’язок в межах покоління (К.Мангейм, В.Дільтей, Х.Ортега-і-Гассет), історичний досвід поколінь (М. Мід), комунікація між поколіннями (Л.Фойер, П.Левенберг, Г.Дікс), вік покоління. Критерії, які характеризують покоління як соціально-психологічний феномен. Виникнення і існування підгруп в складі поколінь Специфічні ознаки особистості які визначаються поколінням. Формування таких ознак. Закон покоління. Поколінна переодізація історії. Зв’язок поколінь з іншими формоутворюючими факторами в історичному процесі. Теорії конфлікту поколінь. Концепція зв’язку міжпоколінних відносин М. Мід. Розуміння демографічного, антропологічного, історичного, хронологічного та символічного поколінь. Особливості вертикального та горизонтального аналізу поколінь в соціології.

Тема 10. Соціальний контроль як основа взаємодії особистості і суспільства

Соціальний контроль як механізм соціальної регуляції поведінки особистості. Види та основні функції соціального контролю. Система соціального контролю. Нормативний та інституціональний контроль. Суб’єкти соціального контролю. Офіціальні та неформальні агенти соціального контролю. Соціальні норми та санкції. Основні характеристики соціальної норми. Типи санкцій: формальні та неформальні, позитивні та негативні. Упорядкування системи санкцій. Прямий та посередній соціальний контроль. Корпоративні нормативні системи, ієрархія норм і характер санкцій в різноманітних субкультурах. Моделі систем соціального контролю. Механізми взаємодії особистості і суспільства. Форми реалізації соціальних норм: використання, виконання та дотримання. Внутрішній, або самоконтроль. Девіантна поведінка.

Соседние файлы в предмете Социология личности