Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
154.62 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Загальні положення та виникнення права та державності на території України

Тема 1. Предмет історії держави і права України. Завдання вивчення історії права. Історична наступність в розвитку інститутів, галузей права, правових систем.

Предмет історії держави та права України. Завдання вивчення історії держави та права України. Розділи предмети історії держави та права України. Значення вивчення історії права України для підготовки висококваліфікованих юристів.

Основні наукові та навчальні джерела. Різноманітність наукових концепцій історії держави і права України

Тема 2. Виникнення права та державності на території України

Розпад первіснообщинного ладу у стародавніх слов’ян у першій половині І тис. до н.е. Переддержавницький щабель розвитку первісного ладу. Формування передумов виникнення державності та права у землеробських племен подніпров’я. Ранньокласовий рабовласницький устрій. Утворення союзів племен.

Скіфська держава (VII-III ст. до н.е.). Суспільно-політичний лад, право. Мала (Кримська) Скіфія (ІІІ ст. до н. е. - ІІІ ст.н.е.).

Античні міста-держави (поліси) Північного Причорномор’я (VII ст. до н.е. - ІІІ ст.н.е.); Боспорське царство ( 480-438 рр. до н.е.). Суспільно-політичний лад, право.

Утворення первинних форм державності у протослов’ян (антів) Становлення класового суспільного ладу, основаного на зачатках товарного виробництва та патріархальному рабстві.

Крим та Правобережжя Дніпра під владою Готської держави –«держави Германаріха» ( ІІ – ІІІ ст.н.е.). Гунська навала (кінець IV – V ст. н.е.).

Змістовий модуль 2. Державно-правові інститути на території України у період середньовіччя.

Тема 3. Державно-правові інститути на території України у період зародження та становлення феодалізму (VI—перша пол. ХІІ ст.).

Становлення державності у східних слов’ян. Союзи племен: дуліби (волиняни), поляни, сіверяни, уличі та ін. Формування київського та новгородського суперсоюзів. Землі східнослов’янських племен у складі Хозарського каганату (VII—X ст.).

Утворення східнослов’янської держави Київська Русь: причини, передумови, хід.

Теорії походження державності у східних слов’ян.

Суспільний лад: князі, дружинники, бояри, духовенство, «люди», смерди, челядь, холопи, міське населення. Їх правовий стан.

Державний лад: Ранньофеодальна монархія-імперія. Центральні органи влади та управління: великий князь, його дружина, князівська рада, віче. Місцеві органи влади та управління: намісники, посадники, десяткова система управління. Адміністративно-фінансова реформа 945 р. Збройні сили. Суд. Церква.

Право: Виникнення права у східних слов’ян. Джерела права: звичаєве право, угоди Русі з Візантією, «Руська Правда» (її походження, редакції, списки), княжі устави. Вплив Візантійського права. Джерела церковного права: Біблія, Номоканон.

Основні риси права. Право власності, зобов’язальне право, спадкове право, шлюбно-сімейне право, злочин і покарання. Судочинство.

Ідеї про право та державу у Київській Русі. Витоки, особливості формування і розвитку правової та політичної думки в Русі. Правові і державницькі уявлення в літописних джерелах, «Руській правді», «Слові про закон і благодать» Іларіона, «Молінні» Данила Заточника. Особливості державно-правового розвитку Галицько-Волинського князівства.